Accident rutier între Şimleu şi Nuşfalău: O minoră a fost rănită uşor

O tânără de 14˘ani a suferit răni uşoare, după ce autoturismul în care se afla a fost izbit de un altul care venea din sens opus. Accidentul s-a produs vineri dimineaţa, în jurul orei 10, pe DN 1H, între Şimleu şi Nuşfalău, când un şofer de 43 de ani din comuna Bobota, nu a adaptat viteza de deplasare la condiţiile de drum, a pătruns pe sensul opus de circulaţie şi a intrat în coliziune cu autoturism care circula regulamentar, condus de un bărbat din Halmăşd. În urma impactului, pasagera din…

Mai mult...

Vinerea de foc în Sălaj: cinci incendii şi un accident

Pompierii sălăjeni au fost solicităţi să intervină în cursul zilei de vineri, 30 decembrie, pentru a stinge incendiile produse în mai multe gospodării din judeţ. Prima acţiune de acest gen a avut loc înainte de a se crăpa de ziuă, la o casă din localitatea Voivodeni, comuna Dragu. La faţa locului au intervenit pompierii de la Garda Hida. Potrivit primelor cercetări, cauza probabilă a incendiului a fost efectul termic de la o sobă lăsată nesupravegheată ori supraîncălzită. Au ars aproximativ 60 mp din acoperiș, circa 50 mp din podul imobilului și…

Mai mult...

CUNUNIŢA DIN VÎRŞOLŢ – obicei unic în Sălaj

Modernizarea, Integrarea Europeană și dorința de a se apropia de americani a făcut pe mulți dintre tineri să uite obiceiurile și tradițiile vechi de sute de ani, introducând în cultura lor tradiții împrumutate. Tradițiile sunt comori care nu ar trebui să le uităm sau să le schimbăm. Ele ne caracterizează, ne definesc și ne ajută să fim deosebiți decât alții. Păstrarea acestor comori a fost și este una dintre preocupările sălăjenilor care au încercat de-a lungul timpului să-și păstreze tradițiile și obiceiurile. Coborând agale pe Drumul Național de la Zalău…

Mai mult...

Sfântul Vasile – petrecăreţul făcător de minuni

Prima zi a anului marchează sărbătoarea Sfântului Vasile – o zi cu rădăcini creştine. Astăzi, creştinii îl sărbătoresc pe Sfântul Vasile cel Mare – episcop de Cezareea, unul dintre cei mai importanţi sfinţi ai bisericii şi în acelaşi timp, primul ierarh care a întemeiat, biserici, spitale şi aziluri pentru săraci. Sfântul Vasile cel Mare a trăit între anii 330 şi 379, în vremea împăratului Constantin, s-a născut în Cezareea Capadochiei, din părinţi credincioşi şi înstăriţi, Emilia şi Vasile, tatăl său fiind dascăl. Iubitor de învăţătură şi înzestrat pentru carte, Sfântul…

Mai mult...

Pericolul de sub roţi: cum să ne ferim autoturismul de efectul distructiv al materialului antiderapant

Pentru că „iarna nu-i ca vara”, conducătorii auto se confruntă în acest anotimp cu multe probleme, iar una dintre ele, poate cea mai mare, este carosabilul şi felul în care acesta este curăţat şi întreţinut în perioada anotimpului alb. Un aliat de nădejde, dar şi un duşman pentru şoferi, autoturisme şi nu în ultimul rând pentru asphalt, este materialul antiderapant, un amestec de nisip şi sare în cele mai multe cazuri, folosit inclusiv în Zalău şi pe drumurile ce străbat judeţul Sălaj. Sarea, presărată pe şosea, se dizolvă şi atacă…

Mai mult...

Noii directori de şcoli îşi intră în pâine în 9 ianuarie

Candidaţii care au promovat concursul organizat pentru posturile de conducere din învăţământul sălăjean se vor instala în funcţii în 9 ianuarie, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj. La concursul pentru ocuparea funcţiilor de conducere din unităţile de învăţământ sălăjene au fost puse la bătaie 137 de fotolii de director şi director adjunct, pentru care s-au înscris 110 cadre didactice. La finalul tuturor probelor, au fost declaraţi admişi doar 56 de candidaţi. Directorii aflaţi în funcţie care au promovat concursul îşi vor păstra scaunul, însă cei care au picat probele…

Mai mult...