Planificare 2023 – Rata de absorbție a fondurilor europene: 95%

„Rata de absorbție a fondurilor europene a crescut în 2022 de la 50% la 71%. Anul trecut, în #România au intrat 5,4 miliarde euro prin Politica de Coeziune, care însumează programele de investiții strategice. Adunând și banii veniți prin #PNRR, România a primit în 2022 de la Bruxelles un total de 11,3 miliarde euro, cea mai mare valoare de la admiterea în UE până acum. Pentru anul în curs, țara noastră are capacitatea de a obține o performanță similară, în materie de atragere a banilor europeni. Astfel, la sfârșitul acestui…

Mai mult...

PNRR: 9 miliarde de euro pentru România în 2023

În anul 2022, Guvernul condus de premierul liberal Nicolae Ionel Ciucă a depus, prin Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, primele două cereri de plată din cadrul PNRR. Prima, cu o valoare de 2,6 miliarde euro, a fost deja plătită de Comisia Europeană. A doua a fost depusă luna trecută și este acum în procesul de evaluare. După ce va fi aprobată, Comisia va plăti României 2,8 miliarde euro. În acest an, după îndeplinirea tuturor țintelor și a jaloanelor din PNRR, vor fi depuse încă două cereri de plată care însumează…

Mai mult...

RAFTUL CU CARTE: Poetul Nichita Stănescu – personaj literar al unui roman

MOTTO: „Nichita Stănescu a fost poetul adolescenţei mele. Am devenit critic literar ca să-i pot comenta poezia.” (Bogdan Creţu) Bogdan Crețu (n. 1978) este profesor doctor la Facultatea de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Este redactor-șef al revistei „TIMPUL”. A devenit și critic literar, publicând opt volume în domeniu. A debutat în 1997 în revista „CONVORVBIRI LITERARE” cu un articol intitulat „Două noi interpretări ale poeziei lui Nichita Stănescu”. Totuși, încă nu și-a ținut decât parțial promisiunea, în sensul că, nu a scris o monografie amplă despre „poetul adolescenței sale”.…

Mai mult...

Accident grav între Dăbâceni și Ileanda. Un bărbat a ajuns la spital

Un grav accident de circulație a avut loc aseară între localitățile Dăbâceni și Ileanda. O mașină a intrat într-un copac de pe marginea drumului. În urma incidentului, un bărbat a ajuns la spital. Duminică seara, pompierii au fost anunțați prin numărul de urgență 112 că s-a produs un eveniment rutier grav pe drumul național 1 C, între localitățile Dăbâceni și Ileanda. La intervenție s-au deplasat imediat pompierii Gărzii Ileanda. În eveniment a fost implicat un singur autoturism, care a părăsit partea carosabilă și a intrat într-un copac. O persoană de…

Mai mult...

Pompierii sălăjeni s-au alăturat căutărilor tânărului dispărut în lacul Colibița

Specialiști din cadrul inspectoratelor pentru Situații de Urgență Sălaj și Cluj oferă sprijin în misiunea de căutare a tânărului dispărut acum trei zile în lacul Colibița. Conform informațiilor prezentate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud, pompierii sălăjeni intervin în misiunea de căutare cu o barcă și un sonar de ultimă generație, aparatură aflată în dotarea ISU Sălaj. Tânărul a a fost dat dispărut sâmbătă, de atunci fiind căutat de scafandri și de echipaje de pompieri cu bărci. Misiunea este sprijinită și de un specialist din cadrul Sistemului de Gospodărire…

Mai mult...

Calendar istoric al judeţului Sălaj: 9 ianuarie

1937: Ilie Călăuz, protopop de Cehu Silvaniei, este ales preşedinte al Consiliului Judeţean Sălaj S-a întâmplat în 9 ianuarie 1774 – A murit arhitectul şi urbanistul francez Jacques François Blondel, personalitate a arhitecturii din perioada lui Ludovic al XV-lea (n.17.01.1705). 1844 – Apare, la Iaşi, periodicul „Propăşirea” sau „Foaie ştiinţifică literară”, care continua programul Daciei Literare. Aici publică Nicolae Bălcescu studiul „Puterea armată şi arta militară de la întemeierea Principatului Valahiei pînă acum” (09.01-29.10.1844). 1873 – A murit împăratul Napoleon al III–lea (n.20.04.1808). 1890 – S–a născut scriitorul ceh Karel Čapek (romane alegorice “Fabrica de absolut”, piese de…

Mai mult...

IT-iștii din instituțiile publice sunt scutiți de impozit

Ministerele Finanţelor, Cercetării, Muncii şi Educaţiei au adoptat Ordinul comun privind încadrarea în activitatea de creare de programe pentru calculator, prin care şi personalul din instituţiile publice care desfăşoară astfel de activităţi beneficiază de scutire de la plata impozitului pe venit pentru veniturile din salarii şi asimilate salariilor. Funcţiile pentru care se va aplica scutirea de impozit sunt: administrator baze de date, analist, inginer de sistem în informatică, inginer de sistem software, manager de proiect informatic, programator, proiectant de sisteme informatice, programator de sistem informatic, programator ajutor, analist ajutor, inginer…

Mai mult...

Lucian Bode a cerut în instanţă anularea hotărârii privind reanalizarea lucrării sale de doctorat

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a cerut în instanţă anularea hotărârii prin care Universitatea Babeş Bolyai a decis să-i reanalizeze lucrarea de doctorat, vizată de acuzaţii de plagiat, transmite News.ro. Procesul a fost intentat în 5 ianuarie, la Tribunalul Sălaj, iar primul termen este stabilit în 17 ianuarie, conform PressOne, care a lansat acuzaţiile de plagiat vizâns lucrarea de doctorat a ministrului Lucian Bode, intitulată „Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul Secolului XXI. România în context european actual”. Anterior deschiderii procesului, Lucian Bode a notificat Universitatea „Babeş-Bolyai” printr-o plângere…

Mai mult...