Scandalul „Patinoarul”, iscat între o firmă zălăuană şi administraţia locală din Cluj Napoca, a ajuns, după zece ani, la final. Patinoarul situat în municipiul Cluj Napoca a creat un adevărat război între Primăria Cluj-Napoca şi firma GPI Turism Zalău, care îl avea în administrare acum zece ani, scandal care a ajuns la Curtea de Apel Cluj. În timp ce firma zălăuană pretindea despăgubiri de opt sute de mii de euro de la administraţia locală clujeană, aceasta a iniţat atacul în instanţă, la rândul ei. Societatea GPI Turism Sport Zalău a primit în administrare, în anul 2005, patinoarul din cartierul Mărăşti din Cluj-Napoca, însă după un an, societatea a fost scoasă din contract cu încălcarea clauzelor, şi înlocuită cu o alta, respectiv Contur SRL. Firma zălăuană a acţionat în instanţă Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) Cluj-Napoca pentru nerespectarea clauzelor contractului, cerând la vremea respectivă despăgubiri în valoare de aproximativ 3 milioane de lei.
Avocaţii societăţii au motivat că GPI TS a investit banii în refacerea vechiului patinoar, în instalaţia de gheaţă dar şi în infrastructura locului de agrement. Procesul intentat de GPI TS Zalău în anul 2008, după rezilierea contractului de către directorul de atunci al RADP, s-a finalizat în anul 2011, instanţa obligând municipalitatea clujeană la despăgubiri către firma zălăuană de peste 2,5 milioane lei. Decizia este casată însă, ulterior, de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, iar judecătorii Curţii de Apel reduc în final datoria RADP Cluj către firma sălăjeană de aproape trei ori, decizie pronunţată la rejudecarea cauzei, din ianuarie 2015.
Firma zălăuană a atacat sentinţa cu recurs însă instanţa l-a declarat nul. În final, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au menţinut săptămâna trecută noua listă cu despăgubirile diminuate, pe care Regia Autonomă a Domeniului Public trebuie să le achite firmei sălăjene GPI TS Zalău, aflată în insolvenţă, pentru rezilierea contractului de exploatare a patinoarului din cartierul clujean Mărăşti, care depăşeşte 830.000 de lei. În soluţia finală a Curţii de Apel se arată că instanţa obligă pârâta RADP Cluj-Napoca să plătească reclamantei GPI TS SRL cu titlu de despăgubiri, suma de 437.022,36 lei reprezentând diferenţa dintre costurile efective ale construirii patinoarului şi a construcţiilor anexe patinoarului conform evidenţelor contabile fără TVA şi amortizarea aferentă acesteia, actualizată cu rata inflaţiei începând cu 20 mai 2006 până la data plăţii, suma de 339.592,31 lei reprezentând diferenţa dintre costurile de achiziţie a celor şapte active – utilaj de ascuţit patine, rindea gheaţă, rolbă, agregatul frig, staţia de amplificare, cabina modulară, lama vibrantă, evidenţiate în contabilitate fără TVA şi amortizarea aferentă, actualizată cu rata inflaţiei de la 20 mai 2006 până la data plăţii.
Totodată, suma de 51.681,25 lei reprezentând contravaloare obiecte de inventar conform evidenţelor contabile fără TVA actualizată cu rata inflaţiei de la 20 mai 2006 până la data plăţii. A fost aşadar necesar un deceniu pentru ca acest proces să ia sfârşit, suma pe care firma zălăuană a pretins-o la data primei acţiuni în instanţă fiind diminuată de aproape trei ori de către ultima instanţă, după zece ani de procese. În locul pe care înainte de Revoluţie, şi pentru scurt timp după aceasta, a funcţionat acest patinoar, urmează ca în scurt timp să înceapă construcţia unui ansalmblu de locuinţe dar şi birouri.
asa e justitia din Romania.