Numărul condamnărilor definitive a crescut semnificativ, în ultimul an, în judeţ. Dacă pe parcursul a patru ani, respectiv în intervalul 2010 – 2014, doar două persoane au fost condamnate definitiv, Sălajul conducând topul celor mai „curate” judeţe pe „harta corupţiei”, în ultima perioadă, numărul corupţilor condamnaţi definitiv este de aproape cinci ori mai mare. Cel puţin aşa reiese din datele prezentate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj.
Astfel, potrivit datelor centralizate de romaniacurată.ro, după numărul de condamnări definitive în perioada 2010 – 2014, Sălajul ocupa primul loc – cu două persoane condamnate definitiv, urmat de judeţul Mehedinţi – şase persoane condamnate definitiv, judeţul Bistriţa – Năsăud – nouă persoane condamnate definitiv, Teleorman – zece persoane condamnate definitiv, Botoşani – 11 persoane condamnate definitiv, Harghita – 17 persoane condamnate definitiv, Tulcea – 19 persoane condamnate definitiv, Sibiu şi Hunedoara – 22 persoane condamnate definitiv, Olt – 23 persoane condamnate definitiv şi Buzău -24 persoane condamnate definitiv. La polul opus, în topul condamnărilor definitive, se află municipiul Bucureşti cu 887 de persoane condamnate, urmat de Bacău – 198 persoane condamnate definitiv, Maramureş – 161 persoane condamnate definitiv, Argeş – 149 persoane condamnate definitiv sau Constanţa – 108 persoane condamnate definitiv.
Opt foşti sau actuali primari, condamnaţi definitiv pentru corupţie
De cealaltă parte, reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj susţin că aceste date au fost culese exclusiv din activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, nu şi din activitatea parchetelor de pe raza judeţului. Potrivit acestora, procurorii sălăjeni au ca prioritate combaterea corupţiei, în funcţie de competenţa materială pe care o au, iar din cazurile instrumentate în ultima perioadă cele mai multe au ca soluţie condamnarea definitivă.
Astfel, potrivit datelor prezentate de Parchetul sălăjean, în domeniul administraţiei publice locale au fost instrumentate cele mai multe dosare de corupţie. Printre cazurile amintite de procurori sunt: fostul primar al comunei Ip, trimis în judecată şi condamnat definitiv în două dosare penale, fostul primar al comunei clujene Călăţele, trimis în judecată şi condamnat definitiv, fostul primar al comunei Sărmăşag, trimis în judecată şi condamnat definitiv, fostul primar al comunei Surduc, trimis în judecată şi condamnat definitiv, fostul primar al comunei Bocşa, trimis în judecată şi condamnat definitiv, fostul primar al comunei Mirşid, trimis în judecată, a achitat prejudiciul şi s-a dispus încetarea procesului penal, actualul primar al comunei Mirşid, trimis în judecată şi condamnat definitiv la amendă penală, un fost primar al comunei Cizer, trimis în judecată şi condamnat definitiv, un alt fost primar şi actualul primar al comunei Cizer, trimişi în judecată, un fost primar al comunei Letca, trimis în judecată, primarul comunei Măerişte, trimis în judecată şi condamnat pentru două infracţiuni la pedeapsa amenzii penale, achitat doar pentru o faptă, primarul comunei Crişeni, trimis în judecată şi condamnat definitiv pentru conflict de interese, primarul oraşului Cehu Silvaniei, trimis în judecată.
Medici condamnaţi pentru luare de mită
Alte patru dosare aminte de procurorii sălăjeni sunt cele din domeniul sănătăţii, respectiv cel al medicului Paşca Sorin Mircea, trimis în judecată şi condamnat definitiv, medicului Gîrbe Viorel Liviu, trimis în judecată şi condamnat definitiv,
al medicului din comuna Zalha, Basaleh Saleh Ayoub Salin, trimis în judecată şi cazul “Centrului de Recuperare Acasă” (fals şi înşelăciune), trimis în judecată.
Poliţişti – încă judecaţi
Cazuri de corupţie au fost instrumentate şi în domeniul MAI, însă până în prezent nu a fost pronunţată nicio soluţie.
Este vorba de dosarul poliţiştilor de la Poliţia TF Jibou, trimişi în judecată pentru luare de mită în formă continuată şi complicitate la delapidare în formă continuată, precum şi de cazul “Rezervelor de stat” de la Var, cu un prejudiciu de peste trei milioane de dolari, aflat în faza de judecată întrucât în urma pronunţării soluţiei de către Tribunalul Sălaj, inculpaţii au formulat apel la Curtea de Apel Cluj.
Închisoare cu executare pentru un cadru didactic universitar
În domeniul învăţământului, în ultimul an, a fost intrumentat un singur dosar. Este vorba de un lector al Universităţii „Vasile Goldiş” din Arad, Mariana Popa, condamnat la cinci ani şi jumătate cu executare pentru luare de mită. Femeia a primit bani de zece studenţi, în schimbul cărora le-a trimis în format electronic lucrări de licenţă gata întocmite. Suma totala primită de aceasta a fost de 11.925 de lei.
L-ati uitat pe b a l a n e a n (sper ca nu intentionat!) cel autointitulat „Dumnezeul Jiboului ” sau a Cuceului ! Nu ca ne-ar fi prins dorul de el, dar pentru cate rele a facut, ar fi nedrept sa paraseasca asa repede LISTA RUSINII ! iar adevaratele lui dosare abia acum vor iesi la suprafata, in care sigur se vor regasi si „locotenentii” lui : dan ghiurco, gusti muresan alias „mandarin” si alti gusti, viorici , viceprimarite, etc. FORTA DNA !
si unde e marea coruptie? cum se face ca sunt prinsi si condamnati doar astia mici?
SI UNDE SUNT BANII FURATI DE ACESTI INDIVIZI? DE CE NU SUNT LASATI IN CURUL GOL PE CAND IES DIN PUSCARIE?
Multa sanatate domnului balanean ,il asteptam sa candideze la primarie daca nu era dansul orasul jibou era in urma cu 20 de ani.Jos palaria in fata dansului.☺☺☺☺
Mai toate sunt condamnari cu suspendare, care-i ca un fel de „urecheala” si nimic mai mult…
In perioada cind Frasineanu a fost procuror sef si Brindea subordonat acestia au protejat infractori precum primarul de la Bocsa, Barou,care pentru infractiuni clare i-au dat NUP,asa a fost socotit Salajul cel mai ,,curat ”judet care ulterior s-a dovedit ca-i cel mai corupt,acesti ,,justitiabili ”ar trebui inchisi