Ministerul Finanţelor renunţă la declararea anuală a estimatului pentru veniturile din alte surse decât salariile

Declaraţia Unică actuală urmează să fie înlocuită cu o Declaraţie Unică Inteligentă/Digitală, anul 2025 urmând să fie unul de tranziţie între cele două sisteme de declarare. Noua declaraţie va fi una precompletată şi cu calcule deja făcute, în baza informaţiilor pe care documentul le va extrage, în cazul fiecărui contribuabil, din toate modulele şi bazele de date ale ANAF, cum ar fi e-Factură, e-TVA, e-Transport, anunţă ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, relatează News.ro. De asemenea, urmează să se renunţe la mecanismul de estimare a venitului. Proiectul se află încă în lucru,…

Mai mult...

Klaus Iohannis a promulgat legea care plafonează dobânzile practicate de IFN-uri

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea privind protecţia consumatorilor care se referă la plafonarea dobânzilor anuale efective la instituţiile financiare nebancare şi la limitarea creanţelor pe care le solicită recuperatorii, informează Agerpres. Legea a fost adoptată de Camera Deputaţilor pe 26 martie în calitate de for decizional. Deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Uniunii Salvaţi România şi deputaţi neafiliaţi au contestat la CCR acest act normativ. Pe 11 iulie, CCR a respins, cu unanimitate de voturi, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate formulată şi a constatat că dispoziţiile Legii privind protecţia…

Mai mult...

Dileme şi nedumeriri (III)

MOTTO: “Dilemele și nedumiririle sunt două forme de a personaliza lumea în care trăim.” (Octavian Guțu) • Am câteva nedumeriri dureroase contemporane. De ce uităm că un popor care-și uită tradițiile, se uită pe sine. De ce? Tadițiile sunt componentă esențială a specificului national, unul din factorii ce dau identitate unui popor. Sunt unele obiceiuri vechi de-o mare frumusețe, dar și foarte sugestive. Voi enumera doar câteva dintre ele: obiceiul de a saluta concetățenii, adică de a le spune binețe în lumea satului, chiar dacă nu-l cunoști pe cel căruia…

Mai mult...

Eveniment cultural la Creaca: „Între tradiții și producători locali la Centrul Turistic Creaca”

Comuna Creaca va organiza ediția a III-a a unui eveniment cultural intitulat „Între tradiții și producători locali la Centrul Turistic Creaca”, organizat de Comuna Creaca și Consiliul Local, în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Țara Silvaniei”. Această zi va aduce împreună tineri, copii și adulți, oferindu-le o serie de activități menite să promoveze tradițiile, meșteșugurile și patrimoniul cultural. Evenimentul va avea loc în data de 18 august, între orele 12-18. Programul debutează cu atelierul pentru tineri „Reciclarea creativă”, susținut de profesoara Anca Turcu. Aceasta va oferi participanților ocazia să…

Mai mult...

Mandat european de arestare pentru un bărbat din Sălaj

Polițiștii din Sânmihaiu Almașului au pus în executare un mandat european de arestare emis de autoritățile din Austria, pe numele unui bărbat din localitatea Bogdana. Autoritățile din Austria au emis un mandat european de arestare în vederea participării la o procedură judiciară, în cadrul unui dosar penal în care acesta este cercetat pentru furt calificat pe teritoriul Austriei. Persoana a fost încarcerată, iar oamenii legii vor pune în aplicare măsurile legale care se impun față de bărbat.

Mai mult...

Bugetarii – două zile libere, privații – doar una

Inspectoratul Teritorial de Muncă Sălaj informează printr-un comunicat remis redacției că indiferent dacă lucrează în sistemul privat sau în cel public, salariații beneficiază de zi liberă în 15 august, când se sărbătoreşte Adormirea Maicii Domnului, aceasta fiind una din zilele de sărbătoare legală stabilite de Codul muncii. Aceste zile sunt prevăzute la art. 139 din Legea nr.53/2003- Codul muncii, iar angajatorul are obligația de a le acorda, fără a fi necesară o solicitare din partea salariaților. De asemenea, precizăm că angajații nu pot renunța la dreptul acordat prin lege. Codul muncii prevede…

Mai mult...

Ordin de protecție pentru un bărbat din Cormeniș

Polițiștii din Ileanda au fost sesizați în data de 11 august, la ora 13.37, de către un bărbat în vârstă de 53 de ani, din localitatea Cormenis, cu privire la faptul că, în urma consumului de alcool și a unui conflict care a izbucnit brusc, fiul acestuia, în vârstă de 29 de ani, l-a bătut. Polițiștii s-au deplasat la fața locului, iar față de bărbatul de 29 de ani a fost emis un ordin de protecție provizoriu, nefiindu-i montat un dispozitiv de monitorizare electronică, deoarece tatăl bărbatului a refuzat montarea…

Mai mult...

Peste 700 de sancțiuni aplicate de polițiști în cadrul acțiunii ROADPOL-SPEED

Poliția rutieră a fost la datorie toată săptămâna, în perioada 5-11 august, pentru prevenirea accidentelor rutiere produse de conducerea mașinilor cu viteză. Acțiunile au fost organizate sub coordonarea Direcției Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, în baza Planului de operațiuni Roadpol pentru anul 2024. Astfel, în această perioadă, au fost legitimate 382 de persoane, au fost verificate 368 de autovehicule, iar ca urmare a abaterilor în trafic, au fost aplicate 752 de sancțiuni cu amenzi în valoare de 247.842 de lei. Totodată, polițiștii au reținut 73 de permise…

Mai mult...

Cum poți rezilia contractul de telefonie înainte de termen

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) oferă o serie de informații privind drepturile și obligațiile pe care le aveți când doriți să reziliați un contract de telefonie. Înainte de a iniția procesul de încetare, este recomandat să consulți cu atenție contractul. Verificați perioada inițială a contractului, eventualele penalități pentru rezilierea anticipată, modalitățile de depunere a cererii de încetare (poștă, personal la un punct de lucru) și termenul în care furnizorul trebuie să proceseze solicitarea dumneavoastră. După expirarea perioadei inițiale a contractului, puteți, de regulă, să-l reziliați cu…

Mai mult...

Sălajul, printre județele cu cele mai mari alocații pentru copii în luna iunie

În luna iunie, Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială a achitat alocații de stat pentru copii în valoare de peste 1,23 miliarde de lei. Conform datelor centralizate de ANPIS, suma medie plătită fiecărui beneficiar a fost 335,84 lei. În total, 3.662.447 de copii au beneficiat de aceste alocații, majoritatea fiind din București, 373.958 de beneficiari, urmat de județele Iași cu 202.427 de beneficiari, apoi Suceava, 139.013, Constanța, 128.035 și Cluj, 125.745 de beneficiari. Pe de altă parte, județele cu cel mai mic număr de beneficiari au fost Tulcea, 33.707,…

Mai mult...

Peste 427.000 de participanți au trăit magia Untold în cele patru zile de festival

PESTE 20.000 DE ABONAMENTE AU FOST VÂNDUTE PENTRU UNTOLD X, EDIȚIA ANIVERSARĂ 2025 Ultima zi a călătoriei prin universul UNTOLD, ediția 2024, cea de-a patra zi de festival, a fost trăită cu un entuziasm imens de peste 100.000 de fani veniți din toată lumea pentru a celebra dragostea pentru muzică, libertatea, toleranța și prietenia, alături de cei mai apreciați artiști naționali și internaționali. În cele patru zile de festival, peste 427.000 de participanți din întreaga lume au trăit magia UNTOLD. Mainstage-ul UNTOLD și-a deschis porțile pentru cea de-a patra zi…

Mai mult...

Calendar istoric al judeţului Sălaj: 12 august

1924: Ministerul Instrucţiunii aprobă înfiinţarea unui Gimnaziu Românesc de Stat la Zalău S-a întâmplat în 12 august 1684 – A murit Nicolo Amati, constructor italian de viori, profesor al renumitului meşter de viori Antonio Stradivarius (n.03.09.1596). 1827 – A murit William Blake, pictor, gravor, poet reprezentativ pentru prima generaţie a creaţiei lirice romantice engleze (“Cântecele inocenţei”, “Schiţe poetice”) (n.28.11.1757). 1848 – A murit inginerul britanic George Stephenson, inventatorul locomotovei cu aburi (n.09.06.1781). 1865 – S-a născut Ferdinand Victor Adalbert Meinrad De Hohenzolern – Sigmaringen, rege al României (1914-1927), membru de…

Mai mult...

De-a râsu’ – plânsu’. Supercupa Sălajului nu s-a mai disputat

Programată pentru sâmbătă, 10 august 2024, pe Stadionul Orăşenesc din Jibou, Supercupa Sălajului nu s-a mai desfăşurat, astfel că Asociaţia Judeţeană de Fotbal nu a putut oferi trofeul niciuneia dintre echipele calificate în supercupă. CS Barcău Nuşfalău – câştigătoarea Ligii a IV-a şi Someşul Someş Odorhei – câştigătoarea fazei judeţene a Cupei României urmau să se dueleze pentru trofeul Supercupei Sălajului, însă, cu câteva zile înainte, campioana Sălajului a trimis o înştiinţare către AJF Sălaj, prin care a anunţat că nu se mai prezintă la meci. „Cei de la CS…

Mai mult...