Dileme sau nedumeriri cotidiene (I)

Motto: „Un om care are dileme sau nedumeriri, nu se plictisește niciodată.” (Octav Dângeanu) Preludiu sau text de escortă Când am început să scriu, am inventariat gândurile nebotezate, adică pe care încă nu mi le-a validat viața. Apoi, având o experiență oarecare de viață, am adunat în volum gânduri botezate. Peste ani, mi-am adunat gândurile prețuitoare pentru cei pe care i-am cunoscut în viață și ale căror realizări erau demne de a fi cunoscute le-am trimis în lume sub forma unor dedicații prețuitore, pentru ca aceștia să le cunoască. Acum,…

Mai mult...

Vindea droguri la festivaluri în Sălaj

La data de 6 august, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca – Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Sălaj, sub supravegherea unui procuror din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Sălaj au efectuat o percheziție domiciliară, în județul Cluj, în vederea documentării și probării întregii activități infracționale a unui bărbat, urmărit național, cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de droguri de risc și mare risc, în formă continuată. Din actele de urmărire penală efectuate a rezultat că, în perioada iulie…

Mai mult...

Gheorghe Tadici, premiat la Buzău pentru întreaga activitate

Moment special pentru Gheorghe Tadici în cadrul „Memorialului Romeo Ilie”, desfăşurat la finalul săptămânii trecute, la Buzău. În cadrul evenimentului la care au participat Gloria Buzău, HC Zalău, Corona Braşov şi Rapid Bucureşti, primarul Buzăului, Constantin Toma, l-a premiat pe managerul clubului zălăuan pentru întreaga activitate, în vara acestui an împlinindu-se cinci decenii de când Gheorghe Tadici şi-a început cariera de antrenor. „M-a surprins gestul primarului din Buzău, cu atât mai mult cu cât a fost înaintea unui meci în care nu am jucat noi, ci Gloria Buzău cu Rapid.…

Mai mult...

Ăsta da primar! S-a făcut cetățean de onoare

În cadrul unei ceremonii desfășurate recent, preotul Vasile Rus și inginerul Cheșeli Ioan, primarul comunei, au primit titlul de „Cetățean de onoare al comunei Cristolț” din partea Consiliului Local Cristolț, în semn de recunoaștere pentru contribuțiile lor la dezvoltarea comunității. Evenimentul devine puțin hazliu deoarece Primarul comunei, Cheșeli Ioan, s-a autoproclamat „cetățean de onoare”. Ei bine, localnicii îi felicită pe ambii pentru toate realizările și reușitele lor în compania unei comunități frumoase.

Mai mult...

Modificări importante pentru pescari

Extragem pentru cei interesați câteva prevederi din Legea 176/2024. Amenda aplicată pentru braconaj era cuprinsă între 300 și 600 de lei, însa, potrivit noii legi, suma a crescut și este cuprinsa între 1.000 și 1.500 de lei. De asemenea s-a mărit și amenda pentru pescuit în perioada de prohibiție, aceasta fiind cuprinsă între 6.000 și 10.000 de lei. Persoanele care practică pescuitul recreativ pot ajunge după gratii dacă produc, importă, comercializează, dețin sau folosesc neautorizat năvoade precum și alte tipuri de unelte de pescuit comercial. Legea 176/2024 reglementează protecția, conservarea,…

Mai mult...

Google lansează un nou dispozitiv de streaming

După mulţi ani, Google renunţă la stick-ul de streaming Chromecast, pe care îl înlocuieşte cu noul Google TV Streamer, informează news.ro. Cu TV Streamer, Google schimbă paradigma şi trece de la un dispozitiv mic, care atârna de un fir conectat la televizor, cum era Chromecast, la unul care poate fi pus pe masă, lângă televizor. Dincolo de format, Google TV Streamer vine şi cu un set actualizat de specificaţii hardware, care include un chipset şi o conexiune de reţea mai rapide. Conform producătorului, noul dispozitiv are un procesor cu 22%…

Mai mult...

Calendar istoric al judeţului Sălaj: 7 august

1730: are loc târnosirea Bisericii „Sfântul Nicolae” din Păuşa   S-a întâmplat în 7 august 1848 – S-a născut Ieronim G. Bariţiu, publicist şi traducător (m.06.03.1899). 1858 – Semnarea Convenţiei de la Paris, care prevedea că cele două ţări române se vor numi Principatele Unite ale Moldovei şi Ţării Româneşti, fiecare cu domnitor, guvern şi adunare legiuitoare proprii. 1864 – A luat fiinţă Primăria oraşului Bucureşti. Primul primar ales a fost Barbu Vlădoianu (7/19). 1866 – A început construcţia căii ferate Bucureşti-Giurgiu, primul drum de fier din România. 1911 – A murit Badea Cîrţan, ţăran român, cel care a călătorit…

Mai mult...

Noi măsuri disciplinare pentru elevi, incluse în Statutul Elevului

Începând cu toamna anului școlar 2024-2025, elevii vor putea fi sancționați cu retragerea temporară sau pe durata întregului an școlar a burselor, conform noului Statut al Elevului. Documentul a fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial, după cum a anunțat Ministerul Educației. Noul Statut al Elevului, actualizat conform Legii 198/2023, prevede mai multe sancțiuni disciplinare pentru elevi, printre care: observație individuală sau mustrare scrisă, retragerea temporară sau pe durata întregului an școlar a burselor de care beneficiază elevul, mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeași unitate de învățământ, suspendarea…

Mai mult...

Noi reguli pentru cei ce închiriază locuințe în regim hotelier

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) și-a propus în acest an, la presiunea patronatelor hoteliere, să impună reguli noi și stricte pentru locuințele care sunt scoase la închiriere în regim hotelier pe platforme precum AirBnb, Booking și altele. Ministrul Radu Oprea a anunțat că specialiștii MEAT lucrează la un set de propuneri legislative pentru combaterea fenomenului închirierii pe platforme online a structurilor de cazare neclasificate. Anunțul ministrului Economiei a fost făcut după o întâlnire cu reprezentanţi ai Consiliului Consultativ al Turismului. „O preocupare pentru hotelieri este combaterea fenomenului închirierii pe…

Mai mult...

În luna august, Stațiunea Tășnad are pregătite evenimente ce o fac să concureze cu resorturile din destinațiile exotice

Stațiunea Turistică Tășnad din județul Satu Mare nu mai e de mult o variantă de rezervă pentru cei care nu reușesc să ajungă în concediu în destinații mai renumite ci a intrat pe lista scurtă de opțiuni pentru o bună parte a locuitorilor din județele din nord-vestul României, datorită serviciilor oferite. Dezvoltarea ștrandului este vizibilă cu ochiul liber, de la un an la altul iar la toate acestea se adaugă evenimentele organizate, care aduc un plus de distracție celor cazați la Tășnad. Luna august e plină de distracție Unitățile de…

Mai mult...

Meșterul Csibi Csaba a câștigat premiul „Ion Diaconu” la Cucuteni 5000

Într-un eveniment de referință pentru meșteșugurile tradiționale românești, meșterul olar sălăjean Jozsef Csaba Csibi a fost onorat cu cea mai înaltă distincție, Premiul „Ion Diaconu”, la prestigiosul târg de ceramică tradițională Cucuteni 5000, ediția a XLI-a. Această recunoaștere subliniază excelența în arta olăritului și devotamentul față de conservarea tradițiilor străvechi. Csaba Csibi, cunoscut pentru măiestria sa, a impresionat juriul cu creațiile sale rafinate, care îmbină tehnici cu un stil unic. Premiul „Ion Diaconu” evidențiază contribuția artistului la păstrarea și promovarea valorilor culturale. Târgul de ceramică tradițională Cucuteni 5000, cunoscut pentru…

Mai mult...