Primăria oraşului Şimleu Silvaniei a donat, pentru reabilitarea Casei Memoriale “Iuliu Maniu” de la Bădăcin suma de 15.000 de lei. Decizia a fost aprobată în cadrul şedinţei de Consiliu Local de joi, 27 august. După cum a explicat Septimiu Ţurcaş, primarul de la Şimleu, ideea privind alocarea unei anumite sume de bani pentru sprijinirea lucrărilor de reabilitare a Casei Memoriale “Iuliu Maniu” a venit din partea unor consilieri locali. “Propunerea aparţine unor consilieri locali şi bineînţeles că a fost acceptată. Nu este o sumă mare, dar dacă fiecare primărie din judeţ ar spijini financiar această lucrare, care cu cât poate, ar fi bani necesari pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare. Am fost de acord cu această propunere şi am susţinut-o, pentru că, până la urmă, Maniu a fost un important lider politic care s-a născut la Şimleu Silvaniei”, a precizat edilul oraşului de la poalele Măgurii. Cel mai probabil, începând cu luna septembrie vor demara lucrările de reabiltare la Casa lui Maniu. Fondurile necesare începerii lucrărilor au fost adunate graţie unei campanii publice iniţiate de Parohia Greco-Catolică Bădăcin în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Sălaj şi Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, la care s-au alăturat zeci de parteneri care au sprijinit prin diverse forme acest proiect.
Statuia lui “Iuliu Maniu” urmează să fie amplasată în centrul Şimleului
În cursul lunii septembrie, în centrul oraşului Şimleu Silvaniei urmează să fie amplasată statuia marelui om politic Maniu – dorinţă veche a şimleuanilor, încă din anul 1990, care va fi materializată.
Statuia a fost realizată de sculptorul sibian Nicu Mihoc. Este din bronz pe un solcu din marmură, decupat în forma României Mari de la 1918. Are o greutate de aproximativ 350 de kilograme, o înălţime de 2,35 metri şi cuprinde figura ilustrului sălăjean Maniu aşezat pe un jilţ. Numită în termen de specialitate “memorial”, statuia cuprinde o serie de elemente simbol, ca de exemplu cerga de pe spatele scaunului unde este aşezat Maniu, cergă pe care sunt gravate motive tradiţionale din Transilvania, Moldova şi Ţara Românească, element care simbolizează unirea celor trei provincii – sorgintea lui Iuliu Maniu. De asemenea, pe soclul memorialului este gravată declaraţia lui Iuliu Maniu de la 1918, iar întreaga statuie vafi înconjurată de un luciu de apă.
Iuliu Maniu, unul dintre cei mai pretigioşi oameni politici din România, s-a născut la Şimleu Silvaniei. A fost prim-ministru al României în perioada interbelică în trei guverne, președintele Partidului Național Român între anii 1919-1926, președinte al Partidului Țărănesc în perioada 1926-1933 și 1937-1947, membru de onoare al Academiei Române din anul 1919. Cariera sa politică s-a întins pe parcursul a 56 de ani, iar Maniu s-a numărat printre marii oameni de stat ai României care au luptat pentru apărarea democrației, implicându-se activ în realizarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. A dus o luptă neîncetată împotriva asupririi austro-ungare asupra “Ardealului românesc” şi împotriva sovietizării țării. După cel de-Al Doilea Război Mondial a devenit simbolul rezistenței anticomuniste.
Copy-paste:„unirea celor trei provincii – sorgintea lui Iuliu Maniu”. Căutați totuși în DEX ce înseamnă „sorginte”.
Vrem si o pista pt biciclete , iar pista sa fie luminata ca niaptea nu se poate trece pe acolo
Foarte bine ca in ceasul 24 se reabiliteaza Casa Memoriala Iuliu Maniu.Mai putin bine este ca prefectul judetului a dat dispozitie directorilor institutiilor publice sa colecteze bani in acest scop de la angajati.Benevol,se subintelege. Stiti ce inseamna BENEVOL la fostii si actualii comunisti!
-Dar avand in vedere ca Salajul n-a dat zeci sau sute de prim-ministrii acestei tari se pune întrebarea:Cum a ajuns acest imobil in acest hal?Cine este raspunzator,cine este proprietar?Unde au fost MARII ROMANI,dar si cei normali,cand s-a degradat?Intrebari,cred,retorice.
-La fel de retorica va fi(banuiesc) si întrebarea: De ce nu se reproduce citatul prin care Iuliu Maniu isi exprima MAREA DEZAMAGIRE fata de cea ce a urmat asazisei MARI UNIRI.
Consiliul Judetean are bani doar pentru inmultirea bisericilor; Casa lui Maniu nu aduce voturi! Daca era casa unui fost grof ungur, de mult era reabilitata si amenajata ca tabara de vara!
Pt. CONSILIUL:
-Facem ce facem si tot la unguri ajungem. Ei sunt de vina ca s-a distrus aceasta casa memoriala.Pe langa aceasta ei mai sunt de vina pt. ca-i cald,mai tarziu ca-i rece,ca bate soarele,ca e innorat,ca Pamantul e rotund(vorba vine) si se invarte in jurul Soarelui etc. etc. etc
-Si vineri seara vor fi de vina ca ne-au batut la fotbal.
Pricepeti greu! Pare-se! Politicienii (si nu numai) pot sa ia exemplu de la unguri! Daca Maniu era ungur, casa era de mult reabilitata! Romanii nu au timp; stau pe net!