autor: Irina Nechit Irina Nechit are darul de-a putea da glas dramatismului inaparent al existenței de toate zilele. Prin verbe simple, „prozaice”, poeta trasează granița dintre două lumi, cea a poeziei și cea a non-poeziei. Instantaneul realist (poeta e contemplativă, dar și o observatoare sfredelitoare, inocent-amară a ambientului) se învecinează cu insertul suprarealist, posedând aceeași capacitate de absorbție a realului care uneori devine expresiv-delirantă. Puternica sangvinitate a poetei se supune acestui suflu violent al realului, precum unei magii consubstanțiale. Gheorghe Grigurcu Cartea poate fi comandată de la Web: https://www.cartearomaneasca.ro
Mai mult...Zi: 2 martie 2021
Sigiliul șefului de garnizoană din Șimleu Silvaniei (1922)
Laurențiu-Ștefan SZEMKOVICS La Arhivele Naționale Istorice Centrale (Comisia Consultativă Heraldică, dosar nr. 56, fila 9) se află, imprimat cu cerneală purpurie, un sigiliu care, în 1922, a aparținut șefului de garnizoană din Șimleu Silvaniei. Sigiliul rotund (36 mm) cuprinde în emblemă stema mică a României de la 1921 care, conform art. 2 din Legea pentru fixarea stemei Regatului României, întregit cu ţările surori unite (publicată în „Monitorul Oficial” nr. 92 din 29 iulie 1921), se întrebuința „pe sigile şi ştampile oficiale”. Stema amintită mai sus, ilizibilă pe alocuri, se compune…
Mai mult...Tată-fiu, pe podium într-o competiţie internaţională de karate kyokushin
După o carieră impresionantă, cu multiple titluri naţionale, titluri europene, medalii europene şi mondiale, Cristian Bolduţ continuă să concureze în karate kyokushin, însă, în acelaşi timp, vrea să aibă şi un urmaş în acest sport, chiar pe fiul său, Ian, în vârstă de 10 ani. Chiar dacă are numai zece ani, Ian a obţinut deja câteva titluri de campion national la categoria lui de vârstă, fiind un sportiv cu reale calităţi, dar şi cu o ambiţie, uneori chiar ieşită din comun. Bolduţ junior şi tatăl acestuia au participat zilele trecute…
Mai mult...Spectacolul “Mărțișoare muzicale” – fără public
Spectacolul “Mărțișoare muzicale” se va desfășura fără prezența publicului, urmând să fie difuzat
Mai mult...Prins la tăiat arbori în Derșida
Jandarmii sălăjeni au depistat, zilele trecute, într-o pădure de pe raza satului Derșida, un bărbat de 55 de ani care a tăiat fără drept mai mulți arbori din speciile cer și carpen
Mai mult...Din lipsa de materiale, se prelungește termenul de eliberare a cărților de identitate
Persoanele care au depus cerere pentru eliberarea cărții de identitate după data de 5 februarie,
Mai mult...Zero locuri la vaccin pentru seniorii din Zalău
Persoanele din Sălaj, în special din Zalău, cu vârste de peste 65 de ani nu se pot programa, pentru că nu există niciun loc disponibil în centrele de vaccinare din județ.
Mai mult...Locuri de muncă 2.03.2021
*** S. C. ARNELIS – STONE angajează MUNCITORI ÎN DOMENIUL CONSTRUCŢIILOR – Permis cat. B reprezintă un avantaj! Oferim salariu atractiv! Telefon 0744 479595 *** Angajăm în confecţii metalice sudor şi lăcătuş, execuţie, montaj în teren şi muncă la înălţime. Necesară experienţa de minimum 1 an în confecţii metalice. Avantaj permis de conducere. Salariu atractiv. Telefon 0748763398. *** ANGAJĂM INGINERI CCIA PENTRU ŞANTIERUL ZALĂU. Detalii la telefon: +40 (728) 288 827 sau e-mail: personal@cona.ro. *** ECOPROIECT SRL Zalău – Firmă de proiectare în construcții – Angajează ARHITECT STAGIAR SAU CU…
Mai mult...Municipiul Zalău și patru comune – în scenariul roșu
Situația epidemiologică la nivelul județului Sălaj se prezintă astfel: 8088 de persoane infectate cu SARS-CoV-2 de la începutul pandemiei;
Mai mult...Zalăul, din nou sub lacăt!
Municipiul Zalău și alte patru localități din județ intră, începând de mâine, sub incidența unor noi măsuri din cauza numărului mare de cazuri de Covid înregistrate în ultimele zile.
Mai mult...Calendar istoric al judeţului Sălaj: 2 martie
1904: încep lucrările la Şcoala Confesională din Fetindia S-a întâmplat în 2 martie 1716 – Apare lucrarea lui Dimitrie Cantemir, “Descriptio Moldaviae”, prima monografie geografică la români, scrisă în limba latină, la cererea Academiei din Berlin. Lucrarea este alcătuită din trei părţi şi este însoţită de prima hartă a Moldovei. 1810 – S-a născut Papa Leon al XII-lea (Vincenzo Gioacchino Pecci). Lui i se datorează prima enciclică socială, “Rerum novarum”, în 1891 (m.20.07.1903). 1820 – S-a născut scriitorul olandez Multatuli (pseudonimul lui E.D. Dekker) (m.19.02.1887). 1824 – S-a născut compozitorul şi dirijorul Bedrich Friedrich Smetana, creatorul şcolii…
Mai mult...Covid-19 în Sălaj: 40 de cazuri noi în ultimele 24 de ore
Alte 40 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus au fost raportate în județul Sălaj în ultimele 24 de ore.
Mai mult...Amenzi de aproape 29.000 de lei în Sălaj
Peste 90 de amenzi au fost date de oamenii legii în cursul zilei de luni, persoanelor care au fost depistate că nu purtau masca de protecţie.
Mai mult...Bancul zilei
Un tip discuta cu una zicând: – Văd că o duci bine cu banii. – Da, dar am muncit pe brânci de mică. Nici tu nu o duci rău. Văd că ești bogat. – Da. Am tot ce îmi doresc. – Si cum ai reușit într-o țară așa de săracă? – M-am făcut primar…
Mai mult...