Parteneriatele cu agenţii economici, precum şi locurile de muncă oferite, ulterior, de aceştia, îi determină pe tot mai mulţi tineri să se îndrepte către învăţământul profesional.
Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj se pregăteşte deja pentru întocmirea planului pentru anul şcolar 2016 – 2017 şi caută parteneri.
Reprezentanţii instituţiei au anunţat, la începutul acestei săptămâni, demararea procedurii de încheiere a contractelor- cadru a agenţilor economici cu unităţile de învăţământ, în vederea planificării domeniilor şi specializărilor din învăţământul profesional al judeţului Sălaj pentru anul şcolar 2016 – 2017. „Procesul se înscrie în seria acţiunilor <> prevăzut la art. 6 (1) al Metodologiei privind fundamentarea cifrei de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar de stat”, se precizează în anunţul postat pe site-ul ISJ Sălaj.
Solicitările se depun până în 11 decembrie
Aşadar, operatorii economici care doresc să fie cuprinşi în şcolarizarea elevilor în învăţământul profesional cu durata de trei ani pentru anul şcolar viitor vor transmite în scris Inspectoratului solicitarea de şcolarizare în învăţământul profesional cu durata de trei ani şi vor încheia contracte- cadru cu unităţile de învăţământ partenere sau cu unităţile de învăţământ desemnate de către ISJ.
Proiectul planului de şcolarizare se realizează la nivelul unităţilor de învăţământ şi al inspectoratului şcolar judeţean, pe baza următoarelor criterii: criteriul legislativ, criteriul economic, criteriul demografic, criteriul geografic, criteriul socio-economic, criteriul relevanţei.
Pentru fundamentarea proiectului planului de şcolarizare pentru învăţământul profesional, în cadrul criteriului relevanţei în baza căruia educaţia răspunde nevoilor de dezvoltare social-economice, se va urmări: investigarea nevoilor de calificări ale operatorilor economici, precum şi analiza solicitărilor exprimate de operatorii economici şi proiectarea ofertei de formare profesională ţinând cont de acestea.
Activităţile care se vor derula în vederea fundamentării cifrei de şcolarizare la învăţământul profesional pentru anul şcolar 2016-2017 sunt următoarele: până în data de 11 decembrie 2015, operatorii economici care doresc să fie şcolarizaţi elevi în învăţământul profesional, pentru anumite calificări profesionale, sunt invitaţi să transmită în scris Inspectoratului solicitarea de şcolarizare.
Până în 17 decembrie, Inspectoratul realizează analiza solicitărilor operatorilor economici şi stabileşte oferta de formare profesională la învăţământul profesional cu durata de 3 ani în concordanţă cu solicitările operatorilor economici, pe unităţi de învăţământ şi calificări, iar până în 22 decembrie, instituţia va transmite operatorilor economici şi unităţilor de învăţământ, propuse pentru alocarea de clase de învăţământ profesional pentru a răspunde solicitărilor operatorilor economici, obligaţia de încheiere a contractelor-cadru, în conformitate cu Metodologia de organizare şi funcţionare a învăţământului profesional cu durata de 3 ani.