Codurile CAEN se vor actualiza treptat, nu obligatoriu de la 1 ianuarie 2025

Conform Ordinului Ministerului Justiției nr.2938/C/20.12.2024, începând cu 1 ianuarie 2025 se actualizează obiectul de activitate pentru profesioniştii supuşi înregistrării în registrul comerţului conform Clasificării activităţilor din economia naţională – CAEN Rev. 3. Odată publicat acest ordin, toate companiile, PFA-urile etc. au intrat într-o criză de timp în ceea ce privește actualizarea codurilor CAEN. Ei bine, lucrurile nu stau tocmai așa! Actualizarea se va face cu noile coduri pentru profesioniștii care se înființează în 2025, iar pentru cei care se află în funcțiune pe baza vechilor coduri CAEN, actualizarea se va…

Mai mult...

Într-o săptămână, peste 1.300 de pacienți au ajuns la Urgența Spitalului Județean din Zalău

Parcă tot mai mulți sălăjeni ajung lunar la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Zalău. Unii au cu adevărat o urgență medicală, dar alții nici vorbă de așa ceva. Cert este că în perioada 28 ianuarie – 3 februarie, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean au ajuns peste 1.300 de pacienți: 198 cu plăgi, fracturi sau entorse, 63 cu hipertensiune arterială, 80 cu afecțiuni gastrice, cinci persoane mușcate de animale și sute de persoane cu infecții respiratorii.

Mai mult...

Cum să alegeți un camion folosit?

Cumpărarea unui camion folosit nu înseamnă doar economisirea de bani, ci și o mare oportunitate de a obține un vehicul cu un raport bun calitate/preț. Cu toate acestea, alegerea unui astfel de vehicul necesită atenție pentru a evita costurile inutile în viitor. La Autoline ro marketplace, veți găsi o gamă largă de camioane care vă vor ajuta să vă îndepliniți provocările de afaceri. Acum haideți să aflăm cum să alegeți cea mai bună opțiune! 1. Determină-ți nevoile Primul pas este să înțelegeți pentru ce aveți nevoie de un camion România.…

Mai mult...

Cu cine joacă reprezentanta Sălajului în barajul pentru accederea în Liga a 3-a la fotbal

Federația Română de Fotbal a organizat luni, 3 februarie 2025, la Casa Fotbalului, tragerea la sorți pentru stabilirea meciurilor de baraj pentru promovarea în Liga 3, sezonul 2025/2026. Meciurile de baraj, 21 la număr, dintre campioanele județene declarate de AJF / AMFB în scris, până la data de 15 iunie 2025, 42 în total, se vor desfășura tot în sistem eliminatoriu, tur – retur, pe 22 iunie 2025, de la ora 18, respectiv 29 iunie 2025, de la ora 17.30. Campioana județului Sălaj se va lupta cu campioana județului Satu…

Mai mult...

Preparatele din carne roșie procesată, mult iubite de români, favorizează riscul de demență

Unele dintre cele mai iubite preparate din carne ale românilor pot favoriza apariția demenței. Carnea roșie procesată ar putea crește riscul de demență cu până la 13%, după cum se arată într-un studiu. Persoanele care consumă carne roșie procesată în cantități mari se confruntă cu un risc mai ridicat de declin cognitiv și demență, comparativ cu cei care mănâncă foarte puțin. Dintre produsele din carne ce pot amplifica acest risc sunt cârnații sau slănina. În vederea investigării acestui fapt, cercetătorii au analizat datele a peste 130 de mii de indivizi,…

Mai mult...

Tot ce trebuie să știi despre țeava rectangulară 60x40x2: utilizări, caracteristici și sfaturi de prelucrare

Țeava rectangulară 60x40x2 este unul dintre cele mai populare materiale utilizate în construcții și proiecte industriale. Fiind un element structural esențial, aceasta este apreciată pentru durabilitate, capacitatea de a susține greutăți și posibilitatea de a fi prelucrată pentru diverse scopuri. Ce este țeava rectangulară 60x40x2? Țeava rectangulară 60x40x2 este un profil metalic tubular, cu secțiune dreptunghiulară. Este fabricată din materiale precum oțel carbon, oțel galvanizat sau aluminiu, fiecare având avantaje specifice. Principalele dimensiuni ale acestui profil sunt: Lățime: 60 mm Înălțime: 40 mm Grosime perete: 2 mm Lungime standard: 6 metri…

Mai mult...

Harta șpăgii în spitalele românești. Câți sălăjeni au oferit atenții?

Mita din spitalele românești este și în prezent un subiect sensibil în rândul pacienților. Despre atențiile „în plic” acordate medicilor din unitățile spitalicești din România se discută de ani de zile și au fost aspru criticate în spațiul public. Cu toate acestea, a apărut posibilitatea ca pacienții să completeze formulare pentru a reclama dacă le-a fost cerută șpagă sau dacă au simțit că ar trebui să ofere astfel de atenții personalului medical. Date de acest fel sunt preluate de către Ministerul Sănătății, însă nu sunt prelucrate în vreun anumit fel…

Mai mult...

Calendar istoric al judeţului Sălaj: 4 februarie

1945: sub conducerea lui Virgil Barbulovici, la Zalău ia fiinţă Frontul Plugarilor S-a întâmplat în 4 februarie 1746 – S-a născut Tadeusz Kosciuszko, erou al luptei pentru independenţa naţională în Polonia (m.05.10.1817). 1769 – Introducerea pedepsei cu moartea în Anglia pentru distrugerea instalaţiilor industriale. 1799 – S-a născut Almeida Garrett, poet, dramaturg, romancier, orator şi om politic, iniţiatorul prozei literare portugheze moderne prin cartea „Călătorie prin ţara mea”. 1809 – S-a născut poetul Vasile Cârlova (m.18.09.1831). 1849 – A murit Costache Conachi, unul dintre poeţii reprezentativi ai perioadei de început a literaturii noastre (n.14.10.1777). 1871 – S-a născut Friedrich Ebert, primul preşedinte…

Mai mult...

Medicii trag un semnal de alarmă asupra ţigărilor electronice

Țigările electronice au efecte nocive asupra sănătății, fie cu sau fără nicotină în conținutul acestora. Cu atât mai mult, medicii susțin că acestea aduc prejudicii tuturor consumatorilor, după cum se arată într-un comunicat al Societății Române de Pneumologie și Societății Române de Cardiologie. Mai mult, specialiștii își transmit regretul pentru modul în care sunt prezentate în spațiul public, prin promovarea lor ca având beneficii în detrimentul celor clasice. Cele două societăți își exprimă îngrijorarea asupra studiilor susținute de industria de tutun. Opinia publică este manipulată în ceea ce privește utilizarea…

Mai mult...

Conducerea OCPI Sălaj s-a întâlnit cu specialiștii în cadastru și geodezie

Reprezentanții Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Sălaj s-au întâlnit luni, 3 februarie, cu persoanele fizice și juridice autorizate să execute lucrări de specialitate în domeniul cadastrului, geodeziei și carografiei. La întâlnire au fost dezbătute evaluarea stadiului lucrărilor de înregistrare sistematică a imobilelor pe sectoare cadastrale în sistemul integrat de cadastru și carte funciară din cadrul celei de-a noua și celei de-a zecea etape de finanțare desfășurate prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF), gradul de realizare a acestora și problemele întâmpinate de persoanele fizice și juridice autorizate…

Mai mult...

Mii de sălăjeni au fost diagnosticați cu infecții respiratorii

Un raport al Direcției de Sănătate Publică Sălaj arată că, în perioada 27 ianuarie – 2 februarie, în județul nostru au fost înregistrați 176 de sălăjeni cu afecțiuni ale căror simptome sunt specifice gripei, 14 persoane fiind internate în spital. Alți 3.741 de sălăjeni au fost confirmați cu infecții acute ale căilor respiratorii superioare, iar 417 cu pneumonie. Din păcate, 60 de persoane cu pneumonie au fost internate în spital. Din nefericire, toate categoriile de vârstă sunt afectate de bolile de sezon, dar mai ales copiii. Părinții elevilor și preșcolarilor…

Mai mult...

Ce să împachetezi pentru un zbor confortabil și sigur?

Planificarea bagajului de mână pentru un zbor poate face diferența între o experiență relaxantă și una stresantă. Fie că zbori pentru afaceri sau plăcere, să ai la tine lucrurile potrivite te ajută să călătorești confortabil și fără griji. Iată o listă cu esențiale pentru un zbor plăcut și sigur: Dispozitive electronice și bateria externă Un zbor confortabil poate însemna timp bine petrecut. Ia cu tine un telefon, o tabletă sau un e-reader pentru a te bucura de filme, cărți sau muzică. Nu uita să adaugi bateria externă în avion, mai ales…

Mai mult...