Anul viitor va debuta cu veşti financiare nu tocmai bune pentru români, iar pentru zălăuani în special, veştile sunt chiar foarte rele. Începând cu 1 ianuarie 2016, atunci când noul Cod fiscal va intra în vigoare, sistemul de impozitare a proprietăţilor imobiliare va fi modificat drastic, modificările fiind din păcate, în dezavantajul cetăţenilor.
Impozitul pe clădiri se va calcula în funcţie de destinaţia locuinţei, rezidenţială (pentru locuit) sau nerezidenţială (folosită în scopuri economice), şi nu în funcţie de proprietar, persoană fizica sau juridică, asa cum încă este în prezent. Prin urmare, începând de anul viitor, vor creşte taxele locale pentru persoanele fizice, dar vor scădea pentru cele juridice.
Orice persoană care are în proprietate o clădire situată pe teritoriul României datorează anual un impozit, denumit impozit pe clădiri.
Dacă în prezent, legislaţia în vigoare stabileşte că impozitul pe clădiri se calculează în funcţie de statutul proprietarului care deţine imobilul, respectiv persoana fizică sau persoana juridică, din 2016, acesta se va calcula în conformitate cu destinaţia clădirii, rezidenţială sau nerezidenţială.
Concret, de anul viitor, pentru clădirile rezidenţiale cota de impozitare va fi cuprinsă conform legii fiscale între 0,08 la sută şi 0,2 la sută, în timp ce pentru cele nerezidenţiale va fi între 0,2 la sută şi 1,3 la sută, în funcţie de decizia consiliului local. Astfel, persoanele fizice se vor vedea nevoite să achite impozite mult mai mari pentru clădirile nerezidenţiale.
Dacă în prezent acestor persoane li se aplică o cotă de impozitare fixă de 0,1 la sută, de la anul aceasta poate ajunge şi la 1,3 la sută, ceea ce înseamnă o creştere de peste zece ori. Prin aplicarea noilor cote pentru clădirile deţinute în scop comercial, cuprinse între 0,2 la sută şi 1,3 la sută, persoanele fizice se vor vedea nevoite să plăteasca impozite mult mai mari decât în prezent. Spre exemplu, dacă autorităţile locale vor hotârî aplicarea unei cote de 1,3 la sută pentru clădirile nerezidenţiale, proprietarii vor fi nevoiţi să scoată din buzunar o suma de 13 ori mai mare ca în prezent (legislaţia actuală prevede o cotă de impozitare de 0,1 la sută pentru persoanele fizice). Acest lucru s-a întâmplat şi la Zalău, primăria alegând pentru 2016 limita maximă prevăzută de Codul Fiscal. Pentru acest tip de impozit, Direcţia economică din cadrul primăriei Zalău are aşadar, veşti proaste pentru zălăuani. Aceasta a calculat pentru anul viitor, o cotă de 1,3 la sută ce va fi aplicată în cazul clădirilor deţinute în scop comercial.
Adica…sant pensionar, cu pensie sub 8oo roni, am un apartament cu 3 camere, din care una am inchiriat ptr o firma, dupa venitul din chirie, platesc impozit 16 %, si 5,5o % contrib. la sanatate….acum mai platesc is impozit majorat ptr camera inchiriata.?????..Vreti sa mor de foame ????
Face parte din programul de relaxare fiscala a lui Copy-Paste, care da cu o mana si ia cu doua…