Controalele tradiţionale lunare, desfăşurate de inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Sălaj, au scos la iveală o serie de abateri. În cursul lunii trecute, inspectorii de muncă au verificat în întreg judeţul 120 de agenţi economici. Controalele s-au desfăşurat în domeniul relaţiilor de muncă (RM) şi în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă (SSM).
Potrivit unor informaţii furnizate de Mariana Pop, purtător de cuvânt la ITM Sălaj, în luna ianuarie, în domeniul RM au fost verificaţi 76 de agenţi economici, dintre care 17 au fost sancţionaţi cu amenzi şi avertismente. Astfel, doi agenţi economici au fost sancţionaţi cu amenzi în valoare totală de 20.000 de lei pentru că au primit la muncă două persoane fără a avea întocmite contracte individuale de muncă. Tot pe linie de RM au mai fost aplicate alte patru amenzi în cuantum de 13.000 de lei pentru: nerespectarea obligaţiei de a ţine evidenţa orelor de muncă prestate de fiecarea angajat, nerespectarea obligaţiei ca anterior începerii activităţii să înmâneze salariatului un exemplar din contractul individual de muncă, nerespectarea obligaţiei de a pune la dispoziţia inspectorilor de muncă documentele şi informaţiile solicitate la control şi pentru nerespectarea obligaţiei privind informarea ITM cu privire la prestatorii de servicii. Alte deficienţe constatate pentru care s-au aplicat sancţiuni constând în avertismente se referă la: nerespectarea dispoziţiilor privind repausul săptămânal, nerespectarea prevederilor privind munca de noapte, nerespectarea dispoziţiilor privind privind sărbătorile legale, necompletarea elementelor contractelor individuale de muncă în registrul general de evidenţă al salariaţilor în format electronic, respectiv netrasmiterea acestuia în termene legale şi neîndeplinirea sau îndeplinirea parţială a măsurilor dispuse la controul anterior. Conform sursei citate, în domeniul SSM au fost verificaţi 44 de agenţi economici, aplicându-se o amendă în cuantum de 4.000 de lei pentru nerespectarea regimului materiilor explozive şi avertismente pentru: neefectuarea controlului medical periodic, neutilizarea echipamentului individual de protecţie, lipsa semnalizatorilor SSM, nedesemnarea lucrătorilor care să aplice măsurile de prim ajutor, de stingere a incendiilor şi de evaluare a lucrătorilor, dar şi lipsa de materiale necesare informării şi instruirii lucrătorilor în domeniul SSM.
La nivel naţional, din datele Inspecţiei Muncii Bucureşti, reise faptul că în cursul lunii ianuarie au fost aplicate amenzi în valoare de 3.515.700 de lei , din care 2.311.500 de lei pentru munca la negru, fiind depistate 428 de persoane care lucrau fără a avea întocmite contracte individuale de muncă.
Pe langa obiectivele mentionate nu trebuie sa uitati cel mai important obiectiv anume de ce angajatul cu contract legal primeste o suma oficial de regula salariul minim pe economie,si in plic separat pana la o suma pe care o considera patronul asta este nelegal si afecteaza angajatul la pensie dar nu poate legal lua atitudine ca este dat afara de ce nu intervine ITM -ul ??????