Fermierii din eșantionul de control pentru subvenția pe suprafață stau cu inima cât un purice, după ce, oficial, reprezentanții APIA au fost informați că rezultatul verificărilor prin teledetecție și cel al controalelor clasice au lăsat zeci de mii de ferme din toată țara cu semne de întrebare. Acest lucru înseamnă că acei agricultori vor fi chemați la APIA unde li se va prezenta concret situația și au dreptul fie să conteste și să vină cu explicații și acte pentru a proba terenul lucrat, fie să își recunoască greșeala și să ia subvenții mai mici. La nereguli grave, sancțiunile sunt drastice și pot merge până la pierdea subvențiilor pe trei ani. Totuși, un număr considerabil de fermieri stau mai liniștiți, întrucât la ei în exploatații, chiar dacă au intrat în eșantionul de control, verificările – făcute cu aceiași rigoare de echipele APIA, s-au concentrat mai ales pe verificarea suprafețelor. Este vorba despre acei producători mici la care nivelul subvențiilor aferente anului de plată 2015 nu depășesc, în total, 1.250 de euro. Acești fermieri au intrat în Schema simplificată pentru micii fermieri care înseamnă, așa cum spune numele, o simplificare a modului în care acestor producători li se achită plățile directe provenind din fonduri europene. Astfel, ei sunt exceptaţi de la utilizarea practicilor agricole benefice pentru climă şi mediu și nu li se aplică sancțiuni administrative pentru nerespectarea normelor de eco-condiţionalitate. În schimb, acești beneficiari sunt obligați să păstreze până în 2020 cel puţin un număr de hectare eligibile care corespunde numărului de hectare eligibile declarate în 2015.
Actele normative ce reglementează plățile directe până în 2020, respectiv Ordinul de ministru 619/2015 include situații excepționale când producătorii din schema de plată simplificată pentru micii fermieri pot fi controlați. Astfel, această procedură poate fi activată la solicitarea unei terțe persoane în vederea realizării unui control pe teren, adică o plângere pentru nerespectarea condițiilor de eligibilitate sau a normelor de eco-condiționalitate. Un control APIA poate fi făcut și la sesizarea instituțiilor cu atribuții de control (Parchet de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția Națională Anticorupție, Parcehet, Poliție) sau în cazul oricărei alt tip de verificare efectuată de APIA, MADR, Curtea de Conturi, Comisia Europeană și Curtea Europeană de Audit.
Un alt aspect important al acestei plăți simplificate este că fermierii au putut intra în această schemă doar la depunerea cererii din 2015, putând însă să iasă oricând doresc prin informarea APIA că se retrag. ”Accesarea schemei simplificate pentru micii fermieri se poate face numai în anul 2015, pentru o perioadă de maximum 5 ani, cu posibilitatea retragerii în oricare dintre următorii patru ani ulteriori anului depunerii cererii unice de plată”, se arată în OUG 3/2015. Prin excepţie, intrarea în schema simplificată pentru micii fermieri în perioada 2016-2019 se poate face prin moştenire.