Lansare de carte: “Zalău, un oraş la frontiera de Nord-Vest a Transilvaniei”

Profesorul Nicolae Gudea şi preotul greco-catolic Valer Părău, autorii monografiei “Zalău, un oraş la frontiera de Nord-Vest a Transilvaniei” au participat, alături de directorul Direcţiei Judeţene a Arhivelor naţionale, Dănuţ Pop, la lansarea acestei monografii complexe, bogat illustrate, în care reputatul profesor Gudea a adunat, sprijinit prin efortul lui Valer Părău, documente, biografii, fotografii de arhivă, toate desprinse din Zalăul din vremuri de mult apuse dar şi din timpuri mai apropiate celor pe care le trăim astăzi. Un document de ansamblu privind istoria oraşului pentru cei pasionaţi de acest subiect dar şi pentru cei care sunt sau vor fi oaspeţi ai instituţiei de bază a oraşului, Primăria. Aşa cum a spus în cuvântul său şi autorul, lucrarea reprezintă o schiţă pentru o monografie istorică a oraşului Zalău elaborată cu scopul de a pune la îndemâna celor interesaţi, o trecere în revistă rapidă dar clară în legătură cu istoria Zalăului. Primarul Radu Căpîlnaşiu a elogiat în discursul său personalitatea profesorului Nicolae Gudea, apreciind munca deosebit de elaborată a celor doi coautori la această lucrare dedicată deopotrivă iubitorilor de istorie cât şi celor care doresc să ştie unde şi cum au trăit bunicii sau străbunicii lor.
La eveniment a participat şi Ansamblul „Columna” cu un program de colinde dedicat oaspeţilor şi invitaţilor prezenți la acest eveniment deosebit.

3 Thoughts to “Lansare de carte: “Zalău, un oraş la frontiera de Nord-Vest a Transilvaniei””

  1. Anonim

    cat a platit primaria pentru aceasta monografie? Pe ce criterii a fost selectata echipa care sa realizeze monografia? S-au multumit cu cei 50.000 de lei de care se scria in presa cu ceva vreme in urma?

  2. Vasile Taut

    Andrei Chira

    blog personal
    Antet dreapta

    Despre mine
    Contact

    O explicatie pentru intelectualii ofensati

    25 aprilie 2013 147 comentarii

    In primul rand, multumesc tuturor celor care au citit articolul, l-au share-uit si au comentat.

    Unii au inteles mai mult, altii mai putin, unii s-au apucat sa-mi demonstreze contrariul si sa despice firul in 4, unii s-au simtit jigniti si m-au jignit si ei la randul lor.

    Bun, care era ideea articolului?

    E o invitatie la actiune si atat. E o invitatie spusa cu duritate si fara diplomatie dar in esenta asta e.

    Conceptele de prost/destept sunt doar perceptii, la fel si ideea de succes.

    „Inteligent” e o perceptie a unui om despre alt om. La fel si „prost”.

    Nu poti masura cu exactitate inteligenta, sunt prea multe tipuri de inteligenta, fiecare om are talentul lui intr-un anumit domeniu, nu poti spune cu exactitate: ala e destept si ala e prost.

    Din cauza asta singurul lucru care face diferenta este actiunea.

    „Inteligentii” din articol suntem noi insine iar „prostii” sunt ei. Ne etichetam singuri si ii etichetam si pe altii si ne impartim in tabere: noi vs ei.

    Sa nu-mi spuneti ca nu o percepeti pe Daniela Crudu ca fiind cel putin „mai proasta” decat voi. Sau ca nu ati fost niciodata ofticati sau frustrati de castigurile ce par „nemeritate” ale unora ca ea.

    Insa nu vrea nimeni sa recunoasca adevarul – ca „prostii” si-au stabilit un obiectiv, s-au focusat pe asta si au intreprins o actiune sau mai multe in scopul de a-si atinge obiectivul.

    Iar asta le-a adus succesul. Succes definit tot de ei, nu de noi. Pentru noi poate nu e succes faptul ca au BMW dar pentru ei este.

    Succesul e la fel de subiectiv ca si definitiile de inteligent si prost.

    Pentru cine tot n-a inteles o sa dau un exemplu mai mult decat clar.

    Daca 5 oameni se gandesc sa inventeze o sabie laser cel care va fi creditat ca fiind inventatorul sabiei laser va fi cel care construieste primul una functionala, nu cel care are cea mai buna idee, nu cel care are cel mai inteligent plan conceptual, nu cea mai buna analiza teoretica a modulilor fractali in rezonatori instabili, etc…

    Doar cel care o construieste!

    Asta e esenta articolului : ACTIUNE – REACTIUNE.

    Imi pare rau dar nu pot sa explic mai clar de atat.

    E principiul dupa care functioneaza lumea, fie ca ne convine sau nu.

    Simplul potential (inteligenta) fara actiune nu aduce absolut nimic, ci dimpotriva produce blocaje (motivul pentru care apare frustrarea).

    Iar eu am enumerat cateva astfel de blocaje mentale in speranta ca daca le identificam le si puteti depasi si veti obtine succesul. Succes care nu trebuie sa insemne BMW, ci orice altceva ce va doriti voi. E succesul vostru, nu al altora. Nu traiti dupa standardele altora.

    De ce n-ai zis asa din prima, Andrei?

    Pentru ca articolul ar fi fost citit de maxim 5-6 oameni, din greseala.

    Am fost superficial? DA.

    Am generalizat? DA.

    Am fost dur si am jignit? DA.

    Trebuiau puse ghilimele la prost si inteligent? DA.

    Dar a functionat.

    Astazi, articolul are aproape 100.000 de vizualizari si peste 12.000 de like-uri. Cateva zeci de mii de oameni au citit articolul, cateva sute si-au rupt din timpul lor sa lase un comentariu (chiar daca unii doar sa ma injure).

    Asta e si ea o dovada in sine a unor adevaruri din articol. Si e dovada ca am provocat pe cineva sa gandeasca, chiar daca s-a gandit doar cum sa ma desfiinteze.

    Ce-am castigat?

    Nimic. Nu va cer bani, nu vreau sa va vand carti de dezvoltare personala sau alte minuni. Nu pot sa va schimb, sunteti ceea ce sunteti si niste cuvinte pe internet n-o sa va schimbe viata.

    Eu am ridicat o oglinda in fata voastra si fiecare ati vazut ce ati vrut sau ce v-a convenit sa vedeti. Toata consideratia si admiratia pentru efortul Domnului Profesor Nicolaie Gudea si Parintelui Paroh Valer Parau , referitor : Lansare de carte: “Zalău, un oraş la frontiera de Nord-Vest a Transilvaniei”

  3. Vasile Taut

    Toata consideratia si admiratia pentru efortul Domnului Profesor Nicolaie Gudea si Parintelui Paroh Valer Parau , referitor : Lansare de carte: “Zalău, un oraş la frontiera de Nord-Vest a Transilvaniei”

Leave a Comment