Ateliere de restaurare ceramică, de cercetare etnografică, de cercetare istorică a clădirilor vechi din Zalău, de tehnică şi cercetare topografică, precum şi ateliere de lucru pentru iniţierea şi familiarizarea elevilor în activităţi de cercetare în domeniul biologiei şi chimiei au fost doar câteva din activităţile care s-au desfăşurat vineri, 25 septembrie începând cu ora 12 până noaptea, în cadrul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, dar şi pe parcursul săptămânii, în şcoli, licee sau la Palatul Copiilor. Instituţia menţionată a marcat ”Noaptea cercetătorilor”, eveniment european desfășurat în fiecare an în ultima noapte de vineri din septembrie, şi care, în acest an, s-a transformat în „Săptămâna Cercetătorilor”. Activităţile au fost organizate de Muzeu și de Centrul de Cercetări Biologice Jibou, singurele instituții din judeţ abilitate să desfășoare muncă de cercetare. Totodată, proiectului s-au alăturat mai multe unităţi de învăţământ, printre care Şcoala Gimnazială „Simion Bărnuţiu” Zalău, Palatul Copiilor Zalău, Liceul Tehnologic ”Voievodul Gelu”, Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” sau Liceul Pedagogic ”Gheorghe Șincai”.
Astfel, cei care au trecut pragul Centrului din Jibou vineri, 25 septembrie, începând cu ora 14, au luat parte la mai multe demonstrații și experimente, precum ”Lumea vie sub lupă” sau ”Bionica în viața de zi cu zi”. De a asemenea, au avut ocazia să viziteze şi laboratorul de micropropagare, unul dintre primele de acest fel din țară.
De cealaltă parte, reprezentanţii Muzeul Județean de Istorie și Artă au fost prezenţi, toată săptămâna, în școlile din Zalău, unde au expus activitatea de cercetare. Cea mai importantă zi a fost cea de vineri, când de la ora 12, copiii au fost primiţi, la muzeu, la un atelier de conservare/preparare a insectelor, unde au avut posibilitatea să înveţe, printre altele, cum se face un insectar, precum şi la un atelier de restaurare metal şi ceramică. Cel din urmă, după cum au susţin organizatorii, a avut un mare succes printre elevii de la Şcoala Gimnazială „Simion Bărnuţiu” din Zalău. S-a creat un adevărat spirit de competiţie între grupurile de mici restauratori de vase ceramice de epocă romană.
Ploaia a anulat activităţile programate în teren, însă reprezentanţii Muzeului au ales altă variantă de a petrece timpul cu elevii curioşi, respectiv în depozite, unde ” do not touch” a fost lăsat deoparte. Evenimentele pentru „Noaptea Cercetătorilor” au fost încheiate vineri, 25 septembrie, cu vizita de noapte a Muzeului, ce a avut loc între 21 şi 1, interval în care instituţia şi-a deschis sălile, expoziţiile tuturor vizitatorilor.
Bani nelimitat si repede! Real! Este timpul sa-ti asiguri viitorul, cu acest ghid pas cu pas al prosperitatii pe termen lung! Profita si tu de programul nostru de castiguri suplimentare in timpul liber, asa cum multi alti oameni au facut-o deja si sunt extrem de multumiti! Incepe acum, cat mai e timp! Rezolva-ti repede problemele cu banii! Cauta-ne de urgenta la adresa de email: doarsimplu@gmail.com