Direcţia Silvică Sălaj a început din această săptămână achiziţionarea fructelor de pădure de la populaţie. Porumbele şi măceşele rămân în continuare fructele pe care reprezentanţii instituţiei precizate le cumpără de la populaţie pentru a le trimite la export.
Directorul Direcţiei Silvice Sălaj, Dănuţ Fogoş, a precizat că deocamdată achiziţii se fac doar la porumbe, urmând ca de la finalul lunii septembrie să înceapă şi achiziţia la măceşe. Preţul unui kilogram de porumbe este de 0,80 de bani, iar măceşele se vor cumpăra cu 1 -1,5 lei kilogramul în funcţie de calitate. Centrele de achiziţie ale Direcţiei Silvice se află în aproape toate comunele din judeţ, iar în municipiul Zalău centrul de achiziţie se află în zona industrială în vecinătatea fostei fabrici “Integrata”. La fel ca în anii anteriori, fructele vor fi trimise la export în ţări precum Austria, Olanda şi Germania. În anul 2014, cantitatea de măceşe şi porumbe trimisă la export, din Sălaj, a fost de 102 tone, fructe care au ajuns în Austria, Germania şi Italia. “Întreaga cantitate de fructe de pădure va fi trimisă la export în Austria, Germania şi Olanda, la diferiţi operatori economici cu care avem deja încheiate contracte”, a adăugat reprezentantul Direcţiei Silvice.
Străinii care au achiziţionat fructe de pădure din Sălaj, dar şi din alte judeţe ale ţării, le folosesc pentru prepararea ceaurilor şi a dulceţii. De foarte multe ori, produsele realizate de străini din fructele de pădure “made in Sălaj” ajung pe rafturile multor supermaketuri la preţuri destul de ridicate comparativ cu veniturile românilor.
Porumbele, bogate în vitamina C
Dintre toate fructele de pădure, porumbele sunt cele mai bogate în tanin. Porumbele conţin totodată minerale importante precum calciu, potasiu, zinc, fier, maganeziu, dar şi vitamine precum provitamina A, vitamine din complexul B şi vitamina C. Datorită aportului lor nutritiv, porumbele au efect dezinfectant, astrigent, diuretic şi antidiareic, antibacterial şi antioxidant, şi în plus, stimulează imunitatea, ferind organismul de răceală şi gripă, tonifică oasele, dinţii, unghiile şi stabilizează pulsul inimii. Consumul acestor fructe este benefic pentru sistemul digestiv, sporind pofta de mâncare, ajutând la combaterea constipaţiei, a diareei şi eliminând bacteriile de la nivelul stomacului. Porumbele ajută la eliminarea bacteriilor de la nivelul gurii, a gâtului, a stomacului şi a intestinelor.
Măceşele – izvor natural de vitamine
Măceşele sunt “campioanele” fructelor în cantitatea de vitamina C – un antioxidant puternic care ajută la absorbţia fierului în organism şi la fixarea calciului. Tot vitamina C ajută la vindecarea rănilor, împiedică sângerarea gingiilor, creşte rezistenţa la infecţii şi ajuta organismul să facă faţă surmenajului fizic şi intelectual. Necesarul zilnic de vitamina C este de 125-150 mg. Consumul a trei măceşe pe zi asigura acest necesar! Preparatele pe bază de măceşe se recomandă pentru diferite afecţiuni cum ar fi: anemia, avitaminoze, stări posoperatorii, răceal, gripă, infecţii respiratorii, scăderea imunităţi, cancer, boli cardiovasculare – previn puseele de hipertensiune, crizele de anghină şi reglează nivelul coresterolului. Consumul de măceşe previne şi tratează afectiunile renale, alergiile şi afecţiunile aparatului digestiv: entorocolite, gastrite, constipaţie şi diaree.