CLUJ: Aeroportul „Avram Iancu”, primul din ţară în care pasagerii nu scot lichidele din bagaje

Aeroportul internaţional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca este primul din ţară şi printre puţinele din Europa în care călătorii nu mai trebuie să scoată pentru controlul de securitate lichidele şi aparatele electronice din bagajele de mână, ca urmare a achiziţionării unor echipamente de scanare mai performante, potrivit Agerpres. „Această facilitate extraordinară pentru pasageri vine ca urmare a achiziţionării echipamentelor de scanare standard C3 cu o capacitate avansată şi rapidă de procesare a bagajelor, determinând reducerea timpului de aşteptare pentru pasageri la efectuarea controlului de securitate. De joi, pasagerii pot să îşi…

Mai mult...

RAFTUL CU CARTE: Grădina Gaiei – Ghid de permacultură la scară mică

autor: Toby Hemenway Cartea pe care o țineți în mâini a apărut pentru prima oară în SUA, unde a aprins imaginația publicului american datorită mesajului pe care îl introducea. Un mesaj care s-a așezat temeinic în însăși inima permaculturii: „Lucrează cu natura și nu împotriva ei” și vei avea o grădină mai frumoasă, mai bogată și mai iertătoare. Autorul, Toby Hemenway, ne demonstrează că e de-a dreptul satisfăcător și simplu să creezi un ecosistem pe orice bucată de pământ de pe lângă casă, compunând comunități de plante care cooperează și…

Mai mult...

Noutăţi numismatice: 140 de ani de la nașterea lui Vasile Pârvan

În conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, începând cu data de 30 mai 2022, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema 140 de ani de la nașterea lui Vasile Pârvan. Caracteristicile monedei sunt următoarele: Metal – Argint Valoare nominală – 10 lei Titlu – 999‰ Formă – rotundă Diametru – 37 mm Greutate – 31,103 g Cant – zimțat Calitate – proof Aversul monedei redă o imagine a ruinelor orașului antic Histria și inscripția ,,HISTRIA”, inscripția…

Mai mult...

Titlul de doctor nu va mai fi necesar pentru asistenţii universitari

Educaţia a pornit-o pe calea simplificării. Până la un punct acest lucru poate fi benefic, dar de la un moment dat poate deveni nociv pentru calitatea procesului de învăţământ. Proiectul de lege a învăţământului superior prevede eliminarea obligativităţii deţinerii titlului de doctor pentru ocuparea funcţiei didactice de asistent universitar, a anunţat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu: „Pentru ocuparea funcţiei didactice de asistent universitar se elimină obligativitatea deţinerii titlului de doctor. Pentru toate celelalte funcţii/grade didactice se menţine această obligativitate a deţinerii titlului de doctor. Este o modalitate de a deschide universităţile…

Mai mult...

Locuri de muncă 14.07.2022

*** Dacă vrei să te alături echipei noastre din noua benzinărie MOL Zalău, cu un program flexibil pe ture de 12 ore cu 24 liber, astfel încât să ai timp şi de prieteni şi hobby-urile tale, trimite un CV pe adresa office@amagrup.ro Experienţa nu este absolut obligatorie deoarece oferim training de vânzări, te susţinem şi ne implicăm în dezvoltarea ta. *** SC WEST OIL SRL angajează lucrători-gestionari stație distribuție carburanți. Persoanele interesate sunt rugate să trimită CV-ul la adresa de email: anca.petrean@westoil.ro Tel. 0746045778. *** SC DRUM CONSTRUCT SRL cu…

Mai mult...

Incendiu la Bănișor. Focul a fost stins de angajații primăriei și de localnici

Un incendiu de vegetație a fost înregistrat astăzi pe raza comunei sălăjene Bănișor. Focul s-a extins cu repeziciune din cauza secetei și a vântului. Incendiul a izbucnit pe câmp, într-o zonă cu terenuri agricole și livezi. Din fericire, incendiul a fost stins de muncitori angajați ai primăriei și de voluntari din rândul localnicilor. Angajații primăriei au transportat apă cu o cisternă de 6.000 de litri, iar cu ajutorul utilajelor au reușit să stingă focul înainte ca flăcările să ajungă la livezile și culturile de porumb din apropiere, ne-a declarat primarul…

Mai mult...

Urmează o lună plină de evenimente în stațiunea Tășnad, care vor face deliciul turiștilor          

Conducerea stațiunii Tășnad și a orașului nu se bazează doar pe efectele benefice ale apei termale atunci când vine vorba de a atrage turiștii spre locația lor de petrecere a timpului liber. Aceștia au înțeles că, printre sesiune de tratament și relaxare oamenii au nevoie și de distracție astfel că urmează o lună plină de evenimente pentru cei care își vor face concediul la Tășnad. CONCERTE CU ARTIȘTI DE RENUME Prima sesiune de distracție începe în acest weekend, 16-17 iulie și va avea loc în centrul orașului. Artiști locali și…

Mai mult...

Află când urcă pe scenă artiştii tăi preferaţi la UNTOLD 2022. Programul pe zile e aici!

Fanii UNTOLD pot vedea acum în ce zile urcă artiștii lor preferați pe cele 6 scene ale festivalului. Peste 200 de artiști naționali și internaționali, printre care Above & Beyond, Anne-Marie, Claptone, David Guetta, Don Diablo, J Balvin, Kygo, Lost Frequencies, Major Lazer, Morten, Paul Kalkbrenner Live, Steve Aoki și Tujamo vor urca pe mainstage la cea de-a șaptea ediție a unuia dintre cele mai mari festivaluri din lume. UNTOLD are loc între 4 și 7 august, la Cluj-Napoca. UNTOLD 2022, PROGRAM PE ZILE  JOI, 4 AUGUST  Mainstage: Above &…

Mai mult...

Calendar istoric al judeţului Sălaj – 14 Iulie

1947: este arestat, la Tămădău, Iuliu Maniu, urmând a fi condamnat la muncă silnică pe viaţă S-a întâmplat în 14 Iulie 1223 – Ludovic al VIII-lea devine rege al Franţei după moartea tatălui său, Filip al II-lea. 1582 – A apărut „Palia de la Orăştie” – prima traducere românească a vechilor cărţi biblice „Geneza” şi „Exodul”, tipărită la Orăştie de meşterul-tipograf Şerban, fiul diaconului Coresi, şi diaconul Marian. 1602 – S-a născut Jules Mazarin, cardinal şi om politic francez (m.09.03.1661). 1700 – A fost semnat Tratatul de pace de la Constantinopol între Rusia şi Turcia, prin care Marea…

Mai mult...

Călin Taloș, omul de la țară care a pus Sălajul pe harta alergărilor montane

Călin Taloș este un om simplu, un localnic din satul Hurez care a înțeles că frumusețile naturii, portul popular, obiceiurile culinare locale și atracțiile zonei pot fi puse în valoare prin sport. Îndrăgostit de munții României și fiind un pasionat de drumeții, Călin a venit cu ideea organizării competiției „Aleargă pe Meseș”, eveniment care și în acest an este organizat de Primăria Horoatu Crasnei și ajunge la a doua ediție. Față de anul trecut, traseul a fost modificat, iar fondul de premiere pus la dispoziție de primărie este mult mai…

Mai mult...