Zălăuanii nu își găsesc cadența

SCM Zalău a pierdut duminică și al doilea joc, scor 1-3 (24-26, 27-25, 20-25, 22-25), pe terenul echipei SCMU Craiova, în cadrul jocurilor pentru ocuparea locurilor 3-4. După primele două jocuri, echipa zălăuană este condusă cu 2-0 la general, urmând partidele programate în 12 și 13 aprilie, în Sala Sporturilor din Zalău. Se joacă după sistemul „cel mai bun din 5 jocuri”. foto: SCM Zalău M. S.

Mai mult...

Preasfințitul Benedict a fost întronizat Episcop al Sălajului

Preasfințitul Părinte Benedict a fost întronizat Episcop al Sălajului, duminică, 6 aprilie, la Catedrala „Înălțarea Domnului” din Zalău. Ceremonia a avut loc la finalul Sfintei Liturghii. Slujba a fost oficiată de Mitropolitul Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului, împreună cu opt ierarhi al Bisericii Ortodoxe Române. La eveniment au participat preoți din eparhie, împreună cu numeroşi credincioşi care au venit să îl primească pe noul episcop. Au mai participat oficialități centrale, judeţene şi locale, ofiţeri, reprezentanți ai cultelor religioase, ai mediului academic și oaspeți din județele Cluj, Bistrița‑Năsăud, Alba și…

Mai mult...

Două mii de puieți au fost plantați la Șimleu Silvaniei

Vremea a fost de partea comunității de la poalele Măgurii la sfârșitul săptămânii, care a reușit sâmbătă, 5 aprilie, să deruleze o amplă acțiune de împădurire în apropierea Mănăstirii Bic. Nu numai vremea, ci și atmosfera plină de energie a reunit numeroși cetățeni ai orașului Șimleu Silvaniei, implicați pentru a planta 2.000 de puieți. De la salcâmi, castani comestibili și stejari roșii, toți aceștia vor aduce un plus de verde în zona pădurii din oraș și o natură mai bogată în folosul fiecărui șimleuan în parte. Astfel, această acțiune, care…

Mai mult...

Calendar istoric al judeţului Sălaj – 6 Aprilie

1937: la Bobota este descoperit un tezaur compus din 36 de monede medievale   S-a întâmplat în 6 aprilie 885 – A murit Metodiu, cel mai apropiat colaborator al lui Kiril în crearea alfabetului slavon 1199 – A murit Richard I Inimă de Leu, rege al Angliei în perioada 1189-1199, participant la cea de-a treia cruciadă (1189-1192); simbol al cavalerului medieval, gloria lui s-a răspândit prin legende (n.08.09.1157). 1520 – A murit pictorul Raffaelo Sanzio (n.06.04.1483). 1528 – A murit Albrecht Dürer, gravor şi pictor renascentist german (n.21.05.1471). 1749 – Constantin Mavrocordat aboleşte şerbia în Moldova, prin redefinirea statutului vecinilor,…

Mai mult...

Volum semnat de Mircea Popa va fi lansat la Cluj-Napoca

Editura Școala Ardeleană organizează lansarea volumului „Ion Taloș și romanitatea orientală. Cu mărturisirile biografice ale lui Ion Taloș”, semnat de autorul Mircea Popa. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 12 aprilie 2025, începând cu ora 11, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus Cluj-Napoca, ce va avea loc în Piața Unirii. Cartea va fi prezentată de Mihai Bărbulescu și Daniel Săuca. Lansarea acesteia este realizată în colaborare cu Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj.

Mai mult...

Lipsa luminii naturale din locuință afectează viața de zi cu zi

Lumina naturală reprezintă unul dintre elementele esențiale, atât pentru sănătate, cât și pentru confort, de care fiecare locuință trebuie să aibă parte. InfoCons, în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România (OAR), derulează o campanie în domeniul imobiliar, pentru a sprijini consumatorii în procesul achiziționării, închirierii sau amenajării unei locuințe. Conform unui ordin adoptat în anul 2014, locuințele trebuie să beneficieze de minimum 1 oră și 30 de minute de soare în fiecare zi, la solstițiul de iarnă, în fiecare cameră de locuit. De asemenea, un act normativ prevede și un Factor…

Mai mult...

În atenţia publicului călător

VĂ INFORMĂM CĂ ÎNCEPÂND CU DATA DE 05.04.2025 ÎN ZILELE DE SÂMBĂTĂ PE TRASEUL LINIEI NR. 5 PLECAREA DE LA ORA 14.30 SE VA MUTA LA ORA 13.10 DIN STAȚIA ASTRALIS CU RETUR LA ORA 13.40, SE VA INTRODUCE O PLECARE LA ORA 16.00 CU PORNIRE DIN ASTRALIS CU RETUR LA ORA 16.30. ACESTE PLECĂRI VOR FI MONITORIZATE O PERIOADĂ DE PATRU SĂPTĂMÂNI. CONDUCEREA

Mai mult...

Lecție despre trecut. Cartele pentru pâine și benzină, expuse la Casa de Cultură din Jibou

Sunt mulți sălăjenii care își amintesc de zilele în care pâinea nu mai era de găsit pe raftul magazinelor, iar când era, fără cartele nu o puteai cumpăra.   La fel se întâmpla și cu benzina. Ei bine, astfel de urme ale comunismului au fost păstrate, sunt mulți cei care nu le pot uita, iar alții le-au păstrat pentru a le arăta celor tineri cum se trăia la finalul comunismului. Ei bine, în colecția Casei de Cultură din Jibou au intrat câteva cartele fără de care nu puteai cumpăra pâine,…

Mai mult...

Reducem bugetul de cheltuieli sau cheltuielile?

Într-o perioadă în care se discută aprins despre reducerea cheltuielilor bugetare, constatăm, conform execuției bugetare pe primele 2 luni ale anului 2025, că deficitul bugetar este de 1,58%, ceea ce nu ne încurajează foarte tare cu privire la încadrarea în ținta propusă, oricum foarte mare, de 7%. Optimiștii ar spune că față de 2024, când deficitul bugetar la 2 luni a fost de 1,67%, stăm mai bine, însă în cifre absolute deficitul a crescut, pentru că 1,67% din 2024 înseamnă 28,99 miliarde lei, pe când 1,58% din 2025 înseamnă 30,24…

Mai mult...

Probleme pe râul Crasna. Au intervenit angajații Administrației Bazinale Someș-Tisa

Angajații Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa intervin în aceste zile pentru decolmatarea albiei râului Crasna. Derulate în parteneriat cu primăria, intervențiile au loc în amonte de stația hidrometrică, până la confluența cu pârâul Marin, în localitatea Crasna. În ultimii ani, ca urmare a transportului masiv de aluviuni și a viiturilor frecvente, s-a produs colmatarea cursului de apă. Acest fenomen era accentuat în special în amonte de podul rutier situat în centrul localității Crasna, afectând negativ secțiunea de scurgere a apei. De asemenea, colmatarea avea un impact semnificativ asupra măsurătorilor de…

Mai mult...