Alexandru Achim şi Garda Naţională Română din Băseşti

Vatră de istorie, cultură şi spiritualitate a Ţării Codrului, localitatea Băseşti a constituit o prezenţă importantă în lupta poporului nostru împotriva dominaţiei străine, pentru libertate, unitate şi suveranitate naţională. Prezenta lucrare are drept scop să înfăţişeze contribuţia Gărzii Naţionale Române din Băseşti la opera de edificare a României Mari, rolul acestei unităţi militare în cadrul luptelor naţionale de la sfârşitul Primului Război Mondial. Despre evenimentele politico-militare din plasa Cehu Silvaniei, din care făcea parte şi localitatea Băseşti, s-a scris relativ puţin. Primele consemnări au apărut în presa interbelică, aparţinând protopopului…

Mai mult...

CNSU permite organizarea de manifestări cu ocazia sărbătorilor religioase numai cu participarea localnicilor

Membrii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) au stabilit, că este permisă organizarea de manifestări cu ocazia sărbătorilor religioase numai cu participarea celor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea respectivă, explicând măsura prin faptul că riscul de infectare este unul foarte mare atunci când pelerinii se deplasează dintr-o localitate în alta cu mijloace de transport precum autocare, transmite News.ro. Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a anunţat, luni seară, că manifestările religioase se vor desfăşura „numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea unde…

Mai mult...

EFECTUL PANDEMIEI ÎN TURISM: Preţul mediu al biletelor de avion a scăzut cu 24% fata de aceeaşi perioadă a anului trecut

Impactul coronavirus asupra călătoriilor si asupra industriei aeriene a generat încă de acum 6 luni supoziţii mai sumbre sau mai pozitive, conform unui comunicat de presă. Specialiştii Vola.ro, cea mai mare agenţie de turism online din România, au realizat prima analiza a călătoriilor cu avionul după aceste 6 luni de schimbări si incertitudini. Cea mai importantă concluzie confirmă faptul că preţurile biletelor de avion au scăzut în ultima jumătate de an cu 24% fata de aceeaşi perioadă a anului trecut. A fost, fără îndoială, un început de vară cu mai…

Mai mult...

Sportul Şimleu, la al treilea meci în Cupa României

Dacă în campionat a obţinut o singură victorie, în Cupa României, Sportul Şimleu a făcut două victime, una dintre ele fiind chiar SCM Zalău, de care a trecut chiar în prima fază a competiţiei. A urmat partida de la Sighetu Marmaţiei, unde formaţia de la poalele Măgurii s-a impus cu 2 – 1 în faţa CSM-ului din localitate. Echipa pregătită de George Zima va susţine miercuri după-amiaza al treilea duel în Cupa României, Sportul Şimleu urmând să evolueze pe teren propriu în faţa unei colege de serie, CSC Sînmartin. În…

Mai mult...

Locuri de muncă 6.10.2020

locuri de munca salaj

***Angajez muncitor necalificat pentru atelier de vulcanizare. Relaţii la numerele de telefon 0741 188593, 0748 139344, 0744 337437 *** Angajăm femeie de serviciu 1 oră/zi. Relaţii la telefon 0260 611364. *** CESIMEX își mărește echipa! Dorim să angajăm 50 noi colegi: Tâmplari, Muncitori necalificați. Hai la fabrică să te cunoaștem mai bine sau trimite CV-ul tău la sales@cesimex.ro

Mai mult...

Calendar istoric al judeţului Sălaj: 6 octombrie

1884: se pune piatra de temelie a Şcolii Confesionale din Ban S-a întâmplat în 6 octombrie 1828 – S-a născut Alexander Mohailovici Butlerov, chimist rus; este cunoscut ca fondator al teoriei structurii chimice, teorie ce stă la baza chimiei organice (m.05.08.1886). 1863 – A intrat în funcţiune, la Londra, primul metrou din lume, de-a lungul sectorului Victoria Street, cu o lungime de 6,3 km; tracţiunea era realizată cu o maşină cu aburi. 1886 – S-a născut pianistul elveţian Edwin Fischer (m.24.01.1960). 1887 – S-a născut Le Corbusier (Charles Edouard Jeanneret), francez de origine elveţiană, arhitect, urbanist, pictor şi…

Mai mult...

14 lucruri de respectat când montezi pardoseli terase exterioare WPC

Cum să montezi pardoseli terase exterioare WPC fără să pierzi garanția producătorului   Mai ai un singur pas până la realizarea terasei tale exterioare de vis. Vei petrece acolo momente de relaxare și de liniște după o zi tumultoasa de muncă, sau poate va fi zona in care să iei masa cu familia in serile răcoroase de vară. Poate va fi locul unde îți vei aduna prietenii la „un pahar de vorbă”, sau poate va fi locul de unde ți se deschide privirii frumoasa ta gradină cu plante ornamentale și…

Mai mult...