Amenzile de circulatie platite in termen de 48 de ore, zile lucratoare, se reduc la jumatate. La fel se intampla si in cazul sanctiunilor aplicate soferilor depistati de aparatele de radar fixe din Salaj pentru depasirea limitei legale de viteza. Insa, atentie! Fara plicul in care ati primit procesul verbal de contraventie, veti fi taxati la valoarea intreaga a amenzii.
Dar, s-o luam de la inceput. Conducatorii auto care depasesc limita de viteza admisa de lege si care se afla in raza unuia din cele sase radare fixe amplasate in localitatile din Salaj se vor trezi acasa cu o surpriza neplacuta. Este vorba de o instiintare de plata, trimisa de catre agentul constatator de la Dispeceratul din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean (ISJ) Salaj proprietarului masinii pozate de radarul fix , in care sa se comunice contravenientul. Si asta, in termen de maxim cinci zile lucratoare. Dupa inscrierea datelor de identificare a vitezomanului, instiintarea se trimite inapoi la Politie, prin fax sau prin intermediul serviciilor Postale, la numarul, respectiv, adresa inscrisa in act. In termen de cateva zile, conducatorul auto ce a depasit viteza legala admisa va primi, printr-o scrisoare recomandata, procesul verbal de constatare a contraventiei.
In acel document, el va putea vedea cu cat a depasit limita de viteza admisa de lege si care este valoarea amenzii, dar si unde anume poate sa se achite de datorie, la Posta sau la banca. De altfel, contravenientul poate plati in termen de cel mult doua zile lucratoare de la data primirii procesului verbal, conform stampilei postei, jumatate din minimul amenzii prevazuta de lege, adica suma de 60 de lei, se prezinta in procesul verbal de constatare a contraventiei. Si aici se incurca foarte multe persoane care vor sa achite amenda la jumatate din valoare. Ajunsi in fata ghiseelor de la Taxe si Impozite, bancare sau postale, ei trebuie sa prezinte, pe langa procesul verbal, si plicul cu stampila postei. Doar asa pot face dovada ca nu a expirat termenul limita de 48 de ore. Insa multi, fie isi lasa plicurile acasa, fie le-au aruncat deja la cosul de gunoi, fiind astfel nevoiti sa plateasca toata amenda. Si asta pentru ca, asa cum am scris mai sus, in procesul verbal nu se specifica clar ca, pentru plata amenzii la jumatate din valoare, persoanele sa prezinte si plicul cu data postei. De altfel, legea trebuie sa se increada in corectitudinea celor de la ghisee, pentru ca doar ei certifica data la care se plateste amenda. Pe deasupra, daca platiti la banca, asta doar daca aveti un cont bancar, pe langa suma inscrisa pe amenda, veti plati si comision de incheiere a tranzactiei. In final, dupa plata amenzii, fie la valoarea intreaga, fie la jumatate, in functie de stampila postei, soferul amendat va trimite prin posta chitanta si copia procesului verbal, impreuna cu instiintarea de plata, la IPJ Salaj. Dar, nu uitati! Fara plic, platiti amenda intreaga.