Alexandru Moldovan
Szanto Alexandru, fostul diriginte din perioada când Dacian Cioloş a studiat horticultura la Liceul Tehnologic „Ioan Ossian” din Şimleu Silvaniei, spune că actualul premier desemnat a fost cel mai bun elev din cele şase clase existente la vremea respectivă în generaţia sa, el fiind şi unul din liderii clasei şi un elev de încredere al dascălului.
Cel mai bun din generaţia lui
Pe fostul dascăl l-am găsit acasă, pe strada Simion Bărnuţiu din Şimleu Silvaniei, nu departe de liceul unde a predat. Pensionat anticipat acum cinci ani, profesorul Szanto Alexandru a acceptat cu plăcere să vorbească despre fostul său elev. El este cel care i-a fost diriginte şi profesor la mai multe materii celui desemnat marţi ca premier de preşedintele Klaus Iohannis, în perioada când Dacian Cioloş, a cărei familia locuia la Zalău, era „intern”, adică studia şi locuia la internatul fostului Liceu Agricol din oraşul de la poalele Măgurii. Deşi i-au trecut multe generaţii prin mână, fostul diriginte şi-l aminteşte pe Dacian, pentru că acesta a fost cel mai bun din generaţia lui şi, mai mult, un sprijin pe care dascălul putea conta cu încredere ori de câte ori avea nevoie.
„Dacă reţin bine, el a terminat la noi horticultura. I-am fost profesor şi diriginte patru ani. Din şase clase câte au fost în generaţia lui, a fost cel mai bun elev. A terminat primul din cele şase clase la bacalaureat. Era elev intern, adică locuia în internat, pentru că părinţii trăiau în Zalău. Vineri după-masa mergea acasă, iar luni dimineaţa venea la ore. Niciodată n-a absentat, nicio oră. Niciodată în patru ani şi i-am predat cel puţin patru obiecte. A fost un elev minunat. (…) A fost şi într-o clasă deosebită. La vremea respectivă veneau la noi la liceu elevi din Cluj Napoca, din Bistriţa Năsăud, din Satu Mare, Sălaj, Maramureş. A fost un nivel de competenţă extraordinar de bun, dar au fost şi elevi foarte bine selectaţi. Cei care veneau la noi îşi doreau să ajungă meseriaşi foarte buni”, a precizat Szanto Alexandru.
Fostul diriginte îşi aminteşte şi că îl punea pe Dacian Cioloş responsabil peste colegi în momentele când era nevoit să vină la Zalău, la Inspectoratul Şcolar.
Un moment pe care dascălul pensionar îl rememorează cu plăcere este banchetul de la finalul clasei a XII-a, petrecere care trebuia să fie mai sobră în perioada comunistă, fără excese, iar Dacian a fost şi în acest caz unul din elevii pe care dirigintele s-a bazat ca lucrurile să nu ia o întorsătură neplăcută.
„Puteţi să îmi faceţi o fotografie cu un trandafir? E pentru Dacian, poate o vede şi el, că ştiu ca îi plăceau florile”, spune, la plecare, Szanto Alexandru.
În capul listei pe „panoul de onoare”
La câteva sute de metri de casa fostului diriginte se ridică impunătoarea clădire a Liceul Tehnologic „Ioan Ossian” din Şimleu Silvaniei, unde a învăţat, timp de patru ani, Dacian Cioloş. Dintre dascălii de la vremea respectivă, doar Sallay Carol, profesor de biologie, mai lucrează şi în prezent. „Şi el este la pensie, dar pentru că este pasionat de ceea ce face, l-a, chemat pentru a preda în continuare”, afirmă Viorela Chesăuan, directoarea liceului.
Şi Sallay Carol are doar cuvinte de laudă despre premierul desemnat. „Chiar cu riscul de a spune nişte lucruri prin filtrul amintirilor, pot să afirm că era un elev cu picioarele pe pământ, care nu crea valuri în rândul colegilor, cum se întâmplă de obicei la vârsta adolescenţei. S-a implicat în activitatea organizatorică a şcolii, şi asta înseamnă că avea relaţii bune şi cu cadrele didactice şi cu elevii, cu colegii lui. Modul diplomatic în care aborda problemele se contura încă de pe vremea respectivă”, precizează acesta.
Pe unul din pereţii de pe holul liceului, un „panou de onoare” aminteşte personalităţile care, de-a lungul timpului, au studiat aici. În capul listei, chiar Dacian Cioloş, menţionat cu funcţia de comisar european.
Are gene bune
Înainte de a ajunge la liceu, viaţa lui Dacian Cioloş sau mai exact copilăria lui este legată satul Pericei şi de bunicul din partea mamei, care locuieşte încă aici. O postare din luna august, de pe contul său de Facebook, subliniază acest fapt „Acasă, la ţară, alături de cel care mi-a inspirat copilăria şi devenirea – Bunicul”, spune Dacian Cioloş despre poza care îl înfăţişează alături de bunicul său. „Acea postare cu o poză dintr-un lan de grâu e făcută în grădina bunicului său, unde au fost cândva serele pentru legumicultură. Acum bunicul fiind de 80 de ani, nu mai poate să facă legumicultură şi a fost semănat grâu”, spune Bocidai Csaba, primarul comunei Pericei.
Edilul comunei renumită pentru ceapa ce se produce aici confirmă şi el legătura puternică pe care Cioloş încă o are cu locurile natale. „Spre surprinderea noastră, când la invitaţia eurodeputatului Winkler am prezentat gastronomia şi ceapa de Pericei în Parlamentul European, şi dânsul a făcut o invitaţie specială europarlamentarilor că e din satul său natal. Nu ne-a anunţat înainte şi chiar ne-a întrebat dacă ne-a plăcut surpriza. A fost plăcut să văd că nu a uitat localitatea unde a copilărit şi de unde a luat foarte multe. Este legat de glie, de comunitatea noastră, îl interesează soarta comunităţii”, precizează primarul.
Boncidai Csaba reaminteşte că în cazul confirmării sale în funcţie, Cioloş ar fi al doilea premier pe care îl dă comuna, după Iuliu Maniu, originar din localitatea Bădăcin.
„În ultima sută de ani comuna a dat doi prim miniştri. Sperăm să nu aibă soarta domnului Maniu. Doamne ajută! Poate că va aduce o tentă nouă în politică, un pragmatism. Eu aşa îl cunosc din întâlnirile pe care le-am avut până acum, ca un om foarte calculat, pragmatic, nu vorbeşte mult, ceea ce promite încearcă să facă şi are viziune. Vrea mai mult, mai bine. Chiar acum două săptămâni m-am întâlnit cu dânsul în biroul meu de la primărie şi urma să mai avem o întâlnire luna aceasta, pentru a vorbi despre strategia de dezvoltare a comunei. (…) Vrea să fie înconjurat de oameni care au idei. De asemenea oameni avem nevoie: cei care au idei, cei care nu bat pasul pe loc, cei care reuşesc să se adapteze foarte repede, să vadă ce lipseşte societăţii, să cunoască modul în care ajungem la rezultate bune. (…) Eu trăiesc cu speranţa că dânsul va folosi experienţa acumulată în străinătate. Mai ales ca şi comisar european, a avut posibilitatea să vadă şi în spatele paravanelor, deci nu numai ceea ce se expune”, a precizat, primarul din Pericei.
Dl. primar al comunei Pericei ar trebui sa faca o sincronizare intre vorbe si fapte: daca e asa mindru de Iuliu Maniu il rog frumos sa si aloce fonduri pentru reconstructia casei memoriale a ilustrului Iuliu Maniu. Casa care, din pacate, se renoveaza acum doar prin eforturile unor oameni de buna credinta, nici un cent nu a ajuns din bugetul primariei pe care o pastoreste catre salasul omului cu care tam nesam, acum se mindreste.
În însăilările celor doi profesori aveți exemple notabile a ceea ce Françoise Thom numea într-o carte apărută chiar în anul în care Dacian Cioloș absolvea acel liceu, „La langue de bois”.
Rușine primarului din Pericei deoarece tot timpul a neglijat satul Bădăcin, a alocat bani pentru cepe, iar comorile pe care le are aceasta comună sunt lăsate in paragină, rusine sa va fie domnule primar, trebuia Iuliu Maniu sa fie ungur sa alocați bani pentru reabilitare? Dacă in badacin sunt doar romani înseamnă ca ei nu au dreptul la nimic? Am ajuns sa fim tratări ca o minoritate in țara noastră! Tot respectul pentru domnul Valentin Valcauan si pentru domnul Cristian Borz care duc acest sat in spate fiindcă primăria de care aparține Bădăcinul e condusă de niște oameni infecti.
Ți-ai găsit…Boncidai să participe la aduceri aminte despre cel care a luptat pentru eliberarea Ardealului de sub teroarea horthystă ! Sunteți niște ageamii…
EU: Mai, Anonimule (noiembrie 12, 2015 at 9,07 pm)! Cei doi profesori n-au „limba de lemn”, tu o ai si, inca, una de BOU, care umbla aiurea prin padure, scrijiind LEMNELE (copacii). De ce nu scrii si tu ??? Sa-ti fie rusine …
Fr. Thom: „Dar acest limbaj nu seamănă cu limbajul obișnuit (…) Lipsa lui de substanță frapează în primul rînd”.
G. Orwell: „Clearly, people capable of using such phrases have ceased to remember that words have meanings.”
Cei doi s-au exprimat ca la o ședință P.C.R.
Fii liniștit, dta nu te exprimi într-o limbă de lemn, ci ignar.
Întreabă-te cine putea avea în 1993 în Șimleu cartea recent editată în română a lui Fr. Thom.