Mai multe note peste 7 după contestații la Titularizare

Rezultatele după contestații, obținute de cadrele didactice care au susținut, în data de 17 iulie, proba scrisă din cadrul Concursului național pentru ocuparea posturilor didactice în învățământul preuniversitar, sesiunea 2024, au fost publicate de către Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar Județean Sălaj în data de 31 iulie. La nivelul județului Sălaj, dintre cei 481 de candidați, unul a avut lucrarea anulată. Au rămas 480 de candidați dintre care, inițial, 191 au obținut note între 7 și 9.90, adică un procent de 39,79%. Dintre cei 481 de candidați, 117 au depus…

Mai mult...

APIA anunță termenul limită pentru vizarea carnetelor de rentă viageră

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură reamintește că termenul limită până la care rentierii agricoli pot transmite documentele specifice privind acordarea rentei viagere agricolă este data de 2 septembrie. Pentru obținerea sumei de bani reprezentând renta viageră agricolă aferentă anului 2023, rentierii vor solicita viza anuală, fie prin prezența fizică la sediile Centrelor Județene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicații sau poștă. Pentru vizarea electronică, rentierii vor transmite documentele necesare acordării vizei pe adresa de e-mail a centrului APIA pe raza căruia figurează cu domiciliul și vor contacta…

Mai mult...

Semestrul I financiar

• 1 ianuarie – Intră în vigoare facturarea electronică obligatorie pentru toate tranzacţiile efectuate între persoanele impozabile stabilite pe teritoriul ţării. Măsura este aplicabilă până la 31 decembrie 2026. • 11 ianuarie – Comisia Europeană aprobă o schemă de ajutoare de stat notificată de România în valoare de 126 de milioane de euro pentru sprijinirea investiţiilor în porturile care se confruntă cu o creştere a fluxurilor comerciale ca urmare a războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei. • 18 ianuarie – Obligaţiunile emise de Consiliul Judeţean Cluj debutează la Bursa de Valori Bucureşti. Emisiunea…

Mai mult...

Spectacol stelar în noaptea Perseidelor

În anul 2023, cerul României a fost martor unor spectacole stelare deosebite, iar anul 2024 promite să aducă și mai multe evenimente astronomice fascinante. Printre acestea, ploaia de stele Perseide, cunoscută și sub numele de „ploaia de stele căzătoare din august”, se va desfășura din nou, oferind observatorilor o oportunitate deosebită de a admira acest fenomen spectaculos. Perseidele sunt una dintre cele mai cunoscute și apreciate ploi de meteori, care se manifestă anual în perioada 17 iulie – 24 august, cu un vârf în jurul datei de 12 august. Fenomenul…

Mai mult...

Sălajul, tot fără apă

Din cauza suprasolicitării sistemului de alimentare cu apă și utilizarea ei în alte scopuri decât cele casnice precum grădinărit, sere, zootehnie și altele, Compania de Apă Somes va institui temporar, pe perioada caniculei și a secetei un program de furnizare al apei potabile în județul Sălaj după cum urmează: în localitățile Ileanda și Bizușa se va furniza apă zilnic între orele 7-22 în localitățile Românași, Chichișa, Poarta Sălajului și Romita, se va furniza apă potabilă zilnic între orele 7-21 în localitățile Gâlgău și Poiana Blenchii se furnizează apă alternativ, o…

Mai mult...

Produse tradiționale sălăjene, prezentate la Guruslău

Sălăjenii sunt invitați să descopere meșteșugurile tradiționale și produsele locale la „Guruslău 2024”, duminică, 4 august. În zona amenajată cu sprijinul Asociației „Țara Silvaniei”, cei prezenți vor putea cumpăra direct de la producătorii sălăjeni: lavandă și produse din lavandă, accesorii și bijuterii realizate manual, clopuri, miere și produse apicole, brânzeturi din lapte de capră, suveniruri personalizate și sculpturi în lemn. Manifestările vor începe în jurul orei 15, iar ceremoniile vor avea loc  pe dealul Guruslăului, la monumentul lui Mihai Viteazul.

Mai mult...

Calendar istoric al judeţului Sălaj: 31 iulie

1936: se înfiinţează Camera de Comerţ şi Industrie a judeţului Sălaj S-a întâmplat în 31 iulie 1431 – Prima atestare internă a oraşului Piatra Neamţ. 1782 – Caragea Vodă a înfiinţat cel dintîi paşaport, “Păsuşul”, pentru a putea călători în alte ţări. 1784 – A murit filosoful, prozatorul, dramaturgul şi criticul de artă francez Denis Diderot, personalitate de prim plan a culturii franceze din epoca Luminilor, principalul iniţiator şi redactor al Enciclopediei franceze („Jacques fatalistul”, „Călugăriţa”, „Paradox despre actorul de comedie”, „Visul lui d`Alembert”) (n.05.10.1713). 1827 – S–a produs cel mai cumplit incendiu la Iaşi. O treime a…

Mai mult...

Conducea un ATV neînmatriculat

În localitatea Ban, polițiștii din Crasna au oprit în trafic o femeie în vârstă de 27 de ani, din localitatea Mal. Evenimentul s-a petrecut în data de 30 iulie, persoana aflându-se pe un ATV, iar în urma verificărilor realizate de autorități, s-a constatat că femeia nu deținea permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule. Polițiștii din Crasna au întocmit un dosar de cercetare penală pentru conducerea unui vehicul fără a deține permis de conducere.

Mai mult...

HC Zalău începe seria turneelor de verificare

Revenită din stagiul de pregătire de la Cheile Grădiştei la finalul săptămânii trecute, HC Zalău începe în această săptămână seria turneelor de verificare, în vederea pregătirii noului sezon al Ligii Naţionale. Echipa pregătită de Gheorghe Tadici va evolua la prima ediţie a Memorialului „Romeo Ilie”, cel care a fost un om extrem de important pentru handbalul buzoian şi pentru clubul Gloria Buzău, unde a fost şi antrenor. Turneul organizat de Asociaţia Judeţeană de Handbal Buzău, în colaborare cu clubul Gloria Buzău, va debuta vineri, 2 august şi se va încheia…

Mai mult...

„aceste lucruri care nu se schimbă niciodată”: un vernisaj dedicat artei

Galeria Moara cu Imagini din Zalău, situată pe strada Morii nr. 1/A, va inaugura în data de 31 iulie 2024 expoziția „aceste lucruri care nu se vor schimba niciodată”, un duo show ce reunește lucrările artiștilor Liviu Bulea și Alexandra Mureșan. Vernisajul va avea loc la ora 19, iar expoziția va fi deschisă vizitatorilor până în data de 12 august, conform următorului program: marți, miercuri și joi, între orele 18-21, și vineri și sâmbătă, între 20-23.30. Expoziția „aceste lucruri care nu se vor schimba niciodată” reunește două perspective artistice distincte,…

Mai mult...

Profesorul Dan Sava, la conducerea Palatului Copiilor din Zalău

Palatul Copiilor din Zalău are o nouă conducere. Zilele trecute, funcția de director a fost preluată temporar de profesorul Dan Sava. Întâmplarea face să îl cunosc. Este un dascăl implicat, pasionat de munca sa, iar ca dovadă sunt rezultatele deosebite obținute de elevii săi la competițiile naționale și internaționale. Dan este profesor de instrumente muzicale și canto, iar în urmă cu câțiva ani a mai fost directorul acestei instituții de învățământ. Pentru cei care nu știu, Palatul Copiilor Zalău este cea mai reprezentativă dintre instituţiile de educaţie nonformală din judeţul…

Mai mult...

Stropiri la vița-de-vie

Pentru prevenirea si combaterea organismelor daunatoare: PLASMOPARA VITICOLA (mana vitei de vie), UNCINULA NECATOR (fainarea), BOTRYTIS CINEREA (putregaiul cenusiu). PLASMOPARA VITICOLA (mana vitei de vie) – ciuperca ierneaza sub forma de oospori. In primavara oosporii germineaza la suprafata solului imbibat cu apa si la temperaturi de peste 10ºC, optimul fiind de 22-23ºC, formandu-se macroconidiile. In timpul ploilor, zoosporii eliminati din macroconidii, care plutesc in baltoacele din jurul butucilor sunt proiectati pe partea inferioara a frunzelor, produc filamente de infectie si patrund in tesuturile platei gazda prin osteolul stomatelor, avand loc…

Mai mult...