Primarul din Crișeni, Călin Morar, noul președinte al Asociației Metropolitane Zalău

Asociația Metropolitană Zalău are un nou președinte în persoana lui Călin Morar, primarul comunei Crișeni. Alegerile au avut loc la sfârșitul lunii ianuarie cu ocazia Adunării Generale a Acționarilor. Cu aceeași ocazie, vicepreședinte al Asociației a fost ales primarul comunei Pericei, Boncidai Csaba, iar secretar a fost desemnat Ciprian Antișan, primarul orașului Cehu Silvaniei. Contactat telefonic, noul președinte ne-a declarat că principala sa viziune este de a continua proiectele de dezvoltare, în special a celui privind construcția variantei ocolitoare Zalău Nord ca alternativă pentru descongestionarea traficului rutier pe DN 1H…

Mai mult...

Cum ar arăta orarele elevilor în urma noilor planuri-cadru?

Măsurile privind adoptarea noilor planuri-cadru pentru materiile studiate de liceeni au stârnit o serie de păreri în spațiul public. Pe de-o parte, unii privesc cu entuziasm restructurarea programei, în timp ce alții nu sunt de acord cu aceste idei lansate de Ministerul Educației și Cercetării. Coaliția pentru Educație prezintă cinci variante de orare pentru clasa a XII-a de la specializarea Matematică-Informatică, profil real, formate în concordanță cu aceste noi propuneri. Variantele de orare sunt realizate pentru aceeași specializare din cadrul a cinci școli diferite. Noile planuri-cadru permit atât școlilor, cât…

Mai mult...

Măsuri de prevenire a inundațiilor pe râul Crasna

Angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Sălaj au finalizat lucrările de recalibrare și decolmatare a albiei râului Crasna, în comuna Horoatu Crasnei. Realitate în parteneriat cu primăria, lucrările au vizat reprofilarea secțiunii de scurgere a cursului de apă. Materialul excavat a fost sistematizat pe maluri pentru stoparea eroziunilor. Prin finalizarea acestui obiectiv, crește gradul de apărare a populației și a obiectivelor riverane în cazul producerii inundațiilor. Secțiunea din bazinul râului Crasna cuprinde 52 de cursuri de apă, în lungime totală de 696 de kilometri, pe o suprafaţă de 2.100…

Mai mult...

Hoți din Crișeni, prinși de polițiști

Mai mulți infractori au fost prinși, zilele trecute, de polițiștii sălăjeni. Polițiștii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției municipiului Zalău au identificat și reținut trei bărbați în vârstă de 22, 35, respectiv 46 de ani, toți din comuna Crișeni, cercetați în cadrul unui dosar penal întocmit sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat în formă continuată. În urma cercetărilor efectuate, s-a stabilit faptul că la mijlocul lunii ianuarie, cei trei s-ar fi dus cu un autoturism în Zalău, unde doi dintre ei ar fi intrat în curtea unei firme,…

Mai mult...

Calendar istoric al judeţului Sălaj: 5 februarie

1953: moare, la Sighet, în închisoarea comunistă, Iuliu Maniu – preşedintele Partidului Naţional Ţărănesc, prim-ministru al României   S-a întâmplat în 5 februarie 1859 – A murit Alecu Russo, ideolog al generaţiei de la 1848. Este autorul volumului „Cîntarea României”, tipărit anonim; fără a revendica vreodată explicit această operă, a furnizat unul dintre cele mai cunoscute litigii de paternitate literară din istoria literaturii române (n.17.03.1819). 1861 – La Sighet, s-a înfiinţat „Asociaţia pentru cultura poporului român din Maramureş”. 1867 – Se încheie acordul austro-ungar privind crearea statului dualist Austro-Ungaria, în cadrul căruia Transilvania rămîne încorporată Ungariei,…

Mai mult...

Anul trecut, pompierii sălăjeni au salvat zeci de oameni și case

Pe linia gestionării situațiilor de urgență, în anul 2024 prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112, au fost atribuite Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Porolissum” al județului Sălaj, 15.970 de apeluri de urgență. În urma acestora, pompierii sălăjeni au intervenit la 6.926 de evenimente, înregistrându-se o medie zilnică de aproximativ 19 intervenții pe zi. Din totalul de evenimente, cea mai mare pondere a fost reprezentată de misiunile echipajelor SMURD, respectiv 6.157 de intervenţii, iar 769 au fost alte situaţii de urgenţă. În cazul intervențiilor SMURD distribuția pe tipul…

Mai mult...

Proprietarii mai multor câini din Băbeni au fost amendați de Poliția Animalelor

Polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor, împreună cu polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Jibou au desfășurat o acțiune pe raza comunei Băbeni, cu scopul de a verifica respectarea prevederilor privind regimul de deținere al câinilor periculoși și agresivi, precum și respectarea normelor de gestionare a câinilor fără stăpân. În cadrul acțiunii au fost efectuate 10 controale la proprietari de animale, fiind identificate 26 de câini periculoși. Astfel, au fost verificate condițiile de bunăstare, asigurarea îngrijirii și atenției necesare precum și modalitățile de limitare a posibilității de mișcare a exemplarelor…

Mai mult...

Zalăul și comunele vecine, vizate de o amplă acțiune a polițiștilor

Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Zalău și cei ai Secției 1 Poliție Rurală Zalău au desfășurat la data de 4 februarie o amplă acțiune cu efective mărite. Scopul acesteia l-a reprezentat prevenirea și descurajarea faptelor de natură penală și contravențională comise în mediul stradal. Cu atât mai mult, acțiunea a urmărit asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică, dar și prevenirea și combaterea faptelor comise cu violență. Sprijin a fost oferit și de polițiști ai Serviciului de Ordine Publice, Serviciului Rutier, Serviciilor de investigații criminale și investigarea criminalității economice.…

Mai mult...

Peste 100 de sălăjeni s-au intoxicat

Numărul intervențiilor SMURD a crescut în județul nostru, echipajele medicale fiind solicitate zilnic în diferite situații de urgență. Anul trecut, a declarat astăzi inspectorul șef al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență „Porolissum” Sălaj, colonelul Adrian Dobocan, în județ au fost înregistrate 6.157 de intervenții, peste 3.000 în cazul unor afecțiuni medicale generale, la 1.259 de traumatisme, în 18 cazuri de descarcerare, dar și pentru preluarea a 129 de persoane intoxicate. Au mai fost efectuate 275 de intervenții la accidente rutiere și alte câteva sute la cazuri pediatrice, în misiuni…

Mai mult...

Mai multe ore de Religie decât Geografie sau Chimie la liceu

Proiectele de planuri-cadrul pentru licee aduc noi modificări în programa liceenilor privind materiile studiate și măsura în care vor fi parcurse în cei patru ani de școală. Religia rămâne parte a trunchiului comun și este studiată de elevi timp de 13 ani ca materie de sine stătătoare. Acest lucru nu se întâmplă cu niciuna dintre celelalte discipline, printre care Limba română sau Matematica. Șerban Iosifescu, fost președinte al Agenției Române pentru Asigurarea Calității în Învățământul Preuniversitar, vede religia ca pe o catehizare, o îndoctrinare. Ceea ce elevii studiază la această…

Mai mult...

Totul despre tequila: de la origini la rețete moderne

Explorează istoria fascinantă tequilei, diferențele față de alte băuturi precum vinul ars și descoperă rețete inovatoare care să îți bucure simțurile. Printre băuturile spirtoase apreciate la nivel global, băutura din agave se remarcă prin personalitatea sa distinctă și originile răsunătoare. Originară din Mexico, această băutură este realizată din agave și continuă să fie în prim planul culturii și al socializării în toate colțurile lumii. Originea și procesul de producție Spiritul mexican provine din regiunea Jalisco, acolo unde cultura agavei este bine înrădăcinată. Procesul începe cu această plantă, care trebuie să…

Mai mult...