Noutăți filatelice: Medalii olimpice 2024

Romfilatelia a introdus în circulație emisiunea filatelică Medalii Olimpice – Paris 2024, alcătuită din șapte mărci poștale, o coliță nedantelată și un set de trei plicuri „prima zi”, în cadrul căreia sunt ilustrate imaginile laureaților la disciplinele sportive la care țara noastră a avut participanți. Nouă medalii – trei de aur, patru de argint și două de bronz – alcătuiesc „recolta” cu care s-au întors acasă sportivii români participanți la Jocurile Olimpice de Vară Paris 2024, desfășurate în perioada 26 iulie – 11 august 2024. Sporturile la care au obținut…

Mai mult...

Asociația „Sălăjenii contează” donează rechizite pentru copiii din familii defavorizate

Abandonul școlar este un fenomen îngrijorător, care fură viitorul copiilor proveniți din medii vulnerabile. Lipsa de resurse a părinților împinge unele familii la gestul extrem de retragerea celor mici din sistemul de învățământ. Această situație, replicată în multe comunități cu venituri modeste, este un adevărat pericol pentru societate, în ansamblu. Adică: o bombă socială cu ceas, care va exploda când generația copiilor de azi va ajunge la maturitate. Asociația „Sălăjenii contează” se implică în efortul comun de la nivelulcomunităților de a reduce abandonul școlar în județ. Azi, acțiunile derulate în…

Mai mult...

RAFTUL CU CARTE: Evoluţia omului. Cum a modelat biologia umană istoria lumii

autor: Lewis Dartnell Noi, oamenii, suntem minuni ale evoluției. Abilitățile noastre excepționale au creat viața așa cum o știm. Creierul nostru este complex, corpurile noastre sunt un miracol tehnic, avem abilitatea de a transmite cunoștințe generațiilor viitoare. Însă suntem și profund imperfecți. Putem trăi doar la anumite temperaturi, corpurile noastre sunt vulnerabile în fața microorganismelor și a altor paraziți, avem nevoie constant de somn, de nutrienți și de apă. Toate aceste trăsături ne-au făcut să ne alegem medii favorabile în care să ne stabilim, limitându-ne libertatea de mișcare, și au…

Mai mult...

Locuri de muncă 30.8.2024

*** CLIO GROUP angajează contabil-economist. Telefon 0360 960 sau 0745 029 719. *** SC DRUM INSERV SRL ZALĂU angajează următoarele categorii de personal: Ingineri cantităţi/devize; Inginer topograf; Inginer cfdp; Operatori, electromecanici staţie asfalt, staţie betoane; Mecanici auto, mecanici întreţinere; Electrician auto; Deservenţi utilaje: buldoexcavator, excavator cu şenile, excavator pe roţi, volă, autogreder; Se oferă salariu atractiv! Dacă vrei să contribui la dezvoltarea infrastructurii rutiere a judeţului Sălaj, te aşteptăm în echipa noastră! Relaţii suplimentare la numerele de telefon: 0260/661545, 0752122609 şi pe adresa de mail office@druminserv.ro. CV-urile le aşteptăm la…

Mai mult...

Vor intra în vigoare noile prețuri la apă

Compania de Apă Someș S.A. anunță că noile prețuri/tarife pentru care s-a comunicat intenția de ajustare în cursul lunii August, vor intra în vigoare de la 1 Septembrie 2024, după cum urmează: Preț apă potabilă: 6,16 lei/mc inclusiv TVA (9%) Tarif canalizare-epurare:  6,53 lei/mc inclusiv TVA (9%) Rațiunea necesității de ajustare a prețurilor/tarifelor rezidă în nevoia respectării Planului anual de evoluție a tarifelor la apă și canalizare (strategiei tarifare) în perioada 2024-2028, conform hotărârii nr. 28/09.08.2024 a Asociației Regionale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Bazinul Hidrografic Someș-Tisa, precum și în nevoia…

Mai mult...

Calendar istoric al judeţului Sălaj: 30 august

1938: se naşte Iuliu Suciu – profesor, filolog, primul primar postdecembrist al Zalăului S-a întâmplat în 30 august 1265 – Prima menţiune documentară a Hunedoarei. 1698 – A apărut la Iaşi prima scriere filozofică românească: Divanul, sau gâlceava înţeleptului cu lumea sau giudeţul sufletului cu trupul de Dimitrie Cantemir. 1913 – S-a născut Vlad Voiculescu, medic neurolog, membru al Academiei Române, membru al Societăţii Britanice Regale de Medicină (m.22.02.2001). CALENDAR CREŞTIN: • Ortodox: Ss. ierarhi Alexandru, Ioan şi Pavel cel Nou, patriarhii Constantinopolului • Greco-catolic: Sf. Alexandru († 336); Sf. Ioan († 577); Sf. Pavel cel Nou († 784),…

Mai mult...

În Sălaj, măsuri sporite de securitate în apropierea unităților de învățământ

Inspectorul-șef al Inspectoratului Județean de Poliție Sălaj, comisarul-șef de poliție Marius Stupar, a declarat că au fost luate măsuri suplimentare de securitate pe fondul apropierii noului an școlar, iar în apropierea unităților de învățământ vor fi mobilizate forțe suplimentare de poliție și jandarmi, dar și ale structuri de securitate, totul din dorința de a descuraja încălcarea legii. Se dorește ca prezența oamenilor legii în apropierea unităților de învățământ să descurajeze infractorii, hoții, agresorii și orice fel de încălcare a legii.

Mai mult...

Informații false privind APIA

Având în vedere informațiile eronate lansate în spațiul public prin care se induce ideea că „fermierii riscă să piardă subvențiile de la APIA fiindcă nu știu să folosească internetul și nu dețin telefoane performante”, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură face precizări cu privire la acțiunea de monitoring la care se face referire în articolele apărute, astfel: Începând cu anul de cerere 2023, APIA are obligația să instituie un sistem de monitorizare (checks by monitoring) a suprafețelor așa cum prevede Regulamentul de punere în aplicare nr. 1173/2022 de stabilire…

Mai mult...

13 unități de învățământ sălăjene nu au autorizație sanitară

Pregătirile pentru începerea noului an școlar au fost analizate astăzi în cadrul ședinței Colegiului Prefectural. Prezent la eveniment, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Sălaj, profesorul Gheorghe Bancea, a declarat că nu vor fi probleme și că noul an de învățământ va începe în condiții bune, firești. Potrivit lui Gheorghe Bancea, 13 școli și grădinițe nu au încă autorizație sanitară din cauza necesității unor lucrări de reabilitare a infrastructurii, pe fondul lipsei apei potabile curente, pentru că au grupuri sanitare necorespunzătoare, iar canalizarea lipsește. Coordonatorul învățământului sălăjean a dat asigurări…

Mai mult...

Dacia Bigster, noua senzație pe piața auto

SUV-ul Dacia Bigster, cel mai mare și mai scump model al mărcii românești construit vreodată, va debuta public la Paris, dar startul producției nu va avea loc în acest an, ceea ce înseamnă că modelul nu va contribui la rezultatele uzinei din Mioveni în 2024, se arată într-u material Profit.ro. Noul SUV, care va duce marca Dacia pentru prima dată nu doar la lungimi de peste 4,60 metri, ci și la prețuri de peste 30.000 de euro, va avea premiera pe 14 octombrie, la Paris, în prima zi a salonului…

Mai mult...

Nouă sălăjeni au ajuns la spital din cauza drogurilor

Drogurile au ajuns un fenomen și în Sălaj, iar consumul de substanțe interzise este greu de cuantificat în cifre, a declarat directorul Direcției de Sănătate Publică Sălaj, Ligia Marincaș. Oficialul instituției a declarat în cadrul ședinței Colegiului Prefectural de azi că în primele șase luni din acest an, nouă sălăjeni au ajuns la spital din cauza drogurilor. Anul trecut, 13 persoane au fost preluate de medici din cauza consumului de droguri. Bine, numărul sălăjenilor ajunși în spital pe fondul consumului de droguri ar putea fi mult mai mare având în…

Mai mult...

Bacalaureat, sesiunea de toamnă: 30% dintre candidați au promovat

Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar Județean Sălaj au publicat, în data de 30 august, rezultatele finale (după soluționarea contestațiilor) la probele Examenului Național de Bacalaureat, sesiunea august 2024. Rezultatele au fost afișate și în Centrele de Examen, prin anonimizarea numelui și a prenumelui candidaților, în concordanță cu prevederile art. 5 și ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor – RGPD/GDPR). În județul…

Mai mult...

Peste 15.000 de contribuabili au fost notificați de ANAF pentru că au depus declarații incorecte sau incomplete

Raportarea SAF-T în România, obligatorie din anul 2022 pentru contribuabilii mari și din anul 2023 pentru contribuabilii mijlocii, rămâne o provocare pentru mediul de afaceri, prin complexitatea fișierului standard de control (D406), care cuprinde o serie de informații ce trebuie raportate de către contribuabili. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a demarat în data de 20 august 2024 o campanie amplă de verificare a companiilor care nu au depus sau au depus parțial sau incorect declarația SAF-T (D406) și a transmis 15.023 de notificări ce vizează contribuabili mari și mijlocii.…

Mai mult...