Noua grilă de salarizare: Cât vor câştiga medicii, profesorii, primarii şi alţi funcţionari

Deşi noua grila de salarizare este, aşa cum a specificat şi primul-ministru Dacian Cioloş, în faza de proiect, aceasta va fi aplicată în momentul în care va fi aprobată, de la începutul anului în curs, implementarea acesteia urmând să facă în etape, prin legi anuale de salarizare. Cei ale căror salarii aflate în plată în acest moment sunt mai mari decât ceea ce este prevăzut pentru funcţia respectivă în anexele la legea nouă, pot sta liniştiţi, pentru că salariile se păstrează la nivelul aflat în plată. Nivelul de salarizare va fi revizuit periodic în funcţie de evoluţia nivelului de salarizare existent pe piaţa muncii în România, astfel încât, “salariile din sectorul public să poată fi stabilite la un nivel competitiv, în limita sustenabilităţii financiare”, spune legiutorul.

Preşedinţi de consilii judeţene, primari şi viceprimari

În administraţiile judeţene şi locale, proiectul noii grile de salarizare prevede, pentru un preşedinte de consiliu judeţean, în judeţe cu până la 400.000 locuitori un salariu de bază de 16.633 de lei, acesta fiind şi salariul de bayă cu care ar utea fi remunerat preşedintele CJ Sălaj, Tiberiu Marc. În cazul vicepreşedinţilor (în municipii cu până la 400.000 locuitori) aceştia vor câştiga un salariu de bază de13.493 de lei, aşa cum este şi cazul vicepreşedinţilorilor CJ Sălaj, Valer Crişan şi Tiberiu Csoka. Salariile preşedinţilor de consilii judeţene din judeţele mai mari, cu un număr de locuritori de peste 400.000, salariile vor putea ajunge potrivit grilei, la 17.600 lei. Primarii vor avea şi ei salarii în care diferenţele vor fi date de numărul de locuitori din localităţile pe care le conduc, sumele fiind cuprinse între 14.095 şi 7.479 de lei. Primarii din localităţile cu un număr de locuitori cuprins între 50.001 şi 100.000 locuitori, vor avea un salariu de bază de 10.777 de lei, acesta fiind şi salariul actualului primar zălăuan, radu Căpâlnaşiu. Un primar dintr-o localitate cu 20.001 până la 50.000 locuitori va câştiga 10.478. Primarii din localităţile care au între 10.001 şi 20.000 de locuitori, aşa cum este şi cazul primarilor din Şimleu Silvaniei – Septimiu Ţurcaş şi a primarului din Jibou, Ana Indreieş care vor avea un salariu de 10.188 de lei. Un primar care conduce o localitate cu o populaţie între 3.001 şi 5000 locuitori, cum este şi cazul primarilor din Crasna Emeric Pop şi Dumitru Petruş edilul comunei Hida, noul salariu prevăzut în grilă va fi de 9.364 de lei de lei. Un viceprimar dintr-o localitate cu un număr de locuitori cuprins între 50.001 şi 100.000 va avea un salariu de 8.369 de lei. Acesta este şi salariul pe care îl vor avea viceprimarii municipiului Zalău, Nicolae Fazakaş şi Claudiu Bârsan. Un viceprimar dintr-o localitate cu 1.501 până la 3.000 locuitori, cum este şi cazul viceprimarului din Ileanda, Cornel Lar, va fi remunerat cu un salariu de de 6.874 de lei. Directorii, șefii de compartiment, directorii executivi, şefii trezoreriilor, şefii administraţiilor financiare vor fi remuneraţi cu sume cuprinse între 6.318 şi 7.272 de lei, în timp ce directorul adjunct, contabilul șef, inginerul șef, şeful de sector, directorul executiv adjunct, trezorierul şef adjunct şi şeful administraţiei financiare (adjunct), precum şi şefii de birouri vor avea salarii cuprinse între 5.884 şi 6.874 de lei. La nivel de comună, pentru astfel de funcţii, salariile vor fi cuprinse între 4.353 şi 5.171 de lei.

Noile salarii din învăţământ şi sistemul medical

În învăţământ, salariile vor arăta astfel: Inspectorul general va avea un salariu cuprins între 7.692 şi 8.607 de lei, între aceste sume situându-se şi salariul Inspectorului Şcolar General al judeţului Sălaj. Inspectorii şcolari de specialitate vor câştiga între 6874 şi 7692 de lei, directorii de unităţi de învăţământ vor câştiga între un minimum de 7.272 de lei ajungând până la un salariu de 8.137 de lei. Profesorii universitari cu peste 40 de ani vechime, 5 gradaţii, vor avea salarii cuprinse între 7.692 şi 9.578 de lei. Alte salarii din învăţământ, potrivit noii grille de salarizare: Preparator universitar, până la 3 ani vechime, 5 gradaţii, între 2.702 şi 3.364 de lei; profesor preuniversitar, grad 1, peste 40 de ani vechime, 5 gradaţii, între 4.953 şi 6.167 de lei; profesor preuniversitar debutant, 5 gradaţii între 2.080 şi 2.590. Învăţătorii şi educatorii având gradul I şi peste 40 de ani vechime, 5 gradaţii, vor avea salarii cuprinse între 2.782 şi 3.464 de lei. Un profesor, un învăţător sau educator, fără pregătire de specialitate având sub un an vechime, 5 gradaţii, va câştiga între 1.597 şi 1.989 de lei. În sistemul medical, potrivit noii grille de salarizare, medicii primari din unităţile clinice vor avea remuneraţii cuprinse între 6.318 şi 77.867 de lei în funcţie de gradaţie. Un medic stagiar care activează în unităţi clinice va avea un salariu cuprins între 2.702 şi 3.364 de lei. Farmacistul stagiar va câştiga între 2.624 şi 3.267 lei. Un asistent medical în unităţi clinice va câştiga între 2.782 şi 3.464 lei, un medic dentist debutant în unităţi clinice, între 1.700 – 2.117 de lei. Alte salarii din sistemul medical: medic primar în urgenţe, între 7.070 şi 8.803 de lei, medic rezident anul I, în urgenţe, între 3.994 şi 4.973 de lei, medic primar în unităţi sanitare între 5.171 şi 6.439 de lei, medic stagiar, în unităţi sanitare 2.704 – 3.607 de lei, asistent medical debutant, în unităţi sanitare între 2.020 şi 2.515 de lei.

Sporurile din salariul de bază vor fi scoase

Potrivit acestui proiect, sporurile din salariul de bază vor fi scoase. Sporurile care se vor putea acorda vor avea un caracter special. De exemplu, sporurile de 15 la sută pentru persoane cu handicap vizual sau 15 la sută spor de doctorat, 10 la sută spor pentru activitate de control financiar preventiv, 20 la sută în cazul unor salariaţi din localitățile izolate. Suma sporurilor, compensaţiilor, primelor şi indemnizaţiilor individuale nu va depăşi 30 la sută din salariul de bază. Aceeaşi limită de 30 la sută pentru sporuri se aplică şi pe bugetul ordonatorului principal de credite raportat la suma salariilor de bază. Depăşirile pot fi autorizate prin Hotărâre de Guvern. Pentru orele suplimentare care nu pot fi compensate cu ore libere plătite în următoarele 60 de zile se va acorda un spor de 75 la sută din salariul de bază. Plata muncii prestate peste durata normală a timpului de lucru se poate face numai dacă efectuarea orelor suplimentare a fost dispusă de şeful ierarhic, fără a se depăşi 360 de ore anual. În cazul prestării de ore suplimentare peste un număr de 180 de ore anual este necesar acordul sindicatelor reprezentative sau, după caz, al reprezentanţilor salariaţilor. Ordonatorii de credite pot acorda premii lunare în limita a 5 la sută din cheltuielile cu salariile aferente personalului prevăzut în statul de funcţii, cu încadrare în fondurile aprobate prin buget şi respectând limita individuală a două salarii de bază lunare pe an. Persoanele care ocupă funcţii de conducere pentru care condiţia de ocupare a postului este ca aceştia să aibă studii superioare şi care nu au absolvit studii de acest nivel, beneficiază de salariul de bază prevăzut pentru aceste funcţii, pentru o perioadă tranzitorie de maximum 5 ani, în care să obţină nivelul de studii prevăzut de lege. Exercitarea cu caracter temporar a unei funcţii de conducere se realizează prin numirea unei persoane angajate care îndeplineşte condiţiile specifice pentru ocuparea funcţiei de conducere şi care nu a fost sancţionată disciplinar, pe o perioadă de maximum 6 luni într-un an calendaristic la care se mai pot adăuga maxim încă 6 luni, dacă în statute sau în legi speciale nu se prevede altfel. Niciun câştig salarial pentru o funcţie inferioară nu va depăşi câştigul salarial unei funcţii superioare prevăzut în anexele noii legi, atât la personalul civil, cât şi la personalul din domeniul apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Şeful executivului spune că grila nu este finalizată

Premierul Dacian Cioloş a declarat ca informaţiile prezentate în presă drept noua grila salarizarii nu au un caracter oficial, precizând că legea salarizării este înca în faza de pregatire, implicit şi noua grilă de salarizare.”Nu e nicio lege a salarizarii de la Guvern. E în stadiu de pregatire. Nu am ce sa va spun mai mult. O sa va spuna doamna ministru” (…) , a declarat Dacian Ciolos.

One Thought to “Noua grilă de salarizare: Cât vor câştiga medicii, profesorii, primarii şi alţi funcţionari”

  1. Anonim

    PAUL MAGHIU CAT CASTIGA? CA EL E CAZ SPECIAL?

Leave a Comment