ACS Silvania Sport Şimleu Silvaniei – CSS Zalău = 3 – 1 (-25, 18, 23, 17)
Iată, numele „Silvania” a reapărut în voleiul şimleuan, după ani şi ani, când acest sport, mult iubit în urbea de la poalele Măgurii Şimleului, părea că a dispărut de pe „firmamentul” competiţiilor superioare. Motivul, mi se pare, a făcut istorie pe plan local şi naţional, nu ştiu să spun prea multe despre acesta… Nu ştiu nici să spun prin ce conjunctură numele faimoasei echipe şimleuane (câştigătoare a „Cupei Balcanice – 1983”) a devenit „Phöenix”, dar pot să spun că „botezul” a fost de bun augur, pentru că, în două rânduri ( 2007-2008 şi 2012-2015) – timp de patru ani – sub această titulatură, oraşul Şimleu Silvaniei a fost prezent pe prima scenă a voleiului românesc, Divizia Naţională A1(!).
Da, după „moartea” Phöenix-lui a reapărut „Silvania”, sprea bucuria multora, mai ales cei de vârsta a doua şi a treia, nostalgici din cale-afară după izbânzile echipei de odinioară. O, tempora!…A reapărut datorită lui Ovidiu Teuşan – antrenorul-jucător al echipei „Phöenix”, cel care n-a dat „bir cu fugiţii”, rămânând în oraşul care l-a adoptat… „ fără rezervă” (!). Ca atare, cu ajutorul Primăriei, al Consiliului Local şi cel al „Silvagaz”, şi-a pus în aplicare proiectul, un „vis” de-al său, acela de a-şi face un club sportiv într-un oraş mic, dar cu succese mari în volei, pe măsura bravilor lui locuitori. În acest context, a demarat acest demers sportiv pentru a crea, prin ACS Silvania Sport, un cadru de pregătire şi de manifestare a aptitudinilor în volei ale copiilor şi elevilor din Şimleu Silvaniei, deschizându-le calea şi spre afirmarea sportivă, aceea de care şi el a avut parte. Aşa are, din nou, Şimleu Silvaniei o echipă de volei de divizie naţională: Divizia de Cadeţi, seria „D” (născuţi în anii 1999-2000), alături de: CSS 2 Baia Mare, CSS LAPI Dej, LPS „Bihorul” Oradea, CSM Câmpia Turzii şi CSS Zalău. Să fie într-un ceas bun!…
Şimleuanii au câştigat, meritat, acest meci, în faţa a peste 200 de spectatori (în majoritate elevi, Nota Bene!), după o oră şi 54 de minute de la fluierul de începere, datorită unui spor de pragmatism în joc, mai ales după eşecul surprinzător din actul întâi, când n-au putut fructifica trei „mingi de set”. Coordonatorul Man şi-a pus în valoare coechipierii, cu precădere pe: Rusu, Silvăşan-Paşca, Remeş şi Takács. Zălăuanii au avut câteva perioade bune de joc (finalul primului set şi în al treilea), remarcându-se: Bălean, Abrudan şi Mândruţ, prin finalizarea paselor ridicătorului Cristea.
Meciul a debutat sub semnul „tatonărilor”, cu nouă egalităţi pe tabela de scor. De la 9-9, şimleuanii au reuşit o serie de patru puncte (13-9), cu Man la serviciu şi cu Remeş, Takács şi Pop în linia întâi. S-au distanţat, apoi, la 17-11 şi 24-21, văzându-se… câştigători. N-a fost să fie, întrucât, oaspeţii au reuşit, şi ei, patru puncte consecutive, preluând conducerea (25-24), în timp ce servea Şamşudan, iar la fileu erau: Abrudan, Mândruţ şi Codrea. Şi-au adjudecat setul, în prelungiri (27-25), prin serviciul „semi-as” al lui Abrudan, direct pe Gordan. În cel de-al doilea parţial, după 4-0, gazdele au fost permanent la conducerea jocului, câştigând cu 25-18. Actul trei a semănat cu primul, cu egalităţi în primul sfert (7-7), după care localnicii au făcut patru puncte la rând (11-7), ajungând, din nou, la 24-21 (!). Elevii antrenorului Onuţe s-au apropiat la un punct (23-24), însă gazdele n-au mai ratat ocazia, câştigând la limită (25-23), în urma greşelii lui Mândruţ, la blocaj. Al patrulea set n-a avut istoric, după ce elevii antrenorului Teuşan au realizat şase puncte la rând (de la 3-3, la 9-3), cu Remeş la serviciu. S-au distanţat chiar la 10 puncte (22-12), impunându-se cu scorul de 25-17, spre bucuria lor şi a fanilor acestora.
La final, antrenorul Dan Onuţe a spus: „ Este o victorie meritată a şimleuanilor. Am pierdut din cauza multor greşeli individuale, cu destule nereuşite la fileu şi cu atacuri prost finalizate. Suntem la început de drum, am trecut de la „speranţe” la „cadeţi” şi avem multe de îndreptat în jocul nostru”. La fel, antrenorul Ovidiu Teuşan, a precizat: „Sunt bucuros pentru această victorie, chiar fericit, în acest derby sălăjean şi aştept altele. Cu cât mai multe victorii, cu atât mai bine pentru mine, pentru sportivii mei şi, de ce nu?, pentru admirabilul public şimleuan, care – iată – a venit în număr mare la acest meci. Avem mult de lucru în fiecare compartiment, cu accent pe omogenizarea echipei şi pe pregătirea moral-volitivă, pentru a avea rezultate mulţumitoare în confruntările sportive viitoare”.
Şimleu: Vlad Rusu (Ioan Rus), Dan Silvăşan Paşca (George Perneş), Ovidiu Man – căpitan de echipă, Raul Remeş, Takács Erik, Paul Pop (Raul Cherecheş) şi Sebastian Gordan – libero. Prezent: Bogdan Ordas. Antrenor: Ovidiu Teuşan.
Zalău: Alex Bretan (Darius Mândruţ), Alexandru Codrea (Răzvan Lucaci), Raul Cristea, Flaviu Bălean – căpitan de echipă, Andrei Şamşudan (Tudor Lazăr), Paul Abrudan şi Eduard Hadade – libero. Prezent: Sólyom Norbert. Antrenor: Dan Onuţe.
Au arbitrat bine: Sebastian Borota – principal, Răzvan Lupuţan – secund (ambii din Baia Mare) şi Oana Mastan – scorer (Zalău).
Duminică, 8 noiembrie 2015, şimleuanii vor juca, în deplasare, cu echipa CSS LAPI Dej, iar zălăuanii, acasă, cu CSM Câmpia Turzii.
CLASAMENT
1. CSM LAPI Dej 2 2 0 6:0 = 6 p
2. LPS Bihorul Oradea 2 2 0 6:0 = 6 p
3. CSS 2 Baia Mare 2 1 1 3:3 = 3 p
4. ACS Silvania Sport Şimleu 2 1 1 3:4 = 3 p
5. CSS Zalău 2 0 2 1:6 = 0 p
6. CSM Câmpia Turzii 2 0 2 0:6 = 0 p
Prof. Marin ŞTEFAN
Bravo, Simleu !…