Legea antifumat, care se află la doar un pas de intrarea în vigoare din martie, aduce veşti proaste pentru fumători şi pentru patronii cafenelelor barurilor şi cluburilor din Sălaj, acolo unde în prezent se fumează pe rupte. Pentru că o cafea “merge” de cele mai multe ori, mână în mână cu o ţigară, sau un pahar de băutură are în dreapta lui, aproape mereu, şi o scrumieră, atunci când aruncăm o privire în cluburile din Zalău, riscul ca aceste unităţi să nu mai fie atât de populate, iar veniturile să scadă dramatic, sunt şi ele, mari. Cei care nu se vor conforma noilor prevederi legale care pun sub stricteţe acest obicei extrem de popular, din păcate, vor fi nevoiţi să suporte amenzi mari, de până la 500 de lei. Amenzi şi mai usturătoare vor primi cluburile, barurile sau restaurantele care vor ignora noua lege, astfel încât sancţiunile băneşti pornesc de la 5.000 de lei şi ajung până la 15.000 de lei, însă riscul cel mare este acela că unitatea prinsă cu… fumul în încăperi, vor putea fi închise definitiv. Considerentele legate de sănătatea populaţiei, alinierea la trendul european privind creşterea numărului de personae care renunţă la fumat şi scăderea consumului de produse din tutun, dar şi nenorocirile care au fost provocate de incendii prin cluburi sau baruri. O singură lună clienţii şi patronii mai pot “fenta” aceste dispoziţii, pentru că sancţiunile vor fi aplicate din martie, asta pentru că legea care interzice complet fumatul în toate spaţiile publice închise, dar şi la locurile de joacă pentru copii, fie că sunt în aer liber sau în spaţii închise a fost declarată miercuri constituţională.
Excepţiile de la lege
Excepţie de la prevederile legale fac camerele special amenajate din aeroporturi şi penitenciarele. România se va alinia astfel celorlalte state europene, în care fumatul în spaţiile interzise a fost deja interzis. De altfel, în ciuda faptului că legea i-a împărţit pe români în două tabere, un studiu recent, făcut de IRES, arată că deşi în România un sfert dintre adulţi se declară fumători, doar unul din zece români nu este de acord cu actul normativ. Mai mult, patru din zece români au încercat să renunţe la fumat în ultimul an. Respondenţii la studiu, care a fost derulat în perioada 21 – 25 ianuarie 2016, sunt de părere că noua lege va influenţa comportamentul referitor la ieşirile în oraş. Mai precis, 30 la sută din cei chestionaţi spun că vor ieşi mai puţin, în timp ce 15 la sută dintre cei intervievaţi afirmă că vor ieşi mai des în cluburi şi în restaurante. Studiul IRES notează că fumatul nu este permis în casele a jumătate din respondenţi. Un sfert dintre cei chestionaţi au precizat că fumatul este permis doar în anumite camere şi nu în întreaga casă, în timp ce doar doi la sută din respondenţi au precizat că în casele lor fumatul este permis peste tot. Dintre participanţii la studiu care s-au lăsat de fumat, cercetătorii afirmă că aceştia şi-au format o părere proastă despre fumători după ce au reuşit să renunţe la acest viciu. Studiul mai arată şi că opt din zece nefumători sunt deranjaţi să stea în preajma fumătorilor.
Dispar unele dintre cele mai populare ţigarete: cele slim (subţiri)
Interzicerea fumatului în spaţiile publice închise nu este singura veste proastă pentru fumători. Începând cu a doua jumătate a lunii mai, fumătorii ar putea chiar să nu mai aibă ce fuma, existând riscul de a nu mai găsi în magazine țigările favorite! Motivul: guvernanții s-au trezit doar pe ultima sută de metri, pentru a evita declanșarea unei noi proceduri de infringement (o succesiune de paşi ce trebuie parcurşi de către autoritatea unională – Comisia Europeana – în cazul în care un stat UE încalacă legea) să implementeze în legislația internă o directivă a Parlamentului European, adoptată pe data de 3 aprilie 2014. Producătorii de tutun susțin însă că, dat find conținutul directivei, care modifică semnificativ procesul de producție, în special în ceea ce privește ambalajul, mesajele și pictogramele care trebuie afișate (pe 65 la sută din aria externă atât a suprafeței anterioare, cât și a celei posterioare, ale pachetului unitar și ale oricărui ambalaj exterior), le este imposibil să efectueze investițiile necesare pentru a putea respecta termenul de 20 mai, dată la care directiva ar trebui implementată în legislația autohtonă. În plus, proiectul de lege elimină de pe piața de consum țigările aromate și pachetele slim. Producătorii solicită o derogare de șase luni de la aplicarea acestor prevederi, pentru a nu se afla în imposibilitatea de a alimenta piața. La rândul lor, guvernanții îi acuză pe reprezentanții industriei că, deși cunoșteau conținutul acesteia, nu au efectuat din timp investițiile necesare modificării procesului de producție.