Structura viitorului an şcolar a fost avizată în Comisia de dialog social

Proiectul de ordin al ministrului Educaţiei privind structura anului şcolar 2023-2024 a fost avizat în Comisia de dialog social şi va cuprinde propunerea ca vacanţa să corespundă Sărbătorilor Pascale, a anunţat Ministerul Educaţiei. Astfel, proiectul de ordin în forma finală prevede că durata cursurilor va fi de 36 de săptămâni. Potrivit sursei citate, cursurile anului şcolar viitor vor începe pe 11 septembrie 2023 şi se vor încheia pe 21 iunie 2024. Programul naţional „Şcoala altfel” şi Programul „Săptămâna Verde” se vor desfăşura în perioada 11 septembrie 2023 – 12 aprilie…

Mai mult...

Din istoria cenzurii comuniste

Recent a apărut o carte despre istoria cenzurii din România comunistă*. Cartea este semnată de dr. Kiss Ágnes, cercetător științific la Institutul Pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale (ISPMN) din Cluj. Kiss Ágnes s-a născut la Zalău, a absolvit Colegiul Național „Silvania” în anul 1997 (pe atunci încă Liceul Teoretic Zalău). A obținut diplomă de licență la Universitatea „Babeş-Bolyai”, la Facultatea de Științe Politice și Administrative, specializarea Științe Politice în 2004, și o diplomă de master tot la respectiva facultate și specializare în anul 2005. Un timp a fost cadru didactic…

Mai mult...

Sportul Şimleu, la prima achiziţie din această iarnă

Reunită cu o întârziere de o săptămână, Sportul Şimleu se pregăteşte pe plan local până la reluarea campionatului. Deşi s-a vorbit despre numirea în funcţia de preşedinte a fostului fotbalist Laszo Sepsi, acesta nu a mai acceptat oferta şimleuanilor, iar funcţia de preşedinte a fost ocupată în cele din urmă de Lupo Csaba, fost jucător la FC Silvania Şimleu Silvaniei. Acesta îl înlocuieşte pe Ioan Gurzău, cel care, după ani buni în care a ocupat această funcţie la echipele şimleuane, a acceptat postul de manager la SCM Zalău. Şimleuanii au…

Mai mult...

Locuri de muncă 15.02.2023

*** Rematinvest angajează conducător auto pentru punctul de lucru Zalău. Cerințe: permis cat. B, C și E, card tahograf digital, atestat profesional, cunoștințe de mecanică auto, curier judiciar. Oferim salariu atractiv, primă de vacanță, bonusuri de sărbători, bonuri de masă la valoarea maximă legală. Relații la telefon 0733 070108 sau 0733 070118. *** Societate Comercială angajează vânzătoare. Program: Luni – Vineri 9 – 17; Două sâmbete pe lună 8 – 14. Telefon 0743 603661.          

Mai mult...

„Vindecătorii” de pe rețelele de socializare lovesc și în Sălaj

Una dintre problemele cu care se confruntă și în Sălaj medicii de familie, dar și medicii specialiști este cea a pacienților care ajung în cabinetul medical după ce au urmat tratamente pe care le-au cules de pe internet, mai ales la recomandarea unor persoane întâlnite virtual, pe grupuri de socializare. Vicepreședintele Colegiului Medicilor Sălaj, doctorul Csakvari Alexandru, ne-a declarat că una dintre probleme este cea a părinților care îi tratează pe copii cu medicamente nepotrivite, alegeri pe care le fac în baza unor sfaturi primite pe rețele de socializare în…

Mai mult...

Calendar istoric al judeţului Sălaj: 15 februarie

1796: se naşte Alexandru Sterca-Şuluţiu, vicar al Sălajului, mentor al şcolii sălăjene româneşti S-a întâmplat în 15 februarie 1564 – S–a născut Galileo Galilei, astronom, filosof, fizician italian, considerat „părintele” ştiinţei moderne (m.08.01.1642). 1690 – S-a încheiat, la Sibiu, tratatul secret dintre Constantin Cantemir, domnul Moldovei, şi Imperiul Habsburgic. În tratat, se stipula că Moldova va sprijini acţiunile antiotomane ale imperiului. 1781 – A murit Gotthold Ephraim Lessing, scriitor şi filosof. A formulat principiile dramei realiste germane, conform cărora teatrul trebuie să ţină seama de dezvoltarea morală şi estetică a epocii („Nathan Înţeleptul”, „Laokoon sau despre…

Mai mult...

Sălăjeni păcăliți de angajatorii din străinătate. Au ajuns la vârsta pensionării și au aflat că au muncit la negru

Un număr mare de sălăjeni care au muncit acum două sau trei decenii în străinătate, iar acum au ajuns la vârsta pensionării, au aflat cu stupefacție că doar o parte din munca depusă peste hotare este considerată vechime în muncă. De ce? Simplu? Lor li s-a spus inițial că au fost angajați cu carte de muncă, dar abia acum au aflat că doar o anumită perioadă au muncit legal, iar restul la negru. Problema a fost prezentată astăzi în fața oficialilor Instituției Prefectului Sălaj de către directorul Casei Județene de…

Mai mult...

Contribuabilii au la dispoziție broșura „Cum și unde ne putem plăti obligațiile fiscale”

Agenția Națională de Administrare Fiscală a publicat pe portalul propriu, la rubrica Asistență contribuabili/Servicii oferite contribuabililor, un material informativ privind modalitățile de efectuare a plăților către ANAF. https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/ AsistentaContribuabili_r/Brosura%20plati_v2023.pdf Broșura „Cum și unde ne putem plăti obligațiile fiscale” listează și explică mijloacele prin care contribuabilii pot achita către ANAF impozitele, taxele, contribuțiile, precum și alte sume datorate bugetului general consolidat, respectiv: • cu cardul bancar sau numerar, la casieriile Trezoreriei Statului; • online, cu cardul bancar, prin intermediul platformelor Spațiu Privat Virtual și Ghișeul.ro; • prin virament bancar; • prin…

Mai mult...