Pe lângă alte cauze ale accidentelor grave şi foarte grave, una din ce în ce mai des întâlnită este conducerea unui autoturism pe drumurile publice fără a poseda permis de conducere. Pe lângă faptul că îşi pun în pericol propria viaţă, mai grav este faptul că mulţi nevinovaţi cad victime acestui gest care de multe ori înseamnă linia care desparte viaţa de moarte. Legislaţia în vigoare este, în aceste cazuri ca şi în cele în care conducătorii auto se urcă băuţi sau chiar beţi turtă la volan, una blândă, având în vedere că după o amendă şi câteva luni în care bineînţeles, totul este dat uitării, cei în cauză se urcă la fel de liniştiţi la volan, devenind adevărate pericole pentru sănătatea şi viaţa celorlalţi participanţi la trafic. Poliţiştii din din cadrul Secţiei 4 Poliţie Rurală Ileanda, au depistat sâmbătă, 10 octombrie, un maramureşan în vârstă de de 39 ani, în timp ce conducea autoturismul pe DJ109 E, pe raza comunei Lozna, fără să posede permis de conducere pentru nicio categorie.
În cauză, poliţiştii au întocmit dosar penal pentru conducere pe drumurile publice a unui autoturism de către o pesoană care nu posedă permis de conducere, faptă prevăzută şi pedepsită de Codul Penal.
Conducerea fără permis – drum deschis către închisoare
Peste 30 de persoane au fost depistate de poliţişti conducând autovehiculele pe drumurile publice fără permis de conducere. În cele nouă luni ale acestui an, poliţiştii Serviciului Rutier au identificat în trafic 34 persoane care au condus autovehiculele pe drumurile publice fără a poseda permis de conducere. Totodată, în perioada de referinţă, 35 de şoferi au fost depistaţi conducând cu permis de conducere necorespunzător categoriei din care face parte autovehiculul. O statistică alarmantă, ţinând cont de faptul că accidentele care oricum s-au înmulţit în judeţul nostru, cel mai probabil vor creşte numeric în perioada următoare datorită condiţiilor meteo specifice anotimpului rece. Pentru a preveni o astfel de faptă, poliţiştii vă reamintesc, din nou, prevederile articolului 335 Cod Penal. Astfel, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani. De asemenea, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Totodată, cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana care încredinţează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că se află în una dintre situaţiile menţionate sau sub influenţa alcoolului ori a unor substanţe psihoactive. Atenţia sporită, respectul faţă de ceilalţi participanţi la trafic – conducători auto sau pietoni – precum şi responsabilitatea maximă, reprezintă condiţii obligatorii de care, de multe ori, depinde chiar viaţa noastră sau a celorlalţi.