Cu ocazia Sfintei Sărbători a Nașterii Domnului, Romfilatelia marchează acest eveniment important pentru creștinătate prin introducerea în circulație a emisiunii de mărci poștale Crăciun 2018. Pe cele două timbre ale emisiunii filatelice, ambele cu valoarea nominală de 1,50 lei, sunt ilustrate icoane din colecția Paraclisului Reședinței Patriarhale din București, cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, reprezentative pentru această sărbătoare, respectiv icoana Buna-Vestire și icoana Nașterea Domnului. Paraclisul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este considerat giuvaerul ansamblului Patriarhiei, un excepțional monument arhitectonic care datează din prima jumătate a secolului al XVIII-lea, din vremea domnitorului Nicolae Mavrocordat, fiind restaurat în 2011. Deși de…
Mai mult...Zi: 24 decembrie 2018
Circulația pe mai multe drumuri din Sălaj este îngreunată din cauza zăpezii. Meteorologii nu sunt deloc optimiști în privința vremii
Din cauza căderilor masive de precipitații din ultimele ore, pe mai multe drumuri din Sălaj s-a așezat un strat consistent de zăpadă, făcând astfel ca circulația să fie îngreunată. La această oră, un tir care a derapat la Gorgana, pe porțiunea de drum dintre Poarta Sălajului și Sîmnihaiu Almașului, face ca circulația să fie temporar blocată. Meteorologii nu sunt deloc optimiști în privința vremii, astfel că, în Sălaj, în această după-amiază, se așteaptă să cadă precipitații consistente, mai ales sub formă de zăpadă. La noapte, minimele vor fi negative, astfel…
Mai mult...Calendar istoric al judeţului Sălaj: 24 decembrie
1930: se stinge din viaţă dr. Vasile Gyurko – avocat, deputat, preşedintele Tribunalului Zalău, fruntaş ţărănist din Domnin
Mai mult...Independență și adaptabilitate socio-emoțională pentru copiii cu dizabilități prin proiectul “Călătoria copiilor în universul emoțiilor”
Asociația Prader Willi din România derulează, în perioada 3 decembrie 2018 – 31 august 2019, proiectul „Călătoria copiilor în universul emoțiilor”- sprijinit de Fundația pentru Comunitate și MOL România prin programul MOL pentru sănătatea copiilor, Ediția a X-a, cu suma de 25.000 lei. Beneficiarii proiectului sunt 50 de copii cu dizabilități produse de boli rare, familiile acestora (părinți, bunici, frați/surori) voluntari și echipa de proiect. Scopul proiectului este de a crește gradul de independență și adaptabilitate socio-emoțională la copiii cu dizabilități produse de boli rare și tulburări din spectrul autist.…
Mai mult...Ortopedia – în topul urgențelor la Spitalul Județean Zalău
Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) din cadrul Spitalului Judeţean Zalău s-a confruntat, în sfârșitul de săptămână trecut, cu 398 ce au necesitat investigații, tratament sau, după caz, internare. 91 de pacienţi au fost internaţi în cursul zilelor de vineri, sâmbătă şi duminică, cele mai multe cazuri fiind înregistrate la ortopedie şi traumatologie – 74. Cazurile de hipertensiune arterială gravă au fost în număr de 14, în timp ce problemele abdominale și biliare au adus la poarta spitalului 14 de sălăjeni cu diverse afecţiuni care ţin de medicina internă. Șapte victime ale accidentelor rutiere…
Mai mult...Bomboanele de pom: știm ce cumpărăm?
Ne mai despart doar câteva ore de Crăciun, iar românii golesc rafturile magazinelor într-un ritm amețitor, pentru ca masa de sărbători să fie una bogată și deosebită. Puţini ştiu însă ce vor pune cu adevărat în farfurie, industria alimentară fiind o adevărată lecție de chimie când vine vorba despre aditivii alimentari. Multe ţări din Uniunea Europeană au renunţat să-i folosească pe cei demonstraţi ca fiind periculoşi pentru organism. În România însă, sunt încă folosiţi fără restricţii. Din categoria produselor foarte des cumpărate în această perioadă se numără și sortimentul de…
Mai mult...Copilul care nu și-a dorit jucării
Nu-mi dispare din memorie imaginea unor copii pe care, ani la rând, i-am vizitat “acasă” la ei, într-o localitate din Muntenia, Valea Plopului. Un loc de poveste care ar merita nu un editorial, ci o carte, prin oamenii care „sfințesc” acel loc, prin ceea ce se întâmplă acolo, prin poveștile de viață ale fiecărui suflet care a crescut și s-a format acolo, într-un loc numit pe bună dreptate „acasă”. La Valea Plopului am fost, începând din 1992, din primul an de facultate, periodic, timp de peste zece ani. Mai târziu,…
Mai mult...