Pe măsură ce se apropie vremea trâmbiţelor electorale, ies la iveală fărădelegi crunte întâmplate prin administraţiile locale. A venit rândul Ardealului să fie luat pe sus de procurori şi mascaţi, primăriile din Alba, Sibiu, Cluj şi Zalău au fost primele destinaţii ale DNA pe tema „gândacilor şi rozătoarelor”. Este un mister cum de până acum nu s-a întâmplat ca aceste acţiuni să fie puse pe roate mai devreme, având în vedere vechimea contractelor care au întregit activitatea unei singure firme sub o formă de monopol pe dezinsecţii şi deratizări. Nu ar fi fost nicio problemă că un singur patron, mai norocos el din fire, deţine exclusivitate în asasinarea ţânţarilor şi şobolanilor pe jumătate din ţară. Toată lumea vrea serivicii de calitate, făcute cu materiale de calitate, legal şi în avantajul cetăţeanului, iar dacă acestei firme i s-ar fi dus buhul că e atât de minunată, sunt ferm convins că nimeni, în afară de invidioşi, n-ar fi avut nimic împotrivă.
Dar lucrurile nu prea stau aşa, cel puţin în primăriile vecine, până în momentul de faţă. Se dezleagă, în prezent, o serie de mistere. De ce în decurs de doar doi sau trei ani, preţurile la seriviciile de acest gen au crescut în unele primării de peste zece ori? Şi-au înfiinţat şobolanii armată şi au devenit atât de greu de ucis încât tehnica a ajuns să fie depăşită? Au devenit imuni ţânţarii la soluţii (despre care gurile rele spun că de multe ori erau compuse din… apă chioară)? Nu vreau să pun vreo concluzie, nici măcar pe primele comunicate ale procurorilor, care au operat deja reţineri în rândul câtorva şefi de servicii sau directori din unele primării.
La noi, deocamdată e linişte iar primarul zălăuan a ţinut să specifice faptul că toate contractele Primăriei din Zalău au fost semnate cu respectarea dispoziţiilor legale. Dar fum fără foc iată că nu iese, cel puţin prin alte case. După ce onor medicul Oprescu a dat, să zicem, tonul, iată că urmează şi primăriile din provincie unde se constată nişte şpăgi şi nişte mite de te ia cu ameţeli, pe tine, cel care îndeşi bani în vistieria autorităţii locale visând la o viaţă civilizată, la un oraş curat, la centre de municipiu sau comună mai moderne.
Sigur că nu trebuie generalizat dar dacă numai după câteva zile avem astfel de concluzii în comunicatele DNA, situaţia capătă gravitate. Surprizele vor fi tot mai mari, iar alegerile locale care se apropie cu paşi grăbiţi, sunt deja lovite în moalele capului, pe anumite zone politice. Până una-alta, oamenii sunt sătui, sunt dezamăgiţi şi nu mai au încredere în nimeni. Nu mai există un politician pentru care omul de rând să-şi dorească să facă ceva, fie şi cel mai mic gest, în a-l susţine. Oare de ce? Dosarul „Deratizarea” e un răspuns, un alt răspuns, de fapt, din sutele pe care cetăţeanul le primeşte, iată, aproape săptămânal. Şi nu ai cum să mai simţi vreun dram de simpatie şi dorinţă de susţinere, atunci când vezi că cei pe care i-ai ales sau cei care au fost aleşi prin votul celor aleşi de tine, îşi bat joc de banii tăi şi de oraşul tău. Păcat că exemplele fericite, bune, aproape ireale dar totuşi adevărate, sunt tot mai puţine.
Scriam cândva despre un primar dintr-o comună dobrogeană. Ultima pe listă la primit bani deci, oficial săracă, în rândul admninistraţiilor din judeţ. Cu toate acestea, se pare că omul din primărie, fireşte, ales pe viaţă acolo, a coborât la picioarele oamenilor, Luna de pe cer. Copiii primesc anual de 1 iunie biciclete, laptopuri, iar de Crăciun cadouri. Au şcoală modernă, primesc bani pentru uniforme şi pentru transport, burse şi petreceri de final de an şcolar, organizate de Primărie. Copiii învaţă cu drag, iar abandonul şcolar este zero în comună. Nu există facturi pentru apă, străzile şi parcul din comună arată ca la Disneyland, internetul este gratuit oriunde te învârţi pe străzile localităţii. Uitasem: şi salubrizarea e gratuită iar tinerii căsătoriţi primesc ajutor în bani (da, mulţi!) din partea Primăriei.
Ce se întâmplă acolo? Nimic senzaţional. Doar că nu se fură nici un leu, nu se umflă preţurile, nu se măsluiesc licitaţiile şi contractele. Iar banii, atunci când sunt cinstit şi inteligent manevraţi, aduc după ei alţi bani. Da, există şi primării care fac minuni pentru oameni şi prin ele, speranţa mai poate rămâne încă în viaţă şi pentru ceilalţi, mai puţin mângâiaţi de alegerile pe care le-au făcut în viaţă.