Explorează lumea vinului: tipuri de vin, asocieri culinare și tendințe ale industriei

Vinul este o băutură nelipsită de la mesele festive, întâlnirile cu prietenii și familia sau alte evenimente mai mult sau mai puțin formale, fiind asociat cu succes diferitelor preparate. În același timp, industria vinului evoluează constant, adaptându-se la noile tendințe și cerințe ale consumatorilor. Discutăm în continuare despre principalele tipuri de vin, cele mai populare asocieri între vinuri și mâncăruri, dar și despre câteva tendințe importante ale acestui an. Tipuri de vin și caracteristicile lor Fiecare tip de vin are o personalitate proprie, determinată de soiul de struguri, regiunea în…

Mai mult...

Cele mai valoroase mărci din lume, în 2025

Mărcile oferă o sursă puternică de valoare companiilor, iar în prezent, valoarea brandurilor, împreună cu alte active intangibile, cum sunt proprietatea intelectuală şi cercetarea şi dezvoltarea (R&D), se situează la un maxim istoric de 80 de trilioane de dolari la nivel global, conform unei analize visualcapitalist.com. Deşi evaluarea acestor active este subiectivă, ele au, în mod clar, un rol foarte important pe pieţele de capital. Analiza prezintă cele mai valoroase mărci din întreaga lume în 2025, pe baza clasamentului anual realizat de Brand Finance, care a studiat companiile în funcţie…

Mai mult...

Cămătărie și șantaj la Șimleu

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Șimleu Silvaniei, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Șimleu Silvaniei, au pus în executare, miercuri, 26 martie, patru mandate de percheziție domiciliară, în orașul Șimleu Silvaniei, în cadrul unui dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunilor de camătă și șantaj. Din cercetări a reieșit că în perioada 2024 – 2025, o femeie de 50 de ani ar fi încheiat cu mai multe persoane convenții verbale de împrumut cu dobândă, fără a fi autorizată în acest sens,…

Mai mult...

O nouă ediție a Concursului județean de recitare în limba maghiară va avea loc în luna mai

Consiliul Județean Sălaj, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj și Inspectoratul Școlar Județean Sălaj organizează Concursul județean de recitare în limba maghiară. Competiția de interpretare este parte din evenimentul cultural „Primăvara Poeziei” / „A Költészet Tavasza”, aflat la cea de-a XXIII-a ediție. Competiția va avea loc luni, 5 mai 2025, începând cu ora 16, la sediul Inspectoratului Școlar Județean Sălaj. Concursul este destinat elevilor de la clasa a V-a și până în rândul celor de a XII-a și își propune să descopere și să promoveze tinerele talente în…

Mai mult...

Elevii sălăjeni sunt invitați să recite la evenimentul „Primăvara Poeziei”

Consiliul Județean Sălaj, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj și Inspectoratul Școlar Județean Sălaj organizează Concursul județean de recitare din poezia românească, în cadrul celei de-a XXIII-a ediții a  evenimentului „Primăvara Poeziei”. Concursul va avea loc sâmbătă, 10 mai 2025, începând cu ora 9.30, la sediul Inspectoratului Școlar Județean Sălaj. Concursul este dedicat atât elevilor din clasele gimnaziale, cât și celor de liceu din tot județul Sălaj. Acesta își propune să descopere și să promoveze tinerele talente în domeniul recitării. Participanții vor recita două poezii: una la alegere,…

Mai mult...

Eclipsă de soare vizibilă din Sălaj

Eclipsa parţială de Soare care se va produce în data de 29 martie va putea fi văzută în vestul şi nord-vestul ţării noastre, informează Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”. Maximul de acoperire a Soarelui se va vedea din oraşul Satu Mare, cu 0,84% acoperire. Tot acolo eclipsa va avea cea mai lungă durată, 39 minute, conform informaţiilor publicate pe astro-urseanu.ro. Eclipsa durează mai puţin de o oră, iar acoperirea Soarelui va fi de maximum 1%. „Pentru că ne aflăm la marginea umbrei Lunii, eclipsa va dura foarte puţin, iar acoperirea…

Mai mult...

Revista „Caiete Silvane” celebrează 20 de ani de apariție printr-un volum aniversar

La Editura „Caiete Silvane”, cu sprijinul Consiliului Județean Sălaj și al Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, a apărut volumul aniversar „Caiete Silvane (la) 20 de ani”, coordonat de Daniel Săuca. Cartea celebrează două decenii de apariție neîntreruptă a revistei „Caiete Silvane”, editată sub egida Uniunii Scriitorilor din România, Consiliului Judeţean Sălaj, a Primăriei şi Consiliului Local al Municipiului Zalău. Lansarea volumului va avea loc pe 28 martie 2025, în cadrul celei de-a XVII-a ediții a Zilelor revistei „Caiete Silvane”. Cartea include texte semnate de numeroși autori consacrați,…

Mai mult...

Zalăul, sub „asediu”: sirene, câinele polițist Thor și sute de copii „polițiști”

Ziua Poliţiei Române a fost marcată în județul Sălaj printr-o serie de activități menite să exprime recunoştinţa faţă de cetăţeni, cei în slujba cărora se află în permanenţă poliţiștii sălăjeni, activități dedicate exclusiv publicului, organizate în aer liber, pe platoul din zona centrală a municipiului Zalău.   Au fost prezentate activităţile pe care le desfăşoară zi de zi poliţiştii sălăjeni, dar şi dotările de care aceştia dispun în executarea misiunilor. Polițiștii le-au pus la dispoziție celor prezenți laboratorul mobil de siguranță rutieră, motocicleta din dotarea polițiștilor rutieri, precum și autospeciale…

Mai mult...

De Ziua Poliției Române, zeci de polițiști sălăjeni au fost avansați în grad

Ziua Poliției Române a fost marcată și la Zalău printr-un moment festiv. Cu această ocazie, au fost avansați în grad, la termen, 20 de ofițeri și 44 de agenți de poliție. Totodată, 3 ofițeri și 5 agenți de poliție au fost avansați în gradul profesional următor, înaintea îndeplinirii stagiului minim. „Am avut deosebita plăcere și onoare de a recunoaște profesionalismul, devotamentul și munca susținută a colegilor noștri prin avansarea în gradul profesional următor. Avansarea în grad este o încununare a eforturilor depuse zilnic în slujba cetățenilor și o recunoaștere a…

Mai mult...

Calendar istoric al judeţului Sălaj – 26 Martie

1909: autorităţile maghiare confiscă numărul 11 al „Gazetei de Duminecă”, motivând că ar fi scris despre pregătirile României de război   S-a întâmplat în 26 martie 1827 – A murit compozitorul german Ludvig van Beethoven (n.16.12.1770). 1846 – I. Heliade Rădulescu lansează în “Curier de ambe secse” proiectul “Bibliotecii universale”, care prevedea traducerea în următorii 10 ani a circa 230 de lucrări filosofice, istorice, ştiinţifice, politice, literare, etc., plan ce n-a putut fi realizat din cauza evenimentelor politice care au urmat. 1859 – Începe Conferinţa de la Paris a reprezentanţilor Puterilor Garante, care recunosc oficial, la…

Mai mult...

De ce să alegi să vinzi bijuteriile de aur la o casă de amanet?

Aurul a fost dintotdeauna o monedă de schimb valoroasă și un simbol al bogăției și stabilității financiare. Bijuteriile din aur, de asemenea, au fost apreciate nu doar pentru frumusețea lor, ci și pentru valoarea materialului din care sunt realizate. Dacă te afli într-o situație financiară dificilă sau pur și simplu vrei să îți valorifici bijuteriile din aur, vânzarea acestora la o casă de amanet poate fi o opțiune rapidă și eficientă. Cum funcționează vânzarea bijuteriilor de aur la o casă de amanet? Casele de amanet sunt instituții financiare care oferă…

Mai mult...

În Sălaj, două abatoare pentru sacrificarea mieilor

Una dintre problemele prezentate și analizate, astăzi, în cadrul Colegiului Prefectural, ședință organizată de Instituția Prefectului Sălaj, a fost cea privind controalele care urmează să fie efectuate în comerțul cu alimente specifice sărbătorilor pascale. Verificările urmează să fie efectuate de inspectori de la Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), Direcția de Sănătate Publică și Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor. Prezent la eveniment, medicul veterinar Răzvan Chiorean – DSVSA Sălaj, a venit cu o serie de recomandări clare pentru populație, totul din dorința prevenirii unor eventuale incidente care să pună în…

Mai mult...