Aproape 244.000 de lei este suma pe care Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) trebuie să o recupereze de la diverse persoane din judeţ, de la şomeri şi angajatori. Potrivit unor informaţii furnizate directorul instituţiei precizate Ioan Ionel Mureşan, debitele, la care s-au adăugat şi penalităţi, sunt urmare a nerespectării relaţiilor contractuale de către şomeri – persoane fizice cât şi de angajatori – persoane juridice.
La finalul lunii octombrie 2015AJOFM Sălaj avea de recuperat de la unii şomeri, persoane fizice, aflaţi în evidenţele agenţiei suma de 66.576 de lei. Debitul precizat provine din nerespectarea unor relaţii contractuale. Mai exact, unii şomerii s-au înscris la cursuri de calificare şi recalificare gratuite oferite de agenţie, au semnat un contract în acest sens şi au renunţat la cursuri. Renunţarea a atras după sine, conform contractului, plata unor penalităţil. Conform sursei citate, de la persoanele juridice, angajatori, agenţia are de recuperat în total peste 169.000 de lei. Este vorba despre angajatori care au încadrat în muncă anumite categorii de persoane pentru care statul le-a oferit lunar subvenţii. Pentru că nu au respectat realaţiile contractuale cu angajaţii, pe o perioada de doi sau trei ani şi au întrerupt raporturile de muncă, aceştia trebuie să restituie integral agenţiei sumele acordate ca subvenţii. Angajatorii care nu şi-au respectat contractul au fost identificaţi de reprezentanţii AJOFM şi au fost somaţi printr-o serie de înştiinţări să returneze banii. Mulţi nu au reuşit să achite integral “datoria” şi sunt executaţi silit: popriri pe conturi, pe venituri sau sechestru pe bunuri.
Cel mai mare debit pe care instituţia îl are de recuperat de la o singură persoană este de puţin peste 74.000 de lei, bani datoraţi de o persoană juridică, actualmente aflată în faliment, ca urmare a contractării unui împrumut în anul 2007 pentru crearea de locuri de muncă. În urmă opt ani, administratorul societăţii a solicitat agenţiei un împrumut în vederea extinderii activităţii şi pentru crearea de locuri de muncă. Agenţia i-a acordat împrumutul însă, din păcate, afacerea a intrat în faliment şi administratorul nu a mai reuşit să-şi plătească integral creditul la care i s-au adăugat şi penalităţi de întârziere.
260 de angajatori primesc subvenţii
În prezent în baza de date a AJOFM Sălaj se află un număr de 260 de angajatori care beneficiază lunar de subvenţii cuprinse între 500 şi 750 de lei pentru că au încadrat în muncă absolvenţi ai promoţiei 2015, elevi şi studenţi, şomeri din categorii defavorizate şi persoane cu vârsta de peste 45 de ani. Subvenţiile se acordă pentru fiecare persoană angajată, timp de 12 luni.
Cu acest ajutor bănesc pot să-şi achite o parte din salariile angajaţilor făcând economii la bugetul societăţii. Subvenţiile se acordă în baza unor convenţii pe care angajatorii le încheie cu AJOFM Sălaj. Potrivit reprezentanţilor instutuţiei precizate, bugetul aprobat pentru plata subvenţiilor din acest an este de 4.004.000 de lei. Până la finalul lunii septembrie au fost încheiate 16 convenţii pentru un număr de 75 de elevi şi şase studenţi, care au fost încadraţi în muncă în perioada vacanţei, iar alţi 58 de angajatori, care au angajat absolvenţi de învăţământ liceal, post liceal şi superior – 109, primesc subvenţii.
Potrivit legislaţiei în vigoare, angajatorii care angajează absolvenţi de studii inferioare liceului primesc lunar, timp de 12 luni, 500 de lei pentru fiecare angajat încadrat, pentru absolvenţii cu studii liceale încadraţi în muncă se acordă 600 de lei lunar, iar pentru absolvenţii cu studii superioare încadraţi se acordă 750 de lei lunar. Condiţia pentru a primi aceşti bani din partea statului este ca angajatorul să menţină rapoturile de muncă o perioadă de 18 luni, şi evident să se adreseze la sediul AJOFM Sălaj pentru a încheia o convenţie. Reprezentanţii instituţiei menţionate spun că de subvenţii în valoare de 500 de lei lunar, beneficiază alţi 186 de angajatori care au încadrat în muncă şomeri din categorii defavorizate. Este vorba despre un număr de 305 de persoane cu vârsta de peste 45 de ani, trei persoane unici întreţinători de familii monoparentale şi cinci persoane care au mai puţin de cinci ani pănă la pensie. În situaţia în care angajatorul nu reuşeşte să menţină raporturile de muncă de 18 luni este obligat să returneze suma încasată, cu dobânda aferentă la cursul BNR, la AJOFM Sălaj.
Cei 74000 de lei „în vederea extinderii activităţii şi pentru crearea de locuri de muncă” bănuiesc că a fost o țeapă dată banilor publici de un șmecher, în complicitate cu cine i-a aprobat „împrumutul”.