Cauterizați rănile dacă vreți reducerea deficitului bugetar!

Prin OUG 156/decembrie 2024 se încearcă să se promoveze unele măsuri, pe de o parte prin menținerea cheltuielilor bugetare la nivelul anului 2024, vezi, de exemplu, înghețarea pensiilor și a salariilor bugetare, iar pe de altă parte, prin creștere de impozite, vezi creșterea impozitului pe dividende, care să ducă la reducerea deficitului bugetar. Deși cheltuielile bugetare nu se vor reduce în 2025, se speră ca printr-o creștere economică să ajungem la un plus în PIB, astfel că aceleași cheltuieli bugetare sau ceva puțin mai mari, raportate la un PIB mai…

Mai mult...

Cum combatem virozele de sezon

Virozele de sezon sunt infecții virale care afectează tractul respirator și sunt frecvente în special în perioadele reci ale anului, cum ar fi toamna și iarna. Acestea sunt cauzate de diverse tipuri de virusuri, precum: Rinovirusuri (responsabile pentru răceli comune); Virusurile gripale (gripă); Virusul respirator sincițial (VRS); Coronavirusurile sezoniere (diferite de SARS-CoV-2); Adenovirusurile. Simptomele virozelor de sezon Simptomele variază în funcție de virusul implicat, dar includ adesea: Tuse; Nas înfundat sau rinoree (secreții nazale); Febră (de obicei moderată); Dureri în gât; Oboseală generală; Dureri musculare sau articulare; Strănut; Dureri de…

Mai mult...

În ce profesii au românii cea mai mare încredere?

În 2024, românii au avut foarte multă încredere și multă încredere pentru o serie de profesii. Cea mai mare pe care au avut-o în 2024 a fost pentru pompieri, în proporție de 92%. De asemenea, potrivit datelor, 71% au încredere în specialiștii în IT, 69% în ingineri, 67% în asistenții medicali, 63% în medici. Mai mult, printre acestea se încadrează și profesorii, în care se încred 54% dintre români, potrivit datelor Institutului Român pentru Evaluare și Strategie (IRES). Politicienii, cotați cu cea mai puțină încredere La polul opus în topul…

Mai mult...

Calendar istoric al judeţului Sălaj: 7 ianuarie

1843: se naşte, la Mineu, Victor Russu – primul arheolog al Sălajului, promotorul înfiinţării Muzeului de istorie al Ţării Silvaniei S-a întâmplat în 7 ianuarie 1715 – A murit François Fénelon (de Salignac de La Mothe), prelat catolic şi scriitor francez, precursor al iluminismului (“Aventurile lui Telemac”, “Dialoguri despre elocinţă”, “Fabule”) (n.06.08.1651). 1745 – S-a născut Jacques Etienne Montgolfier, inventator francez. 1830 – A murit Sir Thomas Lawrance, pictor englez (n.13.04.1769). 1844 – S-a născut călugariţa franceză Bernadette, cea care a avut viziunea Fecioarei Maria. 1872 – S-a născut pictorul Octav Băncilă. CALENDAR CREŞTIN: • Ortodox:  Soborul sf. prooroc Ioan Botezătorul şi…

Mai mult...

De Sfântul Ioan Botezătorul, zeci de mii de sălăjeni îşi sărbătoresc onomastica

Aproximativ 40.000 de sălăjeni îşi serbează astăzi, 7 ianuarie, onomastica – ziua numelui, cu ocazia sărbătorii Sfântului Ioan Botezătorul. În 7 ianuarie se prăznuieşte Sfântul Ioan Botezătorul, cel care l-a botezat pe Iisus în apa Iordanului. Sfântul Ioan este ultimul şi cel mai de seamă proroc al Vechiului Testament, Înaintemergătorul şi Botezătorul lui Iisus. Ioan Botezătorul este o personalitate de excepţie cu o ţinută morală vrednică de admiraţie, necruţător cu cei păcătoşi, chiar şi cu regele din acea vreme Irod Antipa, care trăia în desfrâu cu Irodiada, soţia fratelui său…

Mai mult...

A veni sau a nu veni înapoi acasă

Sălăjenii sunt tot mai puțini și acest aspect este tot mai cunoscut și ușor de observat de la an la an. Factorii sunt numeroși. O parte semnificativă au ales să părăsească țara pentru un loc de muncă mai bun, iar alții, cu precădere tinerii, pleacă pentru studii și plecați rămân. Odată ajunși acolo, specializați în domenii importante, apare întrebarea: te întorci acasă? Tinerii care își continuă studiile pentru pregătirea și găsirea unui rost pot avea parte de numeroase piedici în a se integra în piața muncii, mai ales în eventualitatea…

Mai mult...