Schimbări majore la impozitarea în domeniul HoReCa şi a microîntreprinderilor

Regulile de impozitare aplicabile microîntreprinderilor şi societăţilor din domeniul ospitalităţii (HoReCa) se schimbă din nou din 2023, astfel că dispare impozitul specific pe suprafaţa de servire, iar societăţile vizate trebuie să analizeze în amănunt ce regim fiscal este mai favorabil: impozit pe profit sau impozit pe cifra de afaceri. Totodată, de anul viitor, regimul de impozitare pentru microîntreprinderi devine opţional şi scade pragul de încadrare de la un milion de euro la 500.000 euro. Deşi cota de impozitare devine unică (i.e. 1%), se restricţionează accesul la acest regim de impozitare…

Mai mult...

Incendiu la Stâna

Pompierii zălăuani au fost solicitați azi după-amiază să intervină la un incendiu izbucnit la două case în localitatea Stâna, lângă biserică. La sosirea forțelor de intervenție incendiul se manifesta la două gospodării, la acoperișul unei case și la o anexă, pe o suprafață totala de aproximativ 100 mp. În scurt timp incendiul a fost localizat. M. S.

Mai mult...

Turiştii migrează către sudul litoralului

Scumpirile anunţate pentru acest sezon estival, după doi ani de pandemie şi declanşarea unui război în Ucraina, un conflict care a afectat drastic economia mondială, nu i-au descurajat pe români să meargă în vacanţă, chiar dacă toate aceste schimbări i-au obligat să fie mai atenţi la alegerile pe care le fac. Şi, bineînţeles, mult mai chibzuiţi. Aşa cum era de aşteptat, litoralul românesc este în continuare cea mai căutată destinaţie de vară din România, iar Eforie Nord, Mamaia, Eforie Sud şi Costineşti sunt în topul preferinţelor turiştilor, potrivit datelor emise…

Mai mult...

Lecția de arheologie, cu dr. Horea Pop

Horea mă așteaptă la ”podul de fier” din Șimleu-Silvaniei și de acolo îl urmez până la capătul străzii Argeșului. Acolo suntem deja așteptați de băieții cu care sapă în sit-ul arheologic de sus, de pe Măgura. După ce-l salutăm pe tânărul domn primar al Șimleului, pornit și el, devreme, la muncă, o luăm la pas, pe drumul ce urcă prin pădure. Băieții, tineri, se pierd repede în față, noi, o luam încet, povestind. Și Horea are atâtea de povestit, doar să-l provoci. Până sus, aveam să aflu cum a ajuns…

Mai mult...

Descoperiri prietenoase la Vârşolț

Titlul de mai sus a fost dat proiectului internațional care a fost creat între localitățile Vârşolț și Hajdúnánás din Ungaria. Luni, 25 iulie, școala din Varșolț s-a umplut de zgomotele copiilor, când au venit oaspeții. Toată lumea s-a pregătit cu bucurie să întâmpine oamenii din Hajdúnánás. La organizare au participat elevi, profesori și părinți. Școala noastră este asociată cu școala Bocskai István din Hajdúnán de aproape 10 ani, ambele școli participând la proiecte internaționale comune eTwinning, competiții comune și cel mai recent proiect Erasmus+. Echipa invitată a fost condusă de…

Mai mult...

Locuri de muncă 28.07.2022

*** MATRA IMPEX PROD COM S.R.L. angajează CONTABIL. Telefon 0260 661403 sau 0744 583446. *** Angajăm vânzătoare pentru magazin alimentar. Informații la telefon 0743 603661. *** SC WEST OIL SRL angajează lucrători-gestionari stație distribuție carburanți. Persoanele interesate sunt rugate să trimită CV-ul la adresa de email: anca.petrean@westoil.ro Tel. 0746045778.          

Mai mult...

Crește numărul străinilor care muncesc în Zalău. Sute de africani și asiatici s-au angajat în Sălaj

Numărul muncitorilor din țări asiatice și africane angajați de companii sălăjene crește de la o lună la alta. Sunt salariați din Vietnam, Sudan, dar și din alte țări. Fenomenul nu este o noutate și a fost prezentat inclusiv la întâlnirile dintre sindicate, patronate și reprezentanții autorităților sălăjene. Contactat telefonic, unul dintre angajatori ne-a declarat că a recurs la astfel de muncitori în lipsa forței de muncă la nivel local. Angajatorul nu a găsit muncitori români dispuși să lucreze în trei schimburi. „Ofer salarii pe care îmi permit să le plătesc.…

Mai mult...

Calendar istoric al judeţului Sălaj: 28 iulie

1842: este consacrată Biserica de lemn din Noţig S-a întâmplat în 28 iulie 1655 – A murit eseistul şi dramaturgul francez Savinien de Cyrano de Bergerac (teatru: “Moartea Agripinei”, “Pedantul păcălit”) (n.06.03.1619). 1741 – A murit compozitorul italian Antonio Vivaldi („Anotimpurile”) (n.04.03.1678). 1750 – A murit Johann Sebastian Bach, compozitor, dirijor, clavicembalist, organist, violonist şi pedagog german, un adevărat geniu al istoriei muzicii, ale cărui lucrări au sintetizat epoca polifoniei instrumentale şi au marcat începutul clasicismului vienez, etapă nouă în dezvoltarea muzicii europene. Protestant riguros, Bach a transformat muzica sacră în cea mai elevată expresie a…

Mai mult...