RAFTUL CU CARTE: Zelenski. O biografie

autor: Serghei Rudenko Disponibilă pentru livrare din 10 august 2022. Nimic din trecutul lui Volodimir Zelenski nu-l anunța pe eroul care a catalizat dârzenia ucrainenilor în devastatorul război cu Federația Rusă și admirația întregului Occident. Născut în Ucraina centrală, într-o familie evreiască, Zelenski a făcut carieră în divertisment înainte de a triumfa surprinzător și fără drept de apel în alegerile prezidențiale din 2019. Profilul său capătă cu adevărat relief doar în mijlocul celor care l-au propulsat sau contestat, iar cartea de față nu este doar o biografie, ci un portret…

Mai mult...

Păgubiții și clienții Euroins pot începe să depună cererile de despăgubire la FGA. Decizia ASF e în Monitorul Oficial

Decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) numărul 262/2023, privind retragerea autorizației de funcționare a societății Euroins România, a fost publicată în Monitorul Oficial numărul 233/2023. Conform legii, modifcate la propunerea ASF în urmă cu doi ani, din acest moment se pot depune cererile de despăgubire la Fonduld e Garantare a Asiguraților. Anterior modificării legii, cererile puteau fi depuse abia după ce falimentul societății era declarat definitiv de către instanțe. Din acest moment încep să curgă și celelalte termene importante din cadrul procedurilor specifice. Concret, la 60 de zile după publicarea…

Mai mult...

Noutăţi filatelice: Ziua pașaportului românesc

„Călătorului îi șade bine cu drumul”, spune un vechi proverb românesc, doar că uneori, pentru drumurile care trec dincolo de granițele unui stat, este nevoie de pașaport. Romfilatelia s-a gândit la toți cei cărora le place să călătorească și a introdus în circulație marți, 14 martie, emisiunea de mărci poștale intitulată Ziua pașaportului românesc, alcătuită din 1 timbru, 1 plic prima zi și o carte poștală maximă pentru pasionații de maximafilie. Pe timbrul cu valoarea nominală de 11 lei este realizată o grafică simbolică ilustrând spațiul de liberă circulație (globul…

Mai mult...

Protest la Zalău. Sindicaliștii din educație au ieșit în stradă

Zeci de sindicaliști sălăjeni din educație au protestat astăzi în fața Casei de Cultură a Sindicatelor, acțiunea făcând parte dintr-un program național de proteste. Acțiuni similare au avut loc azi în Maramureș, Arad, Bistrița, Bacău și Mehedinți. Protestul a fost unul pașnic. „Suntem profund dezamăgiţi de lipsa de răspuns din partea Executivului şi considerăm că aceasta este, de fapt, o invitaţie la noi proteste, printre care şi demararea grevei generale în educaţie. Guvernul României se face responsabil în totalitate pentru starea sistemului de învăţământ naţional, dar şi de efectele acestor…

Mai mult...

Calendar istoric al judeţului Sălaj – 24 Martie

1903: la Şimleu Silvaniei se înfiinţează Casina Română, condusă de Andreiu Cosma   S-a întâmplat în 24 martie 1494 – S–a născut savantul german Georgius Agricola, cunoscut ca părinte al mineralogiei (m.21.11.1555). 1562 – Diaconul Coresi începe, la Braşov, tipărirea unui Tetraevanghel slavon. Lucrarea face parte dintr-o serie mai amplă, de peste 15 volume. 1603 – A murit Elisabeta I (supranumită “The Virgin Queen”), regină a Angliei şi a Irlandei (1558-1603), ultimul suveran din dinastia Tudor. A sprijinit artele şi literatura, cel mai de seamă reprezentant al culturii din acea epocă fiind W. Shakespeare (n.07.09.1533). 1714 – În…

Mai mult...

O nouă frecvență radio în Zalău

Programul pentru minorităţi al postului Radio România Cluj va fi transmis, de astăzi, pe o nouă frecvenţă – 89,6 FM, pentru municipiul Zalau, dar și în localități învecinate. Potrivit radiodifuzorului, pogramul este realizat preponderent în limba maghiară, dar are şi conţinuturi în limba ucraineană, alături de tronsoane muzicale dedicate şi altor etnii din Transilvania. Noua frecvenţă completează oferta Radio România în domeniul emisiunilor pentru minorităţile naţionale, care au, astfel, acces la ştiri, informaţii, muzică, educaţie şi cultură în limba maternă.

Mai mult...

Număr nou al revistei „Hepehupa”

A apărut numărul 3/2022 al revistei de cultură în limba maghiară „Hepehupa”. Numărul lansat pe data de 15 martie 2023, cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, este deschis de două editoriale semnate de redactorul-șef al publicației din Zalău, Vicsai Zsolt, respectiv de poetul Demény Péter. Din cuprinsul numărului: Szabó Attila, șeful secției de artă a Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, publică o evocare a regretatului artist vizual Szabó Vilmos, la împlinirea a optzeci de ani de la nașterea acestuia; Mirel Matyas, profesor la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian”…

Mai mult...

Oamenii de afaceri din Sălaj s-au întâlnit cu ambasadorul României în Ungaria

Ambasadorul României în Ungaria, Gabriel Cătălin Șopandă, a efectuat astăzi o vizită de lucru în județul nostru, la invitația președintelui Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu. Diplomatul s-a întâlnit cu conducerea administrativă a județului Sălaj, cu primari, dar și cu reprezentanți ai mediului de afaceri. Discuțiile au fost urmate de o întâlnire cu presa, președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu declarând că întrevederea de astăzi a deschis o poartă nouă în a colabora informațional și a sprijini antreprenorii sălăjeni în relațiile de afaceri pe care le pot avea cu oamenii de…

Mai mult...

Camelia Burghele lansează volumul „Şapte zile în Ţara Silvaniei. Un exerciţiu de antropologie culturală”

În cadrul Zilelor revistei „Caiete Silvane, ediția a XV-a, manifestare ce se desfășura în sala Porolissum a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj (Zalău, Piața 1 Decembrie 1918 nr. 12), joi, 30 martie, de la ora 18, va avea loc  lansarea volumului „Şapte zile în Ţara Silvaniei. Un exerciţiu de antropologie culturală, ediţia a III-a, revizuită şi adăugită” (Editura Caiete Silvane, 2022), semnat de etnologul Camelia Burghele. „Satul tradițional folosea două „instrumente culturale” – calendarul și sărbătoarea – pentru o corectă punere în relație a omului cu divinitatea…

Mai mult...

Ziua Mondială a Tuberculozei: boala sărăciei, aproape eradicată în Sălaj

În data de 24 martie a fost marcată Ziua Mondială a Tuberculozei, o boală care, din păcate mai cauzează probleme și în România, chiar și în Sălaj. Numai că în județul nostru, incidența bolii a scăzut mult în ultimii ani. Potrivit Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială, în Sălaj erau înregistrate în luna februarie a acestui an 25 de persoane beneficiare de indemnizație lunară de hrană, sprijin acordat pacienților cu TBC. Bolnavii cu infecții primare sau latente nu sunt contagioși. Studiile au arătat că transmisibilitatea se termină în două…

Mai mult...

Zvonoteca

# Suni la compania de telefonie fixă că nu funcționează telefonul. După 15 minute de șlagăre pe portativ, ajungi la un om (bănuiesc). Acesta te pasează la vreo 5 oameni până cineva e competent pentru problema ta. Competentul spune că am făcut reclamație acum trei zile și chestiunea e în lucru. Îi explic că nu am mai făcut reclamație, dar îmi spune că problema e în lucru. Întreb când se va remedia, îmi spune că atunci când se va remedia. Și eu care credeam că nu atunci… Ca în firmele…

Mai mult...

Sâmbătă noaptea se trece la ora de vară

În noaptea de sâmbătă, 25 martie, spre duminică, 26 martie, România trece la ora de vară. Ceasurile se dau cu o oră înainte, iar ora 03 devine ora 04. Astfel, duminică devine cea mai scurtă zi din anul 2023. Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune o ajustare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă, pentru a beneficia mai bine de lumina naturală. La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3 devine ora 4), în timp ce la ora de iarnă…

Mai mult...