Fonduri europene de 2,2 miliarde euro pentru educaţie

Educaţia autohtonă primeşte o nouă „injecţie” cu optimism sub forma unor fonduri europene. Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat că ţara noastră va putea beneficia de încă 2,2 miliarde de euro pentru educaţie şi formare profesională, din fonduri europene, prin Programul Operaţional Educaţie şi Ocupare. Potrivit ministrului: „”Buget record pentru educaţie şi formare în România! Astăzi am primit o veste excelentă: ţara noastră va putea beneficia de încă 2,2 miliarde de euro pentru educaţie şi formare profesională, din fonduri europene, prin Programul Operaţional Educaţie şi Ocupare!”. Potrivit ministrului Educaţiei, această…

Mai mult...

Celulele stem pot regenera inima după un atac de cord

Inimile sensibile au o nouă şansă. Un nou studiu, condus de cercetători de la Arizona State University în colaborare cu Mayo Clinic, promite să revoluţioneze tratamentul pacienţilor care au suferit un atac de cord. Proiectul, finanţat cu 2,7 milioane de dolari de la National Institutes of Health (NIH), explorează cum ingineria celulară şi regenerarea ţesuturilor pot facilita recuperarea inimii după un eveniment cardiac major. Atacul de cord afectează grav muşchiul cardiac din ventriculul stâng, responsabil pentru pomparea sângelui în întregul corp. Deteriorarea acestui muşchi pune o presiune suplimentară pe restul…

Mai mult...

Dileme şi nedumeriri cotidiene sau de veghe în lumea de azi (V)

Motto: „Oamenii care au dileme sau nedumeriri sunt cei care fac ca lumea să progreseze.” (Autorul) • Instituțiile statului sunt pline de angajați. Când se întâmplă vreun rău în domeniul în care ei răspund, nu se găsește nici un vinovat. Abia după aceea se stabilesc măsuri și responsabilități. Dilema este – de ce înainte nu s-a putut, iar apoi da? Nepăsare, indolență, incompetență, superficialitate, ori și aici se aplică principiul românesc: se poate, e bine și așa! De ce ar trebui altfel? Un alt motiv pentru care românii preferă să…

Mai mult...

Ministrul Mediului anunţă lansarea programului Rabla pentru tractoare

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunţat că va fi lansat programul Rabla pentru tractoare, iar bugetul alocat este de 500 de milioane de lei, relatează News.ro. Mircea Fechet a declarat, într-o conferinţă de presă, că acest program îşi propune să îi sprijine pe producătorii agricoli. „E vorba de un program pilot pentru că nu am mai finanţat până astăzi tractoare sau maşini agricole autopropulsate însă ne propunem prin acest program să sprijinim producătorii agricoli care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei agricole primare pentru achiziţionarea de tractoare şi maşini agricole…

Mai mult...

SCM Zalău începe campionatul la Satu Mare

Eliminată prematur din Cupa României, SCM Zalău va da totul pentru campionat, acolo unde speră, într-un final, să obțină mult așteptata promovare în Liga a II-a. Cu un lot mult schimbat față de sezonul trecut, dar cu aceeași conducere tehnică, SCM Zalău începe ediția 2024 – 2025 a Ligii a III-a pe terenul celor de la CSM Olimpia Satu Mare, formație pe care a învins-o în urmă cu ceva vreme în turul doi al Cupei României. Zălăuanii s-au impus cu 4 – 0 pe terenul sătmărenilor. Echipa zălăuană a fost…

Mai mult...

Locuri de muncă 29.8.2024

*** CLIO GROUP angajează contabil-economist. Telefon 0360 960 sau 0745 029 719. *** SC DRUM INSERV SRL ZALĂU angajează următoarele categorii de personal: Ingineri cantităţi/devize; Inginer topograf; Inginer cfdp; Operatori, electromecanici staţie asfalt, staţie betoane; Mecanici auto, mecanici întreţinere; Electrician auto; Deservenţi utilaje: buldoexcavator, excavator cu şenile, excavator pe roţi, volă, autogreder; Se oferă salariu atractiv! Dacă vrei să contribui la dezvoltarea infrastructurii rutiere a judeţului Sălaj, te aşteptăm în echipa noastră! Relaţii suplimentare la numerele de telefon: 0260/661545, 0752122609 şi pe adresa de mail office@druminserv.ro. CV-urile le aşteptăm la…

Mai mult...

Pelerinii șimleuani au ajuns la Memorialul Victimelor Comunismului din Sighetu Marmației

Azi au ajuns la Memorialul Victimelor Comunismului din Sighetu Marmației tinerii pelerini care au pornit pe jos în data de 22 august din Șimleul Silvaniei. Pelerinajul, ajuns în acest an la cea de- a XXV-a ediție, a fost organizat de Episcopia Greco-Catolică de Oradea în memoria episcopilor uniţi decedaţi în închisoarea de la Sighet și a fost coordonat de preoții Florian Gui și  Mihai Fechetă, cu binecuvântarea Preasfințitului Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea. Este singurul pelerinaj din țară închinat jertfei martirilor care au murit și au suferit în închisorile…

Mai mult...

Jandarmeria Sălaj a pregătit măsuri sporite de siguranță la competițiile sportive

Din fericire, comunicarea Jandarmeriei Sălaj cu susținătorii echipelor locale de fotbal, handbal și volei și măsurile luate în ultimii ani au dat rezultate. În primele șapte luni din acest an, cazurile de agresiune verbală sau fizică, înjurăturile, amenințările sau alte fapte de natură să aducă atingere liniștii și ordinii publice au fost mai puține. Desigur, în anii precedenți au fost aplicate amenzi, unii susținători au primit interdicții de a intra în tribune, în săli și tribune tocmai din cauza comportamentului anormal. Inspectorul șef al Inspectoratului Județean de Jandarmi Sălaj, colonelul…

Mai mult...

Trei elevi excepționali de la CNS, premiați de cunoscutul medic sălăjean Florian Neaga

Roland Petrean, Alice Ilieșiu și Caleb Opriș, elevi în cadrul Colegiului Național „Silvania” Zalău, sunt modele pentru colegii lor și pentru generațiile viitoare, iar deputatul Florian Neaga i-a vizitat la școală, pentru a le mulțumi și pentru a-i răsplăti. „Recunoașterea și promovarea realizărilor lor deosebite este importantă atât pentru a-i încuraja și a le confirma că au ales un drum corect în viațã, în care vor avea parte de apreciere și de validare, cât și pentru a inspira și motiva alți tineri să își urmeze pasiunea și să își atingă…

Mai mult...

Calendar istoric al judeţului Sălaj: 29 august

1994: se deschide Mănăstirea de la Bic S-a întâmplat în 29 august 1619 – S-a născut Baptiste Colbert, om politic ce a deţinut mai multe funcţii în timpul regelui Ludovic al XIV-lea, printre care şi aceea de controlor general al finanţelor ; datorită politicii fiscale aplicate, a reuşit să consolideze puterea economică a Franţei, astfel încât, datorită lui, regele a devenit unul dintre cei mai puternici monarhi (m.06.10.1683). 1868 – A murit chimistul german Christian Friedrich Schonbein, descoperitorul ozonului. 1881 – S–a născut maghiar Imre (Emerich) Kalman (m.30.10.1953). 1924 – S-a născut Dinah (Ruth Lee Jones) Washington, cântăreaţă…

Mai mult...

Restricții de circulație între Sălaj și Maramureș

În această săptămână au început lucrările de întreținere periodică pe timp de vară, straturi bituminoase foarte subțiri executate la rece pe drumul național 1C, km 104+000 – km 114+000, între localitățile Perii Vadului (Sălaj) și Mesteacăn (Maramureș). Lucrările se vor realiza pe sectoare de 1.500 de metri, circulația se va desfășura alternativ, pe un singur fir, dirijată. Pe sectoarele cu trei benzi de circulație, traficul rutier se va desfășura simultan în ambele sensuri. Durata contractului este de două luni. Conducătorii auto sunt îndemnați să respecte restricţia de circulaţie instituită şi…

Mai mult...

Viața muzicală în Sălaj

În colecţia „Memoria” a Editurii „Caiete Silvane”, a apărut, cu sprijinul Consiliului Județean Sălaj și al Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, volumul semnat de Ioan Mureşan, „Viaţa muzicală în Sălaj. Momente şi stadii evolutive”. „Lucrarea a fost concepută în perioada 1980-1982, sub egida Conservatorului de Muzică «Gheorghe Dima» din Cluj-Napoca, Facultatea de Muzică, Compoziţie Muzicală, Muzicologie, conducător ştiinţific fiind prof. dr. Romeo Ghircoiaşiu. Ulterior, în cadrul lucrării, au fost inserate activităţile Reuniunii Corale «Camerata Academica Porolissensis» din Zalău şi ale grupului vocal-instrumental de muzică uşoară «Silvana» al…

Mai mult...