Şedinţa de Consiliu Local desfăşurată joi, în cadrul Primăriei Zalău, a avut pe ordinea de zi şi Hotărârea privind rectificarea bugetului local pe trimestrul III, rectificare solicitată în urma unui referat ce modifică parţial lista de investiţii ce a fost aprobată iniţial pentru acest an. Unul dintre obiectivele care primeşte bani în urma acestei rectificări bugetare este blocul C 3 din cartierul Dumbrava, blocul de locuinţe sociale care i-a adus pe locatari sub ferestrele primăriei, nemulţumiţi de condiţiile în care trăiesc şi de nivelul de degradare al clădirii. În primă…
Mai mult...Zi: 18 august 2016
“Ghinion” în sondaje
Cu siguranţă pe nimeni nu mai miră prăbuşirea în sondaje a popularităţii preşedintelui României. Dacă în primăvară Klaus Iohannis se scălda, cât de cât confortabil, într-un 50 la sută încredere din partea românilor, iată că acum, în prag de toamnă, preşedintele nostru alunecă sub un alarmant 35 la sută credibilitate şi încredere. Sondajul, efectuat de Avangarde şi confirmat ulterior de IRES, ar îngrijora la modul cel mai serios orice om care are o judecată limpede şi evită fasoanele şi fumurile ieftine care acoperă, de obicei, un adevăr evident. Pentru cei…
Mai mult...Au chiulit de la Bac-ul de toamnă
Nici nu a inceput bine cea de a doua sesiune examenului de bacalaureat din acest an, că s-au şi înregistrat absenţi. La proba orală de limba şi literatura română, unde s-au înscris 22 de absolvenţi, patru nu s-au prezentat la evaluare, la limba maternă, oral, a lipsit un candidat, în timp ce de la testarea orală la limbă străină au chiulit patru, ne-au transmis oficialii Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj. Potrivit sursei citate, nu s-au înregistrat incidente. Ultima probă orală, cea în care vor fi evaluate competenţele digitale, se va desfăşura…
Mai mult...Workshop pe tema recuperării din adicţii, la Mănăstirea Bobota
Doi preoţi misionari ortodocşi din Statele Unite ale Americii vor susţine sâmbătă, 20 august 2016, la Mănăstirea „Naşterea Sf. Ioan Botezătorul” din Bobota, workshop-uri pe tema ortodoxiei şi recuperării din adicţii. Potrivit unui comunicat de presă al Episcopiei Sălajului, cei doi clerici – pr. Andrew Harrison şi pr. Paul Jannakos – sunt preoţi cu specializări recunoscute la nivel internaţional în consilierea în adicţii, cu experienţă bogată în munca cu persoanele dependente şi familiile lor. Mănăstirea „Naşterea Sf. Ioan Botezătorul” din Bobota a mai organizat în luna iulie a acestui an…
Mai mult...Cu contestaţiile au promovat Definitivatul
Contestaţiile făcute în urma examenului de Definitivat din acest an au fost de bun augur pentru un profesor de matematică şi două învăţătoare din Sălaj care au reuşit, astfel, să promoveze. În acest fel, susţin reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, rata de promovabilitate a crescut în judeţ de la 59,8 la sută, la 63,05 la sută, cu mult peste cea de anul trecut, când doar 50,9 la sută dintre candidaţi şi-au luat Definitivatul. În Sălaj, 92 de cadre didactice au participat la Definitivat 2016, 20 dintre ei arătându-se nemulţumiţi de…
Mai mult...Bucurie, dar pe jumătate: gardul care urâţeşte bulevardul Mihai Viteazul va fi înlocuit
Decizia de schimbare a gardului de protecţie a pietonilor de pe bulevardul zălăuan, pe toată porţiunea de la blocul PTTR, şcoala “Simion Bărnuţiu” până la staţia de autobuz Silvania, a primit votul final al consilierilor locali în şedinţa de joi din cadrul Primăriei Zalău. Deşi cotidianul nostru a semnalat în nenumărate rânduri în articole şi în editorialele dedicate aspectului municipiului, felul în care acest gard anulează orice demers de înfrumuseţare urbană, cu atât mai mult cu cât este amplasat în zona “zero”, în buricul oraşului, nimeni din fosta administraţie nu ne-a ascultat. Nu…
Mai mult...Jibouan prins cu lemn tăiat ilegal
În timp ce desfășurau activități de control și supraveghere a traficului rutier, polițiștii din Jibou au depistat miercuri, 17 august, pe strada Cireșilor din localitate, un tânăr de 22 ani, din comuna Surduc care transporta cu autoutilitara 3,29 metri cubi material lemons. Cu ocazia verificărilor, s-a stabilit că avizul de însoțire a mărfii era completat cu cantitatea de doi metri cubi de lemn. Marfa a fost ridicată în vederea confiscării și predată Ocolului Silvic Jibou. Față de șofer, polițiștii au luat măsura sancționării contravenționale cu amendă de 2.000 lei. De asemenea,…
Mai mult...Centrul NoRo devine centru de expertiză pentru boli rare
Asociația Prader Willi din România se apropie de finalul proiectului Centru de expertiză pentru bolile rare–Expert RARE, co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană Extinsă. Proiectul în valoare totală de 241.500 de franci elveţieni, 90 la sută din sumă fiind contravaloarea grantului, s-a derulat pe parcursul a trei ani şi a avut ca obiectiv îmbunătăţirea calităţii serviciilor socio-medicale din Centrul NoRo şi transformarea instituţiei într-un centru de expertiză pentru boli rare. “Prin implementarea proiectului Expert RARE, Centrul NoRo și-a îmbunătățit, diversificat și certificat calitatea…
Mai mult...UPDATE. ULTIMA ORĂ! Un utilaj de asfaltare s-a răsturnat pe strada Gheorghe Lazăr
UPDATE ORA 10.00. Circulaţia a fost reluată în jurul orei 10.00. Traficul rutier pe strada Tudor Vladimirescu din Zalău a fost blocat timp de mai bine de o oră, joi dimineaţa, după ce un cap tractor a intrat, în jurul orei 8, într-o ţeavă de gaz. Autovehiculul transporta peplatformă un utilaj de asfaltare pe care îl ridicase din curtea Grădiniței cu Program Prelungit nr. 12, de pe strada Gheorghe Lazăr din municipiu. „Nefiind asigurat pe platformă, utilajul de asfaltare a alunecat într-o parte, căzând parţial pe carosabil. În urma acestui incident, pe şosea…
Mai mult...În aşteptarea unei condamnări definitive, un zălăuan acuzat de trafic de droguri „loveşte” din nou
Unul dintre cei 18 membri ai grupării infracţionale care vinde droguri tinerilor din judeţ a ajuns din nou în atenţia oamenilor legii. Trimis în judecată de către procurorii DIICOT Sălaj într-un dosar de trafic de droguri, Vlad Mihai Hendea a fost condamnat de către Tribunalul Sălaj la şase ani de închisoare cu executare în regim de detenţie pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi pentru efectuare fără drept de operaţiuni cu substanţe susceptibile a produce efecte psihoactive. Atât inculpatul, cât şi procurorii sălăjeni au contestat soluţia primei instanţe, o decizie…
Mai mult...Expoziție de pictură găzduită de fostul grajd al castelului Wesselenyi din Jibou
Alexandru Moldovan O expoziție de pictură găzduită de un spațiu mai puțin obișnuit, respectiv un fost grajd – ce adăpostea altădată o herghelie renumită de cai de rasă a familiei de nobili maghiari Wesselenyi din Jibou – a fost vernisată marți, lucrările expuse, realizate de 11 artiști plastici din România și Republica Moldova, fiind realizate în perioada 6-16 august, în cadrul ediției din acest an a Simpozionului de Arte Vizuale „Arta în Grădină”. Impactul vizual al expoziției a fost sporit de contrastul dintre picturile proaspăt realizate de artiști, în perioada…
Mai mult...Răspunderea penală a persoanei juridice şi a persoanei fizice. Penal
Pentru persoana juridică, pedeapsa principală este amenda, la care se pot adăuga pedepse complementare – dizolvarea, suspendarea activităţii, închiderea unor puncte de lucru, interzicerea dreptului de a participa la proceduri de achiziţii publice, plasarea sub supraveghere judiciară şi celelalte, astfel cum sunt prevăzute prin art. 136 din Codul penal. Gestiunea frauduloasă, prin pricinuirea de pagube unei persoane, cu ocazia administrării sau conservării bunurilor acesteia, de către cel care are ori trebuie să aibă grija administrării sau conservării acelor bunuri, se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani…
Mai mult...Ipocrizia școlii
Daniel Săuca Sinonime la ipocrizie, după dicționare: duplicitate, falsitate, fățărnicie, minciună, perfidie, prefăcătorie, viclenie, vicleșug, (livr.) fariseism, machiavelism. Aș adăuga prostia, lipsa de viziune, lipsa de profesionalism. Sistemul de învățământ poate fi ipocrit? Sistemul, destul de probabil, nu. Se știe, „sistemele”, de orice tip, pot fi pervertite, „virusate”, dar nu li s-ar putea atribui, colectiv, atribute umane. O variantă. O alta mizează pe un tip de înțelegere ce presupune că orice sistem „ia chipul” celor care îl compun, cu influențe sau nu din afară. Explicații, posibile explicații sunt destule. Să…
Mai mult...Marius Tutovan: de la piatra brută la opera de artă
Mirel Matyas Dacă e să mă întorc în timp, cam cu vreo 20 de ani, atunci îmi imaginez o zi de vară la bunicii mei la Băbeni. Aveau un teren de vreo 50 de ari, undeva lângă vechea carieră de piatră, cea de pe Valea lui Ursan. Acolo era ”dinamitiera”, adică depozitul de dinamită folosită în cariera mare, pentru extragerea pietrei. Era un loc interzis, bunicii mei nu mă lăsau în zonă, de mic copil am fost educat că acolo nu e voie să mergi. Mergeam acolo la pământ la…
Mai mult...