Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, săptămâna trecută, o creştere medie de 19% a tarifelor reglementate de distribuţie a gazelor naturale aplicabile consumatorilor de gaze naturale beneficiari ai serviciului de distribuţie, care reprezintă aproximativ 10 lei/MWh distribuit, informează Agerpres. Majorarea se aplică din 1 iulie. Conform unui comunicat al ANRE, modificarea tarifelor este determinată de trei factori principali: creşterea costurilor serviciului de distribuţie gaze naturale cu inflaţia prognozată a anului 2024 de 4,6%, creşterea costurilor de capital în urma realizării în anul 2023 a unui volum…
Mai mult...Zi: 2 iulie 2024
Premiile Uniunii Scriitorilor din România, 2023
În 31 mai 2024, la Teatrul Național din București a avut loc Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din România pentru anul editorial 2023. Amfitrionul galei a fost președintele interimar al Uniunii Scriitorilor din România, Varujan Vosganian. Juriul, alcătuit din Angelo Mitchievici (președinte), Gheorghe Glodeanu, Andrea H. Hedeș, Mircea Mihăieș, Vasile Spiridon, Peter Sragher, Răzvan Voncu (membri), a stabilit următoarele premii pentru cărțile publicate anul trecut. La poezie, Ion Mureșan a fost marele câștigător pentru volumul „Introducere în poezie”. Alături de el au mai fost nominalizați. Ioana Nicolae, Nicolae Coande, Nicolae Tzone…
Mai mult...Prezența ridicată la proba obligatorie: matematică și istorie
În data de 2 iulie s-a desfășurat proba scrisă obligatorie a profilului din cadrul Examenului Național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024. Candidații de la profilul real au susținut examenul la matematică, iar cei de la profilul umanist au susținut examenul la istorie. Dintr-un total de 1530 de candidați înscriși, 1478 s-au prezentat la examen, reprezentând un procent de prezență de 96,60%. La această probă au fost absenți 52 de candidați. Desfășurarea examenului a decurs fără incidente, nefiind înregistrate tentative de fraudă sau alte probleme. Subiectele și baremul de corectare au…
Mai mult...Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Sălaj, încotro?
Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret (DJST) Sălaj traversează cea mai delicată perioadă de la înfiinţare. Dacă în urmă cu şapte luni, directorul DJST Sălaj, Adrian Fărcaş, era nevoit să amâne „Gala Sportului Sălăjean”, iar în acest an nu a putut organiza competiţiile planificate, astăzi se vorbeşte despre imposibilitatea plăţii salariilor către angajaţii acestei instituţii. Agenţia Naţională pentru Sport, instituţie condusă de Elisabeta Lipă, a emis o informare către toate Direcţiile din ţară prin care este specificat faptul că „începând cu data de 01.07.2024, Agenţia Naţională pentru Sport se află…
Mai mult...Fotografia zilei
De sezon…
Mai mult...Calendar istoric al judeţului Sălaj – 2 Iulie
1838: se finalizează construcţia Primăriei din Zalău (Primăria veche) S-a întâmplat în 2 Iulie 1566 – A murit medicul şi astrologul francez Nostradamus (Michel de Nostre–Dame), autor al cărţii „Secole” ce conţine 966 de predicţii (n.14.12.1503). 1838 – A apărut, la Braşov, Foaie pentru minte, inimă şi literatură, publicaţie condusă de George Bariţiu, supliment literar al „Gazetei de Transilvania”. 1853 – Armata rusă invadează Turcia; începutul războiului din Crimeea. 1893 – S-a născut Demostene Botez, scriitor şi publicist, membru corespondent al Academiei Române (m.18.03.1973). 1914 – A murit scriitorul Emil Gîrleanu („Nucul lui Odobac”, „Din lumea celor care nu cuvîntă”)…
Mai mult...Două tinere, cercetate penal pentru furt
Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale au efectuat două percheziții domiciliare, în data de 1 iulie, în municipiul Zalău. Autoritățile au investigat locuințele a două tinere în vârstă de 21 și 22 de ani, cercetate penal pentru săvârșirea infracțiunii de tâlhărie calificată. În aceeași dată, cele două fete, aflându-se în locuința unui bărbat în vârstă de 58 de ani, din localitatea Crișeni, la ora 2.05, ar fi furat 100 de lei și un telefon mobil și i-ar fi pulverizat spray lacrimogen în ochi, părăsind locuința. În urma investigațiilor, polițiștii au descoperit…
Mai mult...Risc de inundații și în Sălaj
Apele Române Someș-Tisa atrage atenția asupra apariției riscului de inundații în mai multe județe, inclusive în Sălaj. Până miercuri, la ora 16, este instituit codul galben, pentru râuri din bazinele hidrografice Tisa, Vișeu, Iza, Lăpuş (judeţul Maramureş), Tur (judeţul Satu Mare), Someșul Mare (județul Bistrița-Năsăud), Someșul Mic (județul Cluj), Someș (judeţele: Cluj, Sălaj, Maramureş şi Satu Mare) și Crasna (judeţele Sălaj şi Satu Mare). Cetățenii sunt avertizați să nu traverseze prin vaduri, să nu se adăpostească sub poduri și să nu staționeze în apropierea cursurilor de apă. Autoritățile trebuie să…
Mai mult...Bancul zilei
Se întoarce bărbatul de la muncă obosit și întreabă: – Ce ai pregătit pentru astăzi? Soția se urcă pe un tamburet și spune: – O poezie!
Mai mult...Artistul sălăjean Flavius Lucăcel expune la Timișoara
Centrul de Informare Turistică din cadrul Bastionului Theresia – Timișoara organizează, sub egida Consiliului Județean Timiș, evenimentul „Silvania alb-albastră”, expoziția artistului sălăjean Flavius Lucăcel, curator fiind managerul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Daniel Săuca. Evenimentul va avea loc marți, 16 iulie, la ora 18. „Așezată cromatic între alb și albastru, noua expoziție personală a lui Flavius Lucăcel se arată, pe ferestrele deja emblematice ale artistului, ca un manifest tot mai pregnant de salvare a memoriei satului românesc. Și a frumuseții vieții cu rost. <<Silvania>> nu e doar…
Mai mult...Fotogeografica, un concurs renumit de fotografie
Casa de Cultură a Studenților București a anunțat începerea înscrierilor pentru cea de-a XXVIII-a ediție a Salonului Național de Fotografie „Fotogeografica”. Evenimentul este consacrat pentru promovarea patrimoniului cultural și a frumuseții naturii, va aduna pasionații de fotografie. Înscrierile se fac în format online pe site-ul www.fotogeografica.ro, până în data de 31 iulie. Împărțit în trei secțiuni distincte, patrimoniu cultural, peisaj natural și wildfire, concursul este deschis atât elevilor și studenților, cât și publicului larg. În perioada 15-25 august, o echipă de jurați va evalua creativitatea și talentul participanților, urmând ca…
Mai mult...Oficiul Fitosanitar Sălaj: Evitarea pătării roşii a frunzelor de prun
Pentru prevenirea și comaterea organismelor dăunătoare: MONILINIA LAXĂ, MONILINIA FRUCTIGENA (monilioza), POLYSTIGMA RUBRUM (pătarea roșie a frunzelor de prun), CORYNEUM BEIJERINCKII (ciuruirea frunzelor) și dăunători: LASPEYRESIA FUNEBRANA (Gen. II, viermele prunelor). MONILINIA LAXA, MONILINIA FRUCTIGENA (monilioză) – ciuperca se transmite, de la un an la altul, prin conidii și miceliu de rezistență în scoarță ramurilor și în fructele mumifiate. În anii cu primăveri ploioase și răcoroase atacul acestei specii poate lua aspecte foarte grave, ramurile cu frunze și flori vestejindu-se în număr foarte mare. Atacul pe flori și frunze se…
Mai mult...Sălajul riscă să treacă printr-un nou episod cu vijelii și grindină
Șirul avertizărilor meteorologice continuă în Sălaj. Azi și mâine, în Sălaj sunt posibile averse torențiale, intensificări ale vântului (rafale în general de 50 până la 70 km/h), vijelii, grindină și descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi cuprinse între 20 și 30 de l/mp și izolat de peste 40 l/mp. Miercuri, manifestările de instabilitate atmosferică vor continua, mai ales în centrul și estul țării. Imagine cu caracter ilustrativ
Mai mult...Emoție și Excelență la festivitatea de absolvire: Universitatea „Vasile Goldiș” Zalău
Facultatea UVVG, filiala Zalău, a găzduit festivitatea de absolvire a promoției 2024, un moment memorabil și plin de emoție pentru toți cei implicați. Momentul festiv a avut loc în data de 28 iunie în amfiteatrul din Parcul Municipal Central. Absolvenții, însoțiți de familii și prieteni, au marcat finalul unei etape academice importante și începutul unui nou capitol din viața lor profesională și personală. Ceremonia s-a desfășurat într-un cadru festiv, unde au fost decernate diplome de licență studenților din diverse programe de studii. Directorul facultății, Aurica Grec, alături de profesori și…
Mai mult...