Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Sălaj a găzduit marţi, 8 decembrie, o dezbatere publică privind desemnarea a noi situri “Natura 2000”. Astfel, pentru îndeplinirea obligaţiilor ce revin României ca stat membru al Uniunii Europene în domeniul protecţiei naturii cu privirela la implementarea Directivelor Habitate şi Păsări, în judeţul Sălaj au fost propuse noi situri “Natura 2000”. Este vorba despre Situl de Importanţă Comunitară Fânaţele de la Bogdana – aflat pe teritoriul administrativ al comunei Buciumi, Aria de Protecţie Specifică Avifauvistică Muntele Seş – aflat pe teritoriul administrativ al localităţilor: Halmăşd, Marca, Plopiş, Sâg şi Valcăul de Jos şi Situl de Importanţă Comunitară Someş-Rona- Ţicău aflat pe teritoriul administrativ al localităţilor: Benesat, Jibou, Năpradea şi Someş Odorhei. La dezbaterea publică au luat parte reprezentanţi ai Direcţiei Silvice Sălaj, primari de comune pe a căror rază teritorială se află siturile propuse pentru “Natura 2000” şi reprezentanţi ai Asociaţiei pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii – “Milvus”.
“Propunerile de declarare de situri pot fi făcute de orice şi de o persoană fizică, dar important este ca propunerea respectivă să fie fundamentată ştiinţific. În cazul de faţă, propunerea pentru declararea siturilor a fost realizată de Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Delta Dunării, într-un parteneriat cu Minsiterul Mediului. Pentru ce propun ei aceste situri veţi vedea în prezentările noastre, anumite specii de păsări rare, care se găsesc în zonele respective. De asemenea, zona Bogdana – pentru nişte areale de pajişti. Informaţii prea multe nu deţinem, până la ora actuală. Noi o să vă prezentăm ceea ce deţim până în acest moment, fundamentarea ştiinţifică o să o facă cei care au propus, experţii. Noi acum atrebuie să vedem ce înseamnă declararea unui sit, la ce ne expune – sub aspect de avantaje şi riscuri. Colegii mei o să vă prezinte, atât avantajele existenţei sitului, precum şi riscurile care le implică activităţile care se pot derula în arelaurile respective. De aceea v-am invitat! Considerăm că sunteţi factori interesaţi în zonă şi dorim să ridicaţi problemele care credeţi dumneavoastră că se impun în cazul declarării unui sit Natura 2000 în zonele respective”, a precizat în deschiderea dezbaterii publice Aurica Grec – directorul APM Sălaj.
În reţeaua ecologică europeană “Natura 2000”, în România, în judeţul Sălaj au fost instituite trei arii speciale de conservare, care totalizează o suprafaţă de peste 300 de hectare (ha). Este vorba despre: Peştera Măgurici – situată pe teritoriul administrativ al comunei Ileanda, în apropierea localităţii Răstoci; situl Racâş-Hida – situat pe teritoriul administrativ a comunei Hida, în apropierea localităţii Racâş, situl care cuprinde păduri dacice de stejar şi carpen şi situl Tusa Barcău – situat pe teritoriul administrativ al comunei Sâg.