Legea prevenţiei în sănătate, iniţiativă legislativă pentru care s-au strâns peste 500 de semnături şi în cadrul campaniilor „PNL are grijă de sănătatea ta” din judeţul Sălaj, este o prioritate legislativă pentru parlamentarii liberali în sesiunea următoare, anunţă PNL Sălaj într-un comunicat de presă. În acest sens, Grupul PNL a transmis o scrisoare către liderii tuturor grupurilor parlamentare prin care îi invită să devină coparteneri în definitivarea şi susţinerea actului normativ în vederea obţinerii unui consens politic în această speţă de interes naţional şi cu impact major pentru cetăţenii României. Potrivit studiilor de specialitate, România este din păcate deţinătoare a numeroase recorduri negative în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte prevalenţa anumitor boli în populaţia generală şi pe categorii de populaţie, ceea ce justifică cu atât mai mult demersul legislativ al PNL. În plus, conform Eurostat, probabilitatea de deces la copiii sub 5 ani este cea mai ridicată din UE, iar în funcţie de speranţa de viaţă România este plasată pe penultimul loc, în timp ce discrepanţa faţă de populaţia europeană generală este mai mare la bărbaţi (-6,5 ani) decât la femei (-4,9 ani).
„În acest context, Partidul Naţional Liberal consideră că adoptarea unei Legi a prevenţiei în sănătate reprezintă o necesitate pentru societatea românească, deoarece prin aplicarea ei se pot salva vieţi, preveni îmbolnăvirile şi realiza astfel economii consistente pentru bugetul sănătăţii”, ne-a declarat Rodica Pop Seling, copreşedinte al Organizaţiei Femeilor Liberale Sălaj.
Prezentul proiect de lege este rodul unor iniţiative, programe şi dezbateri ale PNL care au arătat tocmai efortul constant şi grija faţă de starea de sănătate a populaţiei. „Numai în municipiul Zalău şi în judeţul Sălaj au avut loc în această toamnă trei campanii dedicate prevenţiei în sănătate – campania de consultaţii optometrice gratuite, cea de verificare a tensiunii arteriale şi a glicemiei, precum şi evenimentul dedicat luptei împotriva cancerului la sân”, mai spune Pop Seling. În opinia PNL, Legea prevenţiei în sănătate trebuie să fie o politică publică naţională, care să fie susţinută permanent de statul român pentru a putea să îşi producă efectele scontate.
PNL a demonstrat o preocupare continuă pentru starea de sănătate a populaţiei României, fiind iniţiatorul Programului naţional privind evaluarea stării de sănătate a populaţiei în asistenţa medicală primară, care s-a dovedit de altfel un real succes din punct de vedere al obiectivelor îndeplinite. Programul a arătat că o prevenţie corect implementată la nivel naţional poate îmbunătăţi starea generală de sănătate a populaţiei, dar poate şi scădea semnificativ costurile cu sănătatea. Propunerea liberală are în vedere o lege a prevenţiei în sănătate sub rigoarea respectului şi interesului cetăţenilor şi a cheltuirii eficiente a banului public şi nu în logica obiectivelor politice de moment care adesea ne abat de la oferirea de soluţii optime şi de răspunsuri viabile şi sustenabile pentru politica în domeniul sănătăţii.
voi vorbiti de sanatate ???/cei care ati inchis zece de spitale ???????mari nerusinati !!!!!