Accident grav de circulație la Jibou, în prima zi de Crăciun

Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj a fost sesizat miercuri, 26 decembrie, cu privire producerea unui accident rutier, pe strada 22 Decembrie 1989, din orașul Jibou. Conducătorul unui autovehicul, un bărbat de 45 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, a intrat în coliziune cu autoturismul care circula pe sensul opus de mers, condus de un bărbat de 62 de ani, din orașul Jibou. În urma impactului, au fost rănite patru persoane (conducătorul auto de 62 de ani, două femei de 36, respectiv 52 de ani și un minor de 6 ani, pasageri…

Mai mult...

Ce s-a întâmplat în a doua zi de Crăciun, acum 35 de ani la Revoluție?

În urmă cu 35 de ani, la data de 26 decembrie 1989, începea tranziția către procesul de democratizare a țării. Revoluția era încă într-un moment tensionat și marcat de incertitudini în rândul românilor. A doua zi de Crăciun în 1989 a fost una cu totul atipică și care contura desprinderea țării de comunism, în urma executării soților Ceaușescu, care a avut loc în prima zi de sărbători. Ziua de 26 decembrie este recunoscută pentru o serie de evenimente care concretizau direcția statului. Aceasta a fost marcată de dezvoltarea Frontului Salvării…

Mai mult...

Cartea „Încet, foarte încet” de Daniel Săuca, tradusă și în spaniolă

Cartea de poeme „Încet, foarte încet”, semnată de Daniel Săuca și publicată în anul 2022 cu sprijinul Editurii „Școala Ardeleană”, a fost tradusă deja în două limbi. Mai întâi, în limba maghiară, iar acum, la sfârșit de an, a fost tradusă și în limba spaniolă. „Cărticica mea „Încet, foarte încet” (Școala Ardeleană, 2022) văd că încet, foarte încet se deschide și spre alte limbi. După bucuria traducerii în maghiară în 2024, acum, la final de an, mă bucur și de traducerea în spaniolă. Mulțumesc traducătorilor Lorand Petho și Enrique Nogueras!…

Mai mult...

Cătunul vrăjitorului, Crăciunul și pomul din paie

În Sălaj mai există locuri ce par încremenite în timp, unde liniștea nu este tulburată de zgomotul asurzitor al omului de la oraș. Cătunul Călin este un astfel de loc. Unii îi spun „Cătunul vrăjitorului” pentru că aici a locuit un om despre care se povestește că avea capacitatea de a prevesti, de a vedea în viitor. Aici mai locuiesc doar câteva familii. Nana Ana este cea la care am văzut în casă pomii de Crăciun realizați din paie, boabe de fasole, dar și cu multe flori din hârtie colorată.…

Mai mult...