Peste 50 de tone de măceşe, recoltate de pe teritoriul judeţului Sălaj, au luat recent drumul străinătăţii. Ţările în care au ajuns fructele de pădure “made in Sălaj” sunt: Austria, Olanda şi Germania. Cererea străinilor este mare şi în acest an – peste 100 de tone de măceşe.
Ca urmare a achiziţiilor de la populaţiei a fructelor de pădure, demarate de la mijlocul lunii septembrie de Direcţia Silvică (DS) Sălaj, nu mai puţin de 50 de tone de măceşe au fost trimise la export. După cum a explicat Dănuţ Fogoş, directorul instituţiei precizate, Direcţia, prin toate punctele de colectare din judeţ, a achiziţionat şi încă mai continuă această acţiune de colectare a fructelor de pădure . “Anul acesta am achiziţionat şi încă mai continuăm să achiziţionăm de la populaţiei măceşe. Am trimis spre export, până în prezent, peste 50 de tone în Austria, Olanda şi Germania”, a precizat directorul Fogoş. Cu diferiţi agenţi economici din aceste ţări, reprezentanţii Direcţiei au încheiat încă de la începutul lui 2015 contracte, de peste 100 de tone, iar cererea trebuie onorată. Măceşele se cumpără de la populaţie la preţul de 1,5 lei kilogramul, prin centrele de achiziţie deschise în aproape toate comunele din judeţ, inclusiv în municipiul Zalău în zona industrială, în vecinătatea fostei fabrici “Integrata”. Anul trecut cantitatea de fructe de pădure trimise la export de Direcţia Silvică Sălaj a fost de 102 tone, care au juns în Austria, Germania şi Italia.
Străinii care au achiziţionat fructe de pădure din Sălaj le folosesc în special pentru prepararea ceaiurilor şi a dulceţii, dar şi în industria farmaceutică. De foarte multe ori, produsele realizate de străini, din măceşele “made in Sălaj”, ajung pe rafturile multor supermaketuri din România la preţuri destul de ridicate comparativ cu veniturile românilor.
Beneficiile măceşelor
Măceşele sunt fructe roşii de toamnă folosite frecvent în medicina naturistă, dar totodată şi în gospodărie. Acestea sunt bogate în vitamine şi minerale dar şi în substanţe active care îmbunătăţesc semnificativ starea de sănătate şi previn numeroase boli. Măceşele conţin vitamine precum A, C şi K-implicată în procesele de coagulare a sângelui. Acestea mai conţin şi minerale ca magneziu, potasiu, sodiu, dar şi substanţe puternic detoxifiante care înlătură radicalii liberi şi stresul oxidativ. Măceşele se pot consuma chiar şi crude în salate dacă sunt scoşi sâmburii sau sub formă de ceai, tinctură sau chiar vin de măceşe. Ceaiul este recunoscut ca fiind un foarte bun stimulator al sistemului imunitar. Prin conţinutul lor de proteine vegetale şi vitamine aceste fructe de pădure întăresc imunitatea şi conferă rezistenţă la infecţii, fiind utile şi copiilor care au un sistem imunitar sensibil insuficient dezvoltat. Specialiştii recomandă ca aceste fructe să fie consumate crude, 5-10 măcese, o dată pe săptămână, fie să se consume ceai preparat din măceşe.
Pe vremuri, exportam în ţările ăstea robineţi de la Armătura şi conductori emailaţi. Acum am ajuns la fructe de pădure, cică am avut o „revoluţie” !