Ioana Grindean, candidată REPER la Senatul României şi Alin Prunean, candidat REPER la Camera Deputaţilor CMF11240060 (P)
Mai mult...Zi: 5 noiembrie 2024
Noutăți filatelice: C. I. Parhon, 150 de ani de la naștere
Romfilatelia a introdus în circulație emisiunea aniversară C. I. Parhon, 150 de ani de la naștere. Marca poștală a emisiunii cu valoarea nominală de 13 lei reproduce o imagine-portret a savantului într-o atmosferă lucrativă a unui laborator de cercetare din domeniul medicinei, iar plicul „prima zi” reproduce un facsimil al legitimației de student emisă de Universitatea din București. Medicul Constantin I. Parhon, fondatorul școlii de endocrinologie din România și unul din pionierii endocrinologiei mondiale s-a născut la 15 octombrie 1874 la Câmpulung, județul Argeș. A absolvit cursurile Colegiului Național „Unirea”…
Mai mult...Vernisajul „Război și pace” din Zalău, o călătorie captivantă în timp
Muzeul de Istorie și Artă din Zalău va fi gazda vernisajului expoziției „Război și pace”. Acesta va avea loc joi, 7 noiembrie, începând cu ora 13.15, în Beciul Cultural al Muzeului. Expoziția temporară „Război și pace” oferă o călătorie captivantă în timp. Vizitatorii vor avea ocazia de a explora interacțiunile dintre conflict și armonie pe parcursul istoriei acestei regiuni. De la neolitic, epoca bronzului sau de fier, cea dacică și romană, și până la perioada medievală, vizitatorii le vor descoperi pe toate. Cei ce vor trece pragul vernisajului vor putea…
Mai mult...Sectorul de lactate din bucătăria țărănească: „Mult ne foloseam dă lapte, n-o fost niciodată și ne lăsăm fără vacă ori fără ghibol”
Să vorbești despre bucătăria țărănească, țăranca – bucătăreasă, rețete de mâncăruri cotidiene sau de sărbătoare (multe cu valoare rituală), tehnici și practici alimentare ori cutume gastronomice înseamnă, de fapt, să rememorezi istorii despre locul ocupat de gătit în satul tradițional, ce însemna să gătești, cum găteau femeile, ce greutăți aveau, cum gestionau mâncarea fără frigider, despre logistica gătitului – sobă, cuptor, oale, dar și recipiente pentru păstrare și transportul mâncării la câmp, însă și despre legătura bucătărie – gătit – femeie; înseamnă, apoi, să înțelegi că gătitul era o probă…
Mai mult...APIA: Plăți de peste 600 de milioane de euro pentru fermieri
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură anunță că în perioada 16 octombrie-1 noiembrie a autorizat la plată un număr de peste 570 de mii de fermieri, în cadrul Campaniei de plăți în avans. Aceasta este aferentă anului de cerere 2024, cu o valoare totală de peste 600 de milioane de euro. Potrivit APIA, 529.596 de persoane fizice au fost autorizate la plată. Suma aprobată din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) în rândul acestora este de 263.514.246,93 euro. Din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) + cofinanțare de…
Mai mult...Haideți alături de Elena Lasconi și de echipa USR pentru alegerile parlamentare (VIDEO)
Vom avea un Sălaj dezvoltat, cu investitori serioși și salarii competitive doar dacă terminăm centura Zalău și Autostrada Transilvania. Haideți alături de Elena Lasconi și de echipa USR pentru alegerile parlamentare și vom termina aceste investiții așteptate de sălăjeni de 30 de ani. Acest articol a fost comandat de Partidul Uniunea Salvaţi România şi realizat de operatorul economic SC SILVANIAPRINT SRL într-un tiraj de 1 exemplar. Cod unic de identificicare 11240015. (P)
Mai mult...Volumul „Izgonirea…” de Marin Ștefan, la Editura „Caiete Silvane”
În colecția „Memoria” a Editurii „Caiete Silvane” a fost publicată recent lucrarea „Izgonirea…”, scrisă de profesorul Marin Ștefan. Acest volum aduce un omagiu românilor sălăjeni refugiați, expulzați și deportați în urma Dictatului de la Viena din 30 august 1940. Profesorul Marin Ștefan mărturisește că a fost inspirat să scrie acest volum de către profesorul Barbu I. Bălan, președinte executiv al Federației Naționale a Românilor Persecutați Etnic „Pro Memoria 1940-1945” și director onorific și redactor coordonator al revistei „Pro Memoria 1940-1945”. Pentru contribuția autorului la păstrarea memoriei colective și la informarea…
Mai mult...Fotografia zilei
La citit…
Mai mult...Atenție! Vopsea de păr cu risc chimic
Asociația InfoCons – Organizație pentru Protecția Consumatorilor, membră cu drepturi depline în Consumers International, informează că vopseaua de păr Palette Intensive Color Creme, marca PALETTE / SCHWARZKPOF are risc chimic. Descrierea produsului : Vopsirea părului roșu. Ambalajul conține un tub cu cremă colorantă (50 ml), o sticlă cu emulsie în curs de dezvoltare (50 ml), o pungă cu mască de îngrijire (10 ml), o pereche de mănuși și instrucțiuni de utilizare. Conform listei ingredientelor, produsul conține 2-(4-terț-butilbenzil) propionaldehidă (BMHCA), care este interzisă în produsele cosmetice. BMHCA poate afecta sistemul reproductiv, poate…
Mai mult...O zălăuancă a fost bătută de propriul fiu. Femeia a ajuns la spital
Caz incredibil în Zalău. Luni, 4 noiembrie, polițiștii au fost anunțați de o femeie în vârstă de 68 de ani, că ar fi fost bătută de fiul său. Oamenii legii au stabilit că, în timp ce se aflau la domiciliu, în urma unor discuții în contradictoriu, fiul femeii, un bărbat în vârstă de 51 de ani, i-ar fi aplicat acesteia o lovitură cu pumnul în zona capului și o lovitură cu un obiect din lemn, în zona antebrațului. Femeia a suferit răni pentru îngrijirea cărora a fost transportată la spital.…
Mai mult...Calendar istoric al judeţului Sălaj: 5 noiembrie
1918: la Gîlgău pe Someş se constituie Consiliul Naţional Român, condus de preotul Gavril Micu S-a întâmplat în 5 noiembrie 1916 – S–a născut regizorul de teatru şi film Dinu Negreanu, stabilit în SUA. La începutul cinematografiei socialiste a fost principalul realizator al filmelor de ficţiune cu caracter propagandistic (“Pasărea furtunii”, “Răsare soarele”). 1920 – S–a născut scriitorul Alexandru Şiperco (“Prin Grecia”, “Scrumul”). 1923 – S-a născut Rudolf Augstein, important jurnalist german, fondator şi director al prestigiosului cotidian „Der Spiegel” (m.07.11.2002). 1925 – A murit matematicianul şi astronomul Nicolae Coculescu, fondator, în 1908, al Observatorului astronomic…
Mai mult...Preotul Gabriel Gârdan a primit cea mai înaltă distincție a Bisericii Ortodoxe Române
Preotul Gabriel Gârdan, coordonatorul Centrului de servicii sociale „Sfântul Gheorghe” din localitatea Românași, a fost distins cu Ordinul „Crucea Patriarhală”, cea mai înaltă distincție acordată clericilor din Biserica Ortodoxă Română, potrivit basilica.ro. Distincția i-a fost înmânată la finalul Sfintei Liturghii oficiată în Parohia Românași, comunitate păstorită de pr. Gabriel Gârdan. Programul liturgic a inclus și slujba Parastasului pentru pr. Gheorghe Gherman, fondatorul Centrului de servicii sociale „Sfântul Gheorghe” din Românași, de la decesul căruia s-au împlinit doi ani. Manifestările au continuat cu ceremonia de dezvelire a unui bust al pr.…
Mai mult...Copil din Cizer, bătut în curtea școlii. Poliția a deschis o anchetă
La sfârșitul săptămânii trecute, polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Crasna – Postul de Poliție Cizer au fost anunțați printr-o plângere depusă de un bărbat în vârstă de 43 de ani, din Cizer, despre faptul că în data de 29 octombrie, în jurul orei 16, fiul său, în vârstă de 11 ani, în timp ce se afla pe un teren din curtea școlii din localitate, ar fi fost lovit de alți tineri, în urma unor neînțelegeri. Oamenii legii au identificat persoanele bănuite de comiterea faptei ca fiind doi tineri, în vârstă…
Mai mult...Care este cel mai jucat sport din România?
Importanța sportului este extrem de mare pentru formarea oricărei generații, la fel de mare ca și importanța unui stil de viață sănătos sau a verificării permanente a stării de sănătate, indiferent de vârstă. Prin urmare, tendința generală este de a acorda multă atenție unui program echilibrat care să includă și practicarea unui sport, măcar la nivel de întreținere, dacă nu chiar la nivel de performanță. Existența unor modele care au atins performanța în diferite sporturi este evidentă în alegerile pe care oamenii le fac. În România, în ultimii ani, au…
Mai mult...