Ultimul an a adus condamnări în mai multe dosare penale aflate pe rolul instanţelor de judecată din judeţ. O parte a celor condamnaţi s-au ales cu sentinţe definitive, în timp ce alţii mai au posibilitatea de a se apăra la instanţe superioare. Trafic de influenţă, luare de mită, viol sau omor sunt doar o parte dintre infracţiunile ce au constituit obiectul dosarelor soluţionate în 2015, cazuri ce au adunat ani grei de închisoare în urma condamnărilor.
Omor calificat, pedepsit cu 30 de ani de închisoare
Cea mai mare pedeapsă pronunţată de către magistraţii sălăjeni, în anul ce tocmai s-a încheiat, a fost de 30 de închisoare. Sentinţa a fost dată în dosarul crimei din Ortelec, caz ce a zguduit comunitatea zălăuană.
Adrian Bărburaş, Casiu Lingurar şi Adrian Micz, autorii tâlhăriei din Ortelec, ce s-a soldat cu moartea colonelului Ioan Gherman, au primit pedepse cu închisoarea cuprinse între 24 şi 30 de ani. Cea mai mare pedeapsă, respectiv 30 de ani de închisoare, a fost primită de Adrian Micz. “Inculpatul a fost condamnat la o pedeapsă rezultantă de 30 ani închisoare, formată din pedeapsa de 27 ani închisoare aplicată pentru comiterea infracţiunii de omor calificat, la care s-a adăugat un spor obligatoriu de o treime din totalul pedepselor aplicate pentru celelalte infracţiuni pentru care a fost trimis în judecată, respectiv tâlhărie calificată şi două infracţiuni de furt calificat”, au explicat magistraţii.
Pentru Casiu Lăcătuş pedeapsa rezultantă a fost de 26 de ani, trei luni şi zece luni de închisoare, formată din pedeapsa de 15 ani închisoare aplicată pentru comiterea infracţiunii de omor calificat, la care s-a adăugat un spor obligatoriu de o treime din totalul pedepselor aplicate pentru celelalte infracţiuni pentru care a fost trimis în judecată, respectiv tâlhărie calificată, zece infracţiuni de furt calificat şi o infracţiune de tentativă la furt calificat. Adrian Bărburaş a fost condamnat la 24 ani şi două luni de închisoare, formată din pedeapsa de 15 ani închisoare aplicată pentru comiterea infracţiunii de omor calificat, la care s-a adăugat un spor obligatoriu de o treime din totalul pedepselor aplicate pentru celelalte iinfracţiuni pentru care a fost trimis în judecată, respectiv tâlhărie calificată, cinci infracţiuni de furt calificat, o infracţiune de complicitate la furt calificat şi o infracţiune de tentativă la furt calificat, precum şi o pedeapsă de un an şi patru luni de închisoare a cărei suspendare condiţionată a fost revocată.
Reamintim că inculpaţii au fost reţinuţi în 8 octombrie 2014, după aproximativ o săptămână de la săvârşirea tâlhăriei din Ortelec. Potrivit anchetatorilor, în urma informaţiilor obţinute de la Adrian Bărburaş, conform cărora victima, în vârstă de 81 de ani, locuieşte singură într-un imobil situat în municipiul Zalău, strada Cetăţii, unde deţine sume mari de bani, având şi o pensie mare, precum şi lucruri de valoare, după o înţelegere prealabilă cu ceilalţi doi inculpaţi, au pătruns în noaptea de 27 spre 28 septembrie în locuinţa acestuia. Cei trei au escaladat gardul împrejmuitor au pătruns în curte, după care au dislocat sticla dintr-un geam pe unde au pătruns fără drept în locuinţa bătrânului şi au început să caute bunuri, folosind pentru iluminat lanterne tip brichetă. Au căutat în câteva din cele 13 încăperi ale locuinţei, fiind surprinşi de victimă în momentul în care încercau să pătrundă în camera în care aceasta locuia efectiv. În urma necropsiei, s-a stabilit că moartea colonelului Gherman a fost violentă, aceasta a fost cauzată de leziunile meningo-cerebrale (hemoragie leptomeningeală, hematom subdural, contuzii corticosubcorticale şi hematom intraparenchimatos), în cadrul unui politraumatism, leziuni ce s-au putut produce prin loviri active repetate cu corpuri dure, şi prin legarea victimei, acestea putând data din noaptea 27 spre 28 septembrie.
L-a înjunghiat mortal pe concubinul mamei sale
În luna martie a anului 2015, magistraţii Tribunalului Sălaj s-au pronunţat şi în cazul lui Sava Viorel, tânărul de 32 de ani, care, în luna noiembrie a anului 2014, l-a înjunghiat mortal pe concubinul mamei sale. Acesta a fost condamnat, în primă instanţă, la zece ani şi opt luni de închisoare şi interzicerea unor drepturi pe o perioadă de trei ani, ca pedeapsă complementară. În noiembrie 2014, un bărbat din comuna Bobota a fost înjunghiat mortal în propria-i locuinţă, în urma unui conflict spontan cu un tânăr de 32 de ani, fiul concubinei sale. “În 21 noiembrie a izbucnit un conflict între mama inculpatului şi victimă, concubinul acesteia, de faţă fiind şi băiatul femeii, care a intervenit şi le-a cerut celor doi să nu se mai certe. Bărbatul a devenit violent cu mama inculpatului, moment în care tânărul a luat un cuţit şi i-a aplicat acestuia o lovitură în zona gâtului. Victima a căzut, iar cei doi, mama şi fiul, au părăsit locuinţa”, a explicat la acea vreme Pompilia Stana, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj. Trupul neînsufleţit al bărbatului a fost găsit abia după trei zile.
Crimă din răzbunare
Ani grei de închisoare au primit şi cei doi tineri, de 20, respectiv 22 de ani, care au înjunghiat mortal un zălăuan de 37 de ani. Aceştia au fost condamnaţi, în primă instanţă, la 24 de ani, respectiv 22 de ani şi nouă luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat. Soluţia a fost pronunţată în luna septembrie, la aproximativ patru luni de la comiterea faptei. Cea mai mare pedeapsă a fost primită de Emilian Caran Lingurar, respectiv 24 de ani de închisoare în regim de detenţie. Celălalt tânăr, Isidor Lingurar, a fost condamnat la 22 de ani şi şase luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat.
Reamintim că tragedia s-a petrecut în luna mai, în noaptea de 18 spre 19, într-o locuinţă din Valea Miţii. Poliţiştii sălăjeni au fost sesizaţi, prin apel la numărul unic de urgenţă 112, la ora 2,45, despre faptul că persoane necunoscute au pătruns în locuinţa lui Andrei Varga de 37 de ani, din Zalău şi i-au aplicat acestuia mai multe lovituri în cap şi l-au înjunghiat în zona pieptului. Cu toate că, faţa locului, a intervenit în scurt timp, un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Sălaj, care a efectuat manevre de resuscitare, din nefericire, victima a decedat. Posibilii autori au fost reţinuţi la scurt timp după comiterea faptei. Potrivit anchetatorilor, în urma audierii celor doi, a reieşit că fapta a fost premeditată de către unul dintre tineri. Victima, zălăuanul de 37 de ani, a depus o plângere la poliţie după ce unul din cei doi suspecţi îi furase caii. Deşi tânărul în cauză i-a dat o sumă de bani şi i-a înapoiat caii, bărbatul a refuzat să-şi retragă plângerea. Drept urmare, acesta a fost condamnat la închisoare cu executare, moment în care tânărul l-a ameninţat pe zălăuan cu moartea, ameninţare ce a fost reluată şi mai recent, au susţin procurorii sălăjeni. “În fapt s-a reţinut că, în data de 19 mai 2015, inculpaţii s-au deplasat la locuinţa victimei Varga Andrei (rudenie de grad 3), unde după ce inculpatul Lingurar Isidor i-a aplicat victimei, lovituri cu o bâtă în cap, Lingurar Emilian – Caran i-a aplicat victimei mai multe lovituri cu un cuţit, dintre care una penetrantă în zona toracică, producând decesul acestuia, pe motiv că a sesizat organele de urmărire penală, a dat declaraţii ori a prezentat probe într-o cauză penală”, au precizat anchetatorii.
Incendierea unui apartament i-a adus zece ani de închisoare
Un alt dosar soluţionat în ultimul an a fost a celor trei tineri care au incendiat un apartament în Zalău, în luna septembrie a anului 2014. Este vorba de Robert Suveroşan – subofiţer al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Sălaj, Florin Ardelean – fost angajat al Unităţii Militare din Zalău şi Vasile Lăcătuş, ultimul fiind arestat în luna octombrie 2014. Aceştia au fost acuzaţi de tentativă de omor calificat şi distrugere prin incendiere.
Instanţa s-a pronunţat în luna august, cea mai mare pedeapsă fiind primită de fostul angajat al Unităţii Militare din Zalău, Florin Ardelean, respectiv zece ani de închisoare cu executare. În ceea ce-l priveşte pe Robert Suveroşan, subofiţer al ISU Sălaj, acesta a primit o pedeapsă de opt ani de închisoare, cu executare în regim de detenţie, la care i se adaugă şi pedeapsa complementară a de degradării militare. În dosar, a fost condamnat şi Vasile Lăcătuş la cinci ani şi şase luni de închisoare cu executare. Reamintim că incidentul s-a petrecut în dimineaţa zilei de 21 septembrie 2014, în jurul orei 2. Potrivit Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, oamenii legii au fost sesizaţi prin apel la numărul unic de urgenţă 112 despre producerea unui incendiu într-un apartament din blocul F15, situat pe strada Ioan Nechita, din Zalău. “Cu ocazia cercetării la faţa locului, s-a stabilit că persoane necunoscute au aruncat prin geam o sticlă incendiară într-un apartament de la parterul blocului. În momentul izbucnirii incendiului, în apartament se aflau două persoane”, au precizat poliţiştii sălăjeni. Oamenii legii au întocmit un cerc de suspecţi, iar investigaţiile au condus spre Robert S. de 27 de ani, din Zalău, şi Florin A. de 30 de ani, din Popeni. Deşi în momentul izbucnirii incendiului în locuinţă se aflau două persoane, din fericire, până la lichidarea flăcărilor au fost afectate doar piese de mobilier, un calculator, un televizor şi alte câteva bunuri, aflate în camera în care a fost aruncată sursa de aprindere.
Peste 11 ani după gratii pentru delapidare
Una dintre cele mai mari sentinţe date de instanţele sălăjene, în 2015, este şi cea pentru delapidare şi complicitate la dare de mită. Gestionarul Unităţii Teritoriale 95 Var a Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Speciale, Viorel Teglaş, acuzat de infracţiunile menţionate, a fost condamnat în 1 iulie, în primă instanţă, de către Tribunalul Sălaj, la 11 ani şi şase luni de închisoare cu executare.
În dosar au fost trimişi în judecată de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, în total, cinci bărbaţi şi o femeie. Trei dintre aceştia – sălăjeanul Viorel Teglaş şi soţii clujeni Garofiţa Simona şi Iancu Gabrian – au fost judecaţi în stare de arest preventiv, iar ceilalţi inculpaţi – Răzvan Gabrian, Radu-Gheorghe Boie şi Marin-Florin Paşcalău – în libertate.
Potrivit anchetatorilor, Viorel Teglaş a fost acuzat de delapidare şi complicitate la dare de mită, după ce, în calitate de expert şi gestionar al stocurilor de materiale de la Unitatea Teritorială 95 Var a Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Problemele Speciale, a vândut soţilor Gabrian, în perioada 2000 – 2012, prin mai multe acte materiale, 372 de tone de cupru, în valoare de aproape 11 milioane de lei.
Soţii Iancu şi Garofiţa Gabrian au fost condamnaţi la câte 11 ani de închisoare cu executare. În schimb, ginerele clujenilor, Răzvan, a primit o pedeapsă de trei ani cu suspendare pentru complicitate la delapidare. Tot la închisoare cu suspendare au fost condamnaţi şi ceilalţi doi inculpaţi în acest dosar – Florin Paşcalău şi Radu Boie, care au primit câte şase luni pentru dare de mită.
Zece ani de detenţie pentru abuzarea propriei fiice
Un alt dosar soluţionat în 2015 a fost şi a celor doi bărbaţi din Cuzăplac, tată şi fiu, acuzaţi că şi-au violat, în repetate rânduri, fiica, respectiv sora, în vârstă de 12 ani. Sentinţa a fost pronunţată în luna aprilie. Cea mai mare pedeapsă a fost primită de Aurel Gordea, în vârstă de 48 de ani, condamnat la şase ani de închisoare pentru două infracţiuni de viol în formă continuată, trei ani de închisoare pentru rele tratamente aplicate minorului, după arestarea acestuia, s-a stabilit că a supus-o aceluiaşi tratament şi pe cealaltă fiică, ce în prezent este majoră. Bărbatul are de executat pedeapsa cea mai grea, respectiv cea de şase ani de închisoare, la care se adaugă un spor de patru ani, pedeapsa rezultantă fiind de zece ani de închisoare în regim de detenţie. În ceea ce îl priveşte pe fiul acestuia, Claudiu Gordea, în vârstă de 23 de ani, a fost găsit vinovat de viol şi condamnat, în primă instanţă, la cinci de închisoare cu executare, după ce şi-a abuzat sora în vârstă de 12 ani.
Chinurile fetei au început în primăvara anului 2014, cei doi fiind daţi în vileag abia în luna ianuarie 2015 de către mama victimei. Aceasta a sesizat poliţia după ce a fost alungată de acasă de către soţul ei, deşi ştia ce se petrece. “În urma unui scandal, femeia a fost alungată de acasă şi a solicitat ajutorul poliţiştilor. Din cercetările efectuate până acum reiese că ea le-a relatat acestora, printre altele, ce se întâmpla în familia ei. Mama minorei susţine că a păstrat tăcerea până acum de frica bătăilor pe care i le aplica soţul ei. În ceea ce îl priveşte pe fratele copilei, văzând comportamentului tatălui său, de altfel un consumator de alcool, şi faptul că mama sa nu reacţionează, a profitat”, au explicat la acea vreme magistraţii zălăuani. Cei doi bărbaţi au fost reţinuţi de poliţişti în 15 ianuarie. Potrivit anchetatorilor, o altă fiică a familiei, care în prezent are în jur de 20 de ani şi care ar fi fugit de acasă a fost şi ea abuzată, în mai multe rânduri, de cei doi bărbaţi.
Tot în 2015, la începutul lunii iulie, un alt caz de viol ieşea la iveală, în urma unei sesizări făcute de o zălăuancă. “Poliţia a fost sesizată în data de 2 iulie, de o femeie, din municipiul Zalău, despre faptul că o minoră în vârstă de nouă ani, din Sălaj, a fost victima unor fapte de agresiune sexuală”, au declarat la acea vreme reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj. Conform acestora, în urma cercetărilor efectuate de poliţişti ai Serviciului de Investigaţii Criminale, s-a stabilit faptul că, în perioada 2010 – 2015, Viorel Chifor de 46 ani, a întreţinut raporturi sexuale, în repetate rânduri, cu minora. De asemenea, timp de trei ani, în intervalul 2011- 2014, inculpatul a mai întreţinut acte sexuale şi cu o minoră de 13 ani. Totodată, extinzând cercetările, poliţiştii au constatat că minora de 13 ani a mai fost agresată sexual de un bărbat de 41 ani, Liviu Chifor. S-a constatat că cei doi bărbaţi acuzaţi sunt fraţi, fetiţa de nouă ani, fiind supusă agresiunilor sexuale chiar de fratele tatălui său. Familiile locuiau într-o zonă mai izolată a localităţii Ban, comuna Bănişor.
Nouă ani şi opt luni şi cinci ani şi patru luni de închisoare au fost pedepsele primite, în prima instanţă, de cei doi fraţi din localitatea Ban, care, timp de mai mulţi ani, au violat şi au abuzat sexual două fetiţe, de nouă, respectiv 13 ani. Sentinţa a fost pronunţată în luna septembrie. Pedeapsa cea mai mare a fost primită de Viorel Chifor, în vârstă de 46 de ani, respectiv nouă ani şi opt luni de închisoare cu executare, iar celălalt frate, Liviu Chifor de 41 de ani, care este de altfel şi tatăl fetiţei de nouă ani, a fost condamnat la cinci ani şi patru luni de închisoare cu executare.
Condamnat pentru gesturi obscene în faţa propriei fetiţe
Un sălăjean a fost condamnat, în luna iulie, la cinci ani de închisoare pentru gesturi obscene în faţa propriei fiice. Bărbatul, Dionisie Chiş, în vârstă de 48 de ani, a fost reclamat, în luna decembrie a anului 2014, chiar de către mama minorei, după ce acesta ar fi săvârşit acte obscene în faţa copilei sale în vârstă de numai patru ani. “Nu s-a ajuns la viol. Tatăl fetei a recurs la gesturi obscene în faţa fetiţei, care are doar patru ani şi câteva luni. În urma acestor gesturi, mama copilei a depus plângere şi totodată a înaintat şi actele de divorţ. De altfel, bărbatul nu mai locuia cu familia şi avea interdicţie de a se apropia la o distanţă mai mică de 50 de metri faţă de minoră sau de mama acesteia, după cum au precizat magistraţii şimleuani. Acuzat de agresiune sexuală şi corupere sexuală a minorilor, sălăjeanul a fost condamnat la cinci ani de închisoare, în regim de detenţie.
În luna decembrie, magistraţii s-au pronunţat şi în dosarul bărbatului de 45 de ani, din Bocşa, Petru Feher, acuzat de viol, violare de domiciliu şi distrugere. Acesta a fost condamnat, în primă instanţă, la trei ani şi trei luni de închisoare în regim de detenţie, precum şi interzicerea unor drepturi. Feher se afla în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj de la începutul lunii septembrie, după ce, în dimineaţa zilei de 2 septembrie, infracţiunea comisă de acesta a fost sesizată oamenilor legii de către un bărbat din Zalău. Zălăuanul le-a spus poliţiştilor că a avut loc o spargere în localitatea Bocşa, în cursul nopţii de 1 spre 2 septembrie. Potrivit reprezentanţilor IPJ Sălaj, echipajul ajuns la faţa locului a stabilit faptul că în noaptea respectivă, în jurul orei 3, o persoană necunoscută a pătruns prin spargerea unui geam de la uşa de acces în locuinţa Mariei M., în vârstă de 79 ani, din comuna Bocşa şi, prin constrângere, a întreţinut cu aceasta raporturi sexuale. În urma verificărilor efectuate de oamenii legii, suspectul a fost identificat în persoana lui Petru Feher de 45 ani, din localitate.
Primul medic sălăjean trimis după gratii
Pe lista dosarelor a căror soluţii au fost pronunţate în 2015 se află şi cele ce au avut ca obiect infracţiuni de luare de mită sau trafic de influenţă. Printre acestea se regăseşte şi cel al lui Sorin Mircea Paşca, medic expert în cadrul Oficiului pentru Expertiză Medicală şi Recuperarea Capacităţii de Muncă din subordinea Casei Judeţene de Pensii (CJP) Sălaj, acuzat de luare de mită în formă continuată, care a fost condamnat la doi ani şi patru luni de închisoare cu executare în regim de detenţie şi i-a fost interzis dreptului de a exercita funcţia de medic expert al asigurărilor sociale în cadrul Oficiului amintit timp de un an după executarea pedepsei principale. Sentinţa a fost pronunţată în luna ianuarie de către magistraţii Tribunalului Sălaj. Reamintim că, potrivit procurorilor sălăjeni, în perioada 2 decembrie 2013-15 ianuarie 2014, medicul a încasat de la pacienţi 17.485 de lei şi 800 de euro pentru a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu. Anchetatorii au reţinut în sarcina lui Paşca 199 de infracţiuni de luare de mită. “Sumele pe care le primea Paşca variau între 100 şi 500 de lei, în funcţie de serviciile pe care le solicita pacientul: reevaluare, prelungirea concediului medical, încadrarea într-un grad de handicap”, a precizat sursa citată.
În acelaşi dosar, au fost trimise în judecată alte patru persoane, respectiv cele două asistente medicale de la cabinet – Camelia Crăete şi Virginia Bogdan, Laszlo Zoltan, un bărbat din Cehu Silvaniei care intermedia accesul unor beneficiari la medicul expert, fiind transmiţătorul mitei, precum şi o asistentă de la Policlinica Salvosan Ciobanca. Pentru comiterea infracţiunii de tăinuire, pentru Camelia Crăete şi Virginia Bogdan au fost stabilite pedepse de câte un an de închisoare, dispunându-se amânarea aplicării pedepselor pe durata unui termen de supraveghere de doi ani, calculat de la data rămânerii definitive a sentinţei. În ceea ce-l priveşte pe Laszlo Zoltan, cercetat în acelaşi dosar pentru comiterea infracţiunii de dare de mită în formă continuată, “a fost achitat, reţinându-se că nu există probe că acesta a săvârşit infracţiunea”.
Profesor universitar condamnat pentru luare de mită
Tot pentru luare de mită, în 2015, a fost condamnată, în primă instanţă, la cinci ani şi patru luni de închisoare cu executare, şi Mariana Popa, lector universitar doctor în cadrul Facultăţii de Ştiinţe ale Educaţiei, Psihologie, Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii “Vasile Goldiş” Arad. Soluţia a fost pronunţată în luna octombrie. Reamintim că lectorul universitar a fost reţinut în 20 iulie, fiind acuzat de săvârşirea a şapte infracţiuni de luare de mită. Potrivit rechizitoriul întocmit de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, în cursul anului 2015, în calitate de lector universitar doctor în cadrul Facultăţii de Ştiinţe ale Educaţiei, Psihologie, Educaţie Fizică şi Sport Zalău din cadrul Universităţii “Vasile Goldiş” Arad şi de coordonator al lucrărilor de licenţă, Mariana Popa a pretins şi primit sume de bani de la un număr de şapte studenţi, pentru care era profesor coordonator, în schimbul cărora le-a transmis în format electronic prin e-mail lucrări de licenţă gata întocmite, studenţii neavând nicio contribuţie la realizarea lor.
Închisoarea pentru trafic de influenţă
Pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă, o zălăuancă de 55 de ani, Florica Pop, de profesie contabil, a fost condamnată la un an şi cinci luni de închisoare. Femeia a fost trimisă în judecată în luna decembrie a anului 2014, sub acuzaţia de trafic de influenţă. Potrivit procurorilor sălăjeni, femeia a pretins şi a primit suma de 1.000 de lei de la un denunţător, asociat unic al unei societăţi comerciale, aflată în procedură de reorganizare judiciară. Contabila l-a lăsat să creadă că are influenţă asupra directorului Sucursalei CEC Bank Zalău pentru a-l determina să-i aprobe un credit de refinanţare pentru societatea comercială respectivă.
Totodată, instanţa sălăjeană a dispus şi “revocarea beneficiului suspendării pedepsei de trei ani închisoare sub supravegherea Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Sălaj”, sentinţă dată în 2013 de Judecătoria Şimleu Silvaniei. Astfel, zălăuanca va avea de executat în final patru ani şi cinci luni de închisoare, potrivit soluţiei pronunţate în luna decembrie de magistraţii sălăjeni.