Prof. Marin Ştefan
În urmă cu 97 de ani, prin voinţa întregii naţiuni, s-a înfăptuit cel mai măreţ act politic al românilor, MAREA UNIRE! Atunci, la 1 Decembrie 1918, în inima Transilvaniei, la Alba Iulia, a triumfat idealul naţional al tuturor românilor. De 25 de ani, şimleuanii, ca întreaga ţară, aniversează – cu respect – Ziua Naţională a României, la 1 Decembrie (Legea nr. 10 din 31 iulie 1990). Cu acest minunat prilej, se rememorează jertfa înaintaşilor noştri şi lupta pentru constituirea statului naţional român, cinstindu-se cum se cuvine…
În acest context, în săptămâna trecută, s-au organizat activităţi tematice în şcoli şi în licee. În Garnizoana oraşului s-au desfăşurat simpozioane tematice, iar două detaşamente de câte 50 de militari fiecare, au plecat la Alba Iulia, pentru a participa la desfăşurarea festivităţilor de acolo. Detaşamentul Batalionului 315 Artilerie Mixtă „Silvania”, cu Drapelul de Luptă, a fost condus de lt.col. Ionel Mangiurea (participant la operaţiile militare din Afganistan), iar Detaşamentul Batalionului 316 Asigurare Date „Guruslău” şi Drapelul de Luptă, a fost condus de mr. Florin Burghelea. De asemenea, Garnizoana a fost prezentă şi la Zalău, la defilarea cu tehnică militară de artilerie, prin Regimentul 69 Artilerie Mixtă „Silvania”.
Ca în fiecare an, Biblioteca Orăşenească „Alexandru Şuluţiu-Sterca” a amenajat o expoziţie de carte şi de documente despre cele două mari evenimente istorice ale poporului român: Marea Unire şi Ziua Naţională. Tot în această conjunctură, duminică seara (29 noiembrie 2015), la pitorescul Complex Turistic „Cabana Brădet” din urbea de la poalele Măgurii Şimleului, cantautorul Cristofor Aldea-Teodorovici şi complexa sa orchestră din Chişinău (Republica Moldova), au prezentat un pilduitor program artistic. A fost mai mult decât un potpuriu al „zestrei” lor muzicale. A fost un spectacol plin de energie şi de mesaj, unul cu „ o doză de bucurie pentru şimleuanii care ne-au primit cu drag, ca urmare a invitaţiei Primăriei şi a primarului Septimiu Cătălin Ţurcaş, pentru că sprijină proiectele noastre cultural-artistice, spre binele tuturor românilor”(Cristofor Aldea-Teodorovici). Cu vocea melodioasă şi cu o chitară fermecată, fiul regretaţilor artişti, Doina şi Ion Aldea-Teodorovici, şi acompaniatorii săi muzicali, au încântat întreaga asistenţă. Printre cântecele patriotice şi melodiile de muzică uşoară, presărate cu aluzii şi comentarii pertinente, s-au regăsit: Floarea soarelui; Trei culori şi-o singură iubire, românească; Răsai; Eminescu; Reaprindeţi candela în căscioare; Iartă-mă; Transilvania; Zboară clipele; Sentimente, sentimente; La morişca cea din jos; N-am să mor de dorul ei; Din nou. De remarcat îndemnul lui Cristofor Aldea-Teodorovici la un moment de reculegere, în memoria celor plecaţi – sus, în Cer, în dreapta Domnului – în urma tragicului eveniment de la blestematul Club „Colectiv” din Bucureşti !
Luni, 30 noiembrie 2015, în Bisericile Ortodoxe şi în cea Greco-Catolică a fost sărbătoare creştină, prin săvârşirea Marelui Praznic al Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României. Da, pentru că unirea românilor s-a înfăptuit cu vrerea Bunului Dumnezeu… Atunci, la Alba Iulia, Domnul a iubit şi blândul popor român, făcând ca faptele de vitejie ale eroilor neamului nostru din Primul Război Mondial, să aibă un final fericit: România Mare! Marţi,1Decembrie 2015, începând cu ora 10:00, activităţile au continuat într-o splendidă şi îmbietoare adunare comemorativă, cu mulţi participanţi (în ciuda vremii, cu cer înnorat şi cu vânt), în jurul Sfintei Troiţe din faţa Bisericii Ortodoxe nr. 1 şi a Parcului Central al oraşului, cu un program festiv. Întregul ceremonial militar, religios şi civic, cu depuneri de coroane de flori, cu discursuri, cu distincţii şi cu defilarea Gărzii de Onoare, a fost monitorizat de lt.col. Tudor Şimon, cel care a evidenţiat istoricul şi importanţa Zilei de 1 Decembrie pentru toţi românii. Manifestaţia a fost deschisă de ing. Septimiu Cătălin Ţurcaş – primarul oraşului şi de col. Ştefan Toader – comandantul Garnizoanei, care – primind onorul – au salutat Drapelul de Luptă şi au trecut în revistă Garda de Onoare a Comandamentului Regimentului 69 Artilerie Mixtă „Silvania”, condusă de mr. Ioan Suciu – militar veteran în „teatrele” de luptă din Iraq şi din Bosnia. Despre semnificaţia celor două mari evenimente istorice ale României, în dubla lor dimensiune – Marea Unire şi Ziua Naţională – au vorbit: Septimiu Cătălin Ţurcaş şi col. Ştefan Toader. Apoi, lt.col. Maricel Băruţ a dat citire ordinelor şi medaliilor de onoare obţinute de militarii Regimentului 69 Artilerie Mixtă „Silvania”: lt.col. Ştefan Cotae, plt.maj. Adrian Petrescu şi caporal clasa a III-a Ovidiu Berar. Înmânarea acestora a fost oficiată de Septimiu Cătălin Ţurcaş şi de col. Ştefan Toader.
A urmat un program cultural-artistic, prezentat de elevi, sub coordonarea prof. Traian Albu (Şcoala Gimnazială „Horea”) şi în acompaniamentul orchestral al cantautorului Petre Gliguţa (Cercul Militar Şimleu Silvaniei). Recitările: O Zi Sfântă Mare; 1 Decembrie 1918; Uniţi suntem şi Unirea Sfântă, precum şi cântecele: Cântul Unirii; Uniţi am fost; Sunt copil de Românie; Când am plecat de-acasă şi Ai grijă, Doamne Sfinte!, i-au încântat pe participanţi, aplaudându-i pe micii artişti, cu inima şi cu fruntea sus!!
În aceleaşi aplauze s-a încheiat frumoasa festivitate, în timp ce defila Garda de Onoare, pe strada principală a oraşului Şimleu Silvaniei, 1 Decembrie 1918, sub faldurile, unduite semeţ, ale TRICOLORULUI ROMÂNESC !! La Mulţi Ani, ROMÂNIA!
cam necajiti cei doi din poza sau vin de la ,,bradet !!!!
Frumos şi documentat articol dar, fără băşcălie, Marine, de ce nu a participat Maniu la Marea Adunare de la Alba Iulia ?
Pentru Tăunul – decembrie 2, 2015 at 2:41 pm
Domnule, chiar faci…”băşcălie” şi nu se cuvine, pentru că: 1) Atunci, în 1 Decembrie 1918, Iuliu Maniu a fost prezent la Alba Iulia, unde a ţinut şi un discurs emoţionant, iar o zi mai târziu (2.XII.1918) a fost ales preşedinte al Consiliului Dirigent al Transilvaniei, fiind şi ministru de interne. De fapt, el s-a implicat cu toată fiinţa sa în organizare, imediat după război. La Viena, cu două luni înainte, a înfiinţat Consiliul Naţional al Românilor din Transilvania, fiind guvernatorul Ardealului; 2) De ce n-a fost acum?… Să-ţi fie ruşine şi…să te ierte Bunul Dumnezeu! Marin ŞTEFAN
dar la intronarea regelui si la adoptarea constitutiei de ce n-a participat ???????????sa vedem daca stii !!!!!
Poate ca avea o treaba…