Consilierii judeţeni au stabilit taxele şi tarifele percepute de instituţiile publice

Taxele şi tarifele practicate de Consiliul Judeţean (CJ) Sălaj valabile pentru anul 2016, pe care sălăjeni vor trebui să le achite, doar în caz de nevoie, au fost aprobate de consilierii judeţeni în cadrul şedinţei extraordinare de marţi, 10 noiembrie. Este vorba despre taxele percepute de instituţiile aflate în subordinea CJ Sălaj.

Începând de anul viitor, taxa pentru eliberarea certificatelor de urbanism în mediul rural porneşte de la 8 lei, pentru 150 de metri pătraţi inclusiv şi ajunge la 17 lei pentru suprafeţe cuprinse între 751 şi 1.000 de mp. De asemenea, pentru o suprafaţă ce depăşeşte 1.000 de mp sălăjenii în cauză, care au nevoie de eliberarea certificatului de urbanism, vor achita 17 lei + 0,1 lei pentru fiecare mp ce depăşeşte suprafaţa precizată. Printre taxele aprobate pentru anul viitor se numără:taxa pentru prelungirea unui certificat de urbanism – 30 la sută din cuantumul taxei pentru eliberarea certificatului; taxa pentru eliberarea unei autorizaţii de construire pentru o clădire rezidenţială sau clădire anexată – egală cu 0,5 la sută din valoarea autorizată a lucrărilor de construcţie; taxă pentru amplasarea autorizării de chioşcuri, containere, tonete, cabine, spaţii de expunere, corpuri de afişaj, firme şi reclame în spaţiile publice–zece lei pentru fiecare metru pătrat de suprafaţă ocupată de construcţie; taxa pentru avizarea certificatului de urbanism–15 lei; taxa pentru emiterea certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor pentru societăţi comerciale cu capital de stat – 80 de lei; analizarea şi avizarea documentelor în vederea emiterii certificatului de urbanism, când emiterea acestora este de competenţa primarilor din comune, pentru lucrări altele decât locuinţele şi anexele gospodăreşti din intravilanul localităţii–25 de lei; analizarea şi avizarea documentaţiilor în vederea emiterii autorizaţiei de construire–desfiinţare când emiterea acestora este de competenţa primarilor din comune, pentru lucrări altele decât locuinţele şi anexele gospodăreşti din interiorul localităţii – 0,10 la sută din valoarea investiţiei; emiterea avizului arhitectului şef în urma analizării documentaţiilor în Comisia tehnică de amenajare a teritoriului şi urbanism–150 de lei.

Taxe la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău

Tot în cadrul şedinţei, s-au aprobat şi taxele pentru vizitarea muzeelor, caselor memoriale, monumentelor istorice şi de arhitectură, precum şi pentru serviciile oferite utilizatorilor. De exemplu, biletele de vizitare a Secţiei de istorie “Vasile Lucăcel” din cadrul Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă (MJIA) Zalău, la diferite expoziţii, pentru adulţi vor costa 8 lei, cele pentru pensionari vor fi de 4 lei, iar cele pentru grupuri organizate de elevi şi studenţi–doi lei. La fotografiatul evenimentelor personale în spaţiul muzeelor va fi percepută o taxă de 100 de lei pe zi, închiriatul unei săli de expoziţii va costa 70 de lei, iar organizarea de evnimente festive la Complexul Arheologic “Porolissum” – 200 de lei.

Şi la Biblioteca Judeţeană “Ioniţă Scipione Bădescu” vor trebui achitate diferite taxe pentru anumite servicii constând în: prelungirea termenului de împrumut, copierea pe suport electronic a informaţiei, tehnoredactarea realizată de un bibliotecar la cererea utilizatorului, servicii de compactorie constând în copertat şi reparat, scanare după diferite documente ale bibliotecii şi altele.

 Ansamblul “Meseşul” face spectacol cu minimum 500 de lei ora

De anul viitor, Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului (CCAJ) Sălaj va percepe un tarif de 500 de lei pe oră pentru un spectacol prezentat de Ansamblul “Meseşul”, secţia română şi maghiară. Tariful este valabil doar la solicitarea consiliilor locale, primăriilor şi altor instituţii publice, iar pentru spectacolele cu o durată mai mare de o oră se va percepe un tarif de 1.000 de lei. La aceste tarife se adaugă şi contravaloarea deplasării Ansamblului până la destinaţie şi înapoi. De asemenea, pentru spectacolele realizate prin contracte încheiate cu persoane juridice private din judeţul Sălaj şi din afara judeţului, tariful perceput pe spectacol va fi cuprins între 2.000 şi 5.000 de lei în funcţie de durata, distanţa şi zilele în care se desfăşoară suportarea sau nu a transportului. În situaţii deosebite pot fi solicitate şi sume mai mari de 5.000 de lei. Tot pentru anul 2016 s-a aprobat o taxă de 30 de lei lunar de persoană pentru organizarea de cursuri de dans popular de către Ansamblul “Meseşul”.

La Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Sălaj în anul 2016, la serviciul Fluidizarea de date din Registrul judeţean de evidenţă a persoanei taxa percepută va fi de 2 lei de persoană.

 Taxe pentru serviciile prestate de Camera Agricolă a Judeţului Sălaj

Proiectul aprobat de consilierii judeţeni cuprinde şi tarifele practicate de Camera Agricolă pentru anul viitor. Astfel, pentru organizarea de târguri sau expoziţii taxa va fi de 50 de lei de participant; popularizarea şi promovarea de produse şi tehnologii – 100 de lei de persoană; realizarea de anenajamente pastorale de la 25 de lei la hectar, până la 15 lei la hectar în funcţie de suprafaţa deţinută de solicitant; colaborarea cu instituţii şi societăţi de profil agricol – 100 de lei contract; elaborarea de proiecte pentru accesarea fondurilor comunitare a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020  – 2 la sută din valoarea proiectului; cursuri de instuire pentru agriculturi – 200 de lei de persoană; întocmire dosare de plată – 50 de lei dosar.

Instituţiile publice subordonate CJ Sălaj sunt: Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sălaj, Biblioteca Judeţeană “Ioniţă Scipione Bădescu”, Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, Camera Agricolă, Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău.

 

One Thought to “Consilierii judeţeni au stabilit taxele şi tarifele percepute de instituţiile publice”

  1. Anonim

    camere agricola a ajuns mai ceva ca o firma privata! nici la o firma privata nu dai 2% din proiect pt.intocmirea documentatiei ci te intelegi pe o suma rezonabila in functie de cat lucreaza la proiect iar ei vor 2% din 500000 euro inseamna 10.000 euro pt un proiect ca intocmesc documentatia intr-o saptamana-va dati seama ce profit face Camera Agricola???!!
    halal consilieri judeteni

Leave a Comment