Militarii Batalionului 315 Artilerie “Simion Bărnuţiu”, comandat de colonelul Gigi Dumbravă, au participat, la începutul acestei luni, la o serie de activităţi în poligonul Cincu. Timp de aproximativ două săptămâni, în intervalul 4 – 19 septembrie, au pus în practică secvenţele din cadrul exerciţiului “SOMEŞ 15”, a tragerilor de luptă executate cu aviaţia, obuzierele de 152 şi 122 de milimetri, aruncătoarele de 120 şi 82 de milimetri, alături de ceilalţi 1.200 de militari, cu aproximativ 300 de mijloace tehnice, de la Regimentul 69 Artilerie Mixtă ,”Silvania”, Brigada 81 Mecanizată ,”General Grigore Bălan” şi Baza 71 Aeriană ,”General Emanoil Ionescu”.
Pentru respectarea matricii de sincronizare a acţiunilor, o etapă premergătoare a constituit-o deplasarea forţelor şi mijloacelor batalionului în “zona de operaţii – Cincu”, combinat, folosind căile rutiere şi feroviare. Activităţile au debutat cu instalarea taberei de corturi în zona Valea Cincului – locul de campare, pe o ploaie măruntă, deasă şi foarte pătrunzătoare. Potrivit scenariului, forţe inamice au declanşat ofensiva terestră, încercând forţarea frontierei şi ocuparea de teritorii. Forţele combinate ale Diviziei 4 Infanterie au desfăşurat acţiuni de întârziere, formând baraje defensive combinate, cu infanterie şi artilerie, până la introducerea în luptă a structurilor operaţionale aliate. Acţiunile militare planificate în scenariul „SOMEŞ 15” sunt integrate într-un cadru operaţional mai larg, dat de desfăşurarea exerciţiului inter-instituţional, de nivel strategic. În data şi la ora stabilită activităţile au demarat într-un ritm alert. La această activitate a participat şi ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa.
În derularea exerciţiului, militarii au folosit obuziere, transportoare blindate, tancuri, sisteme antiaeriene, mijloace de transport şi logistice, avioane MiG-uri 21 LanceR, elicoptere IAR-330 Puma Socat şi IAR-330 Puma în configuraţie pentru evacuare medicală. Un pumn de foc de artilerie şi aviaţie s-a abătut asupra obiectivelor care împânzeau raionul ţintelor între Gaudi şi la Mamaruta. Obiectivele au fost neutralizate rând pe rând, bucată cu bucată, printr-un foc precis şi corect executat, artileriştii regimentului respectându-şi blazonul de maeştrii traiectoriilor precise. “La nivelul regimentului de artilerie s-a urmărit integrarea focului celor trei tipuri de calibre existente în poziţia de tragere, aruncătoare de 120 de milimetri, obuziere de 122, obuziere 152, toate sub directa coordonare a coordonatorului sprijinului prin foc”, a precizat lt. col. Eugen Paulette – locţiitor al comandantului Batalionului 315 Artilerie. Exerciţiul a fost un bun prilej pentru fiecare artilerist, pentru a-şi menţine deprinderile în specialităţile pe care acesta le are, după cum susţine şi colonelul Toader Ştefan – comandantul Regimentului 69 Artilerie Mixtă “Silvania”. „Un artilerist, ca să fie performant, trebuie să îşi menţină deprinderile în determinarea elementelor de tragere, iar servanţii în instrucţia în poziţie de tragere. De aceea, pentru un artilerist, glasul tunului trebuie auzit des”, a punctat comandantul.