Incendiul izbucnit în dimineaţa zilei de 15 noiembrie la Şcoala din Iaz a lăsat în urma lui pagube uriaşe şi are deja consecinţe asupra procesului de învâţământ. Distrugerile provocate de flăcări au însumat 650.000 de lei pe segmentul de construcţie iar pe dotări, aparatură, logistică. pagubele sunt în valoare de 40.000 de lei. În total, 690.000 de lei, o sumă uriaşă care nu va putea fi suportată de Primăria comunală în vederea efectuării reparaţiilor şi a achiziţionării de dotări materiale noi.
Prefectul Ionel Ciunt a declarat că deja au fost demarate toate procedurile în vederea sprijinirii autorităţilor comunale, a copiilor şi cadrelor didactice pentru remedierea pagubelor în vederea intrării în regim normal a procesului de învăţământ. „Pagubele sunt mari, comisia formată din reprezentanţi ai Prefecturii, ISU, Inspectoratul de Stat în Construcţii şi Inspectoratul Şcolar împreună cu ISU, a stabilit, ca măsură de primă urgenţă, mutarea elevilor la şcoala din Plopiş. Astfel, 84 de elevi vor participa la orele de curs la această şcoală, elevii de clasele a III-a şi a IV-a vor avea ore dimineaţa iar elevii mai mari, clasele V, VI, VII şi VIII vor participa la cursuri de la ora 12.
Există un microbuz cu care elevii vor fi transportaţi. Mai există varianta ca centrul de zi din Iaz să fie dotat în regim de urgenţă cu mobilier specific, iar dacă vom reuşi acest lucru, toate cursurile se vor desfăşura acolo, însă până atunci soluţia cea mai plauzibilă este această mutare a orelor de curs la Plopiş. Prefectura şi Consiliul Judeţean au întocmit o Notă de Fundamentare precum şi proiectul de Hotărâre de Guvern în vederea solictării de ajutor financiar sunt deja trimise către autorităţi, şi le-am transmis deja Ministerului Dezvoltării, însă cel mai probabil lucrările de reparaţii vor demara începând anul viitor”, a spus prefectul Ionel Ciunt. Incendiul de la şcoala din Iaz dar şi cumplitul accident din Bucureşti au mobilizat autorităţile sălăjene pe acest segment, astfel încât prefectul va primi vineri un rapăort detaliat din partea ISU care va cuprinde concluziile în urma controalelor la unităţile de învăţământ din judeţ.
Prefectul Ionel Ciunt a spus că se aşteaptă să afle despre nereguli pe acest segment însă a avansat ideea potrivit căreia, banii pe care şcolile ar trebui să-i achite pentru eventualele amenzi să fie folosiţi tocmai în scopul dotării şi prevenirii unor astfel de nenorociri care pot avea pe lângă repercusiuni de ordin material, şi consecinţe dramatice. Prefectul Sălajului s-a implicat în mod direct în acest caz şi a declarat că va face tot posibilul ca Şcoala să fie pusă în funcţiune în cel mai scurt timp posibil.