Accident la Halmășd. O persoană a fost rănită

La data de 14 noiembrie a.c., la ora 17.40, Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj a fost sesizat prin apel 112 cu privire la faptul că, în localitatea Halmășd, a avut loc un accident rutier în care au fost implicate două autoturisme. La fața locului s-au deplasat de urgență polițiștii Formațiunii Rutiere din cadrul Poliției Orașului Șimleu Silvaniei, iar la acest moment efectuează cercetări. O persoană a suferit leziuni pentru îngrijirea cărora a fost transportată la o unitate medicală. Conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative. Se…

Mai mult...

APIA: plăți de peste 970 de milioane de euro pentru fermieri

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură anunță că în perioada 16 octombrie-14 noiembrie a autorizat la plată un număr de peste 640 de mii de fermieri în cadrul Campaniei de plăți în avans. Aceasta este aferentă anului de cerere 2024, cu o valoare totală de peste 970 de milioane de euro. Potrivit APIA, 584.886 de persoane fizice au fost autorizate la plată. Suma aprobată din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) în rândul acestora este de 360.305.502,44 euro, în timp ce din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR)…

Mai mult...

Foști inspectori sălăjeni în transporturi, trimiși în judecată de procurorii DNA

Direcția Națională Anticorupție a dat publicității un comunicat potrivit căruia, mai mulți foști inspectori în cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier au fost trimiși în judecată. Procurorii din cadrul DNA – Serviciul Teritorial Cluj, au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților: P.C., la data faptelor inspector în cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) – Inspectoratul Teritorial nr. 4 Sălaj și P.R., la data faptelor inspector în cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) – Inspectoratul Teritorial…

Mai mult...

Casa de Cultură a Sindicatelor din Zalău – la o jumătate de secol

Cum v-aţi închipui emblematica instituţie din inima municiului Zalău cu lacătul pe uşile deteriorate, cu geamuri sparte, pereţi căzuţi, trepte pe care să-ţi spargi capul dacă nu eşti atent, iar înăuntru… haos! – cortine devenite franjuri, resturi a ceea ce au fost cândva scaune, mochetă zdrențuită etc.? Aşa arată multe din casele de cultură a sindicatelor din ţară. Părăsite, distruse şi… moarte, adică nefuncţionale. Casa de Cultură a Sindicatelor din Zalău este frumoasă, modernă, dotată. Nici instituţia sălăjeană, ca şi celelate similare reunite în Asociaţia Naţională a Caselor de Cultură…

Mai mult...

Noi bilete de tratament la Casa de Pensii Sălaj

Biletele de tratament disponibile pentru ultima serie din 2024, alocate Casei Județene de Pensii Sălaj, vor fi repartizate beneficiarilor seriei cu numărul 19. Acestea pot fi ridicate de la sediul instituției cel târziu până la data de 2 decembrie. Un număr de 110 bilete de tratament sunt puse la dispoziție persoanelor aflate în repartiție pentru sejururi de tratament balnear în mai multe stațiuni. Dintre acestea, se numără 1 Mai, Herculane Turda sau Tășnad. Beneficiarii acestei serii își pot ridica biletele, zilnic de luni până vineri, cel târziu până la data…

Mai mult...

Îndemnul veterinarilor sălăjeni: carnea de la porcii sacrificați în gospodării trebuie verificată

Prezent astăzi la o întâlnire a Comitetului Consultativ de Dialog Civic, medicul veterinar Răzvan Chiorean din cadrul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Sălaj, a evidențiat importanța respectării de către populație și agenți economici a unor norme clare, pentru prevenirea unor eventuale incidente mai ales în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, perioadă în care comerțul cu produse alimentare se intensifică. Îndemnul pentru populație este foarte simplu: să cumperere carne și preparate din carne numai din locuri autorizate, unde există certitudinea că produsul cumpărat a fost verificat și corespunde normelor în…

Mai mult...

Calendar istoric al judeţului Sălaj: 14 noiembrie

1928: este numit ca prefect Alexandru Aciu – Partidul Naţional Ţărănesc S-a întâmplat în 14 noiembrie 1719 – S-a născut Johann Georg Leopold Mozart, compozitor, violonist şi organist austriac, tatăl celebrului compozitor W.A. Mozart (m.28.05.1787). 1831 – A murit Georg Wilhelm Friedrich Hegel, clasic al filosofiei germane (“Logica”, “Fenomenologia spiritului”) (n.27.08.1770). 1840 – S–a născut pictorul francez Claude Monet (m.06.12.1926). 1873 – A apărut, la Bucureşti, ziarul “Oltul” sub conducerea lui Alexandru Macedonski. CALENDAR CREŞTIN: • Ortodox: Sf. apostol Filip; Sf. Grigorie Palama • Greco-catolic: Sf. Filip, apostol († secolul I) • Reformat: Aliz, Klementina • Romano-catolic: Sf. Veneranda

Mai mult...

Sălăjenii pot vota doar dacă au documentul de identitate valabil

În contextul desfăşurării alegerilor prezidențiale și parlamentare, Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor Zalău informează cetățenii că pentru exercitarea dreptului la vot trebuie să fie în posesia unui act de identitate aflat în termen de valabilitate. În cazul expirării acestui termen, cetățenii români pot solicita eliberarea unei cărți de identitate cu cel mult 180 de zile înainte de data ieșirii din perioada de valabilitate, dar nu mai târziu de 15 zile. Actele necesare eliberării unei noi cărți de identitate ca urmare a expirării, le găsiti aici https://www.zalausj.ro/…/expirareapreschimbarea-actului… Persoanele…

Mai mult...

Criminaliști și mascați, în misiune în mai multe localități sălăjene

Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj desfășoară o acțiune cu efective mărite, în localitățile arondate Secției 5 Poliție Rurală Hida, pe linia prevenirii și combaterii faptelor antisociale, pentru depistarea și scoaterea din trafic a conducătorilor auto care nu respectă regulile de circulație, prevenirea furturilor, a tâlhăriilor și pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță. În cadrul activităților desfășurate sunt angrenați polițiști de la structurile de investigații criminale, investigarea criminalității economice, ordine publică, rutieră, criminalistică, dar și luptători din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale. Totodată, această acțiune beneficiază și de…

Mai mult...

Sălajul are nevoie de conducători care să muncească pentru toți sălăjenii, nu doar pentru unii

Care să aducă dezvoltare și bunăstare în buzunarele sălăjenilor, nu doar în propriile buzunare. Care să termine centura Zalău și Autostrada Transilvania după 20 de ani, fără de care județul nostru nu își poate atinge adevăratul potențial. Care să atragă investitori puternici, ce pot oferi salarii bune, condiții de muncă și de trai moderne. Doar așa tinerii sălăjeni se vor întoarce acasă, vor întemeia familii, iar noi toți ne vom putea bucura de oportunități de secol 21. Care să revitalizeze satul sălăjean prin investiții din fonduri europene, prin beneficii oferite…

Mai mult...

Câteva motive pentru care următorul tău telefon ar trebui să fie un Samsung

Alegerea unui telefon este o decizie importantă, iar în ultimii ani, Samsung a demonstrat că știe să răspundă cerințelor clienților, oferind modele performante, cu specificații de ultimă generație și o experiență de utilizare superioară. Un exemplu notabil este modelul S23 Plus, un smartphone ce îmbină tehnologia de vârf cu un design elegant, destinat celor care își doresc un telefon performant, potrivit atât pentru activități profesionale, cât și pentru divertisment. Alături de telefon, accesoriile Samsung, precum căști Samsung, completează experiența de utilizare, oferind un sunet de calitate și un confort sporit.…

Mai mult...

Oficiul Fitosanitar Sălaj: Tratamente la livada de piersici

Pentru prevenirea și combaterea organismelor dăunătoare: TAPHRINA DEFORMANS (băşicarea frunzelor), STIGMINA CARPOPHILA (ciuruirea frunzelor). TAPHRINA DEFORMANS (băşicarea frunzelor de piersic) – ciuperca se transmite, de la un an la altul, sub formă de miceliu, care trăiește pe scoarța ramurilor sau între solzii mugurilor. Frunzele, în special din treimea superioară a lăstarilor, sunt deformate și băşicate. Porțiunile atacate au la început o colorație roșiatică, apoi se îngălbenesc, se brunifică și cad. Pe partea inferioară a acestor umflături se formează o pulbere albicioasă. Ramurile sunt golașe, sunt mai scurte și uneori curbate.…

Mai mult...

A murit. Bine a făcut

Sunt stupefiat văzând oameni care râd și par să se bucure atunci când moare cineva, o persoană pe care poate nici nu au cunoscut-o. A murit Prigoană, s-a dus. Nici nu s-a răcit bine că au apărut declarațiile publice, testamente, bani, chestii, probleme, regrete, bucurii, lacrimi, huiduieli. Evit nenorocitele alea de publicații virtuale care se ocupă doar cu tâmpenii, care trăiesc din morți, răniți, măicuțe moarte, spirite, fantome și alte idioțenii. Am citit un articol despre Prigoană pe pagina unei publicații pe care o consider corectă. La postarea materialului pe…

Mai mult...